Britský Challenger-2
Aktuality, Pozemná technika,

Spojené kráľovstvo popísalo scenár možnej vojny s Ruskom

Výbor pre obranu v Poslaneckej snemovni Veľkej Británie zverejnil správu o stave obrnených jednotiek ozbrojených síl kráľovstva, ktorá popisuje možný ozbrojený konflikt medzi Britániou a Ruskom.


 

„Ak by britská armáda musela v najbližších rokoch bojovať s rovnocenným protivníkom, čo znamená Rusko, vo východnej Európe, boli by naši vojaci, i keď nepochybne stále jedni z najlepších na svete, hanebne nútení ísť do boja na starnúcich a dokonca zastaraných obrnených vozidlách. Mnohé z týchto strojov sú staršie ako 30 rokov, majú veľmi nízku mechanickú spoľahlivosť, pokiaľ ide o palebnú silu, je nepomerne nižšia ako moderné delostrelecké a raketové systémy,“ píše sa v dokumente.

 

Britskí poslanci zdôraznili, že ich ministerstvo obrany si uvedomuje potrebu modernizácie vojenskej techniky, bojové vozidlá však naďalej zastarávajú a je potrebné ich urýchlene modernizovať. Autori správy tiež spomenuli sľubný ruský tank Armata a vytvorenie moderného brnenia v Rusku pre ďalšie bojové vozidlá, ktoré sú v súčasnosti v službe.

„Špeciálna divízia, ktorá by mala byť vytvorená do roku 2025, nebude schopná poraziť modernú ruskú obrnenú divíziu, naopak, bude zničená,“ hovorí brigádny generál Ben Barry.

 

Spojené kráľovstvo plánuje “zaútočiť” na ruské a čínske družice

Britské vesmírne sily plánujú v prípade vojenského konfliktu vykonávať výcvikové misie na zničenie nepriateľských družíc, informoval minulý mesiac denník Daily Express s odvolaním sa na zdroj z britského ministerstva obrany.

 

“Budúci konflikt možno nezačne vo vesmíre, ale nepochybujem o tom, že sa tam dostane veľmi rýchlo. A mohol by byť dokonca vyhratý či prehratý vo vesmíre, “povedal Mike Wigston, šéf britského letectva.

“Takže musíme byť pripravení sa chrániť a v prípade potreby obhajovať naše kritické národné záujmy.”

 

Podľa novín chce úrad vyslať svoje stíhacie lietadlá Typhoon na “okraj vesmíru”, aby sa naučili “bojovať s čínskymi a ruskými vojenskými a komunikačnými družicami”. Stíhací piloti Top Gunu boli vybraní pre výcvikové misie zamerané na boj proti čínskym a ruským vojenským a komunikačným družiciam v čase vojny. Simulované cvičenia začnú pred začatím letových výcvikových cvičení. Lietadlá vzlietnu do výšky 12 kilometrov a potom budú vertikálne stúpať šesť kilometrov. Predpokladá sa, že počas skutočného konfliktu vypustia na nepriateľské družice špeciálne rakety a potom sa vrátia na základňu.

 

Rusko a Čína už vyvinuli pozemné, vzdušné a námorné rakety ASAT schopné zničiť GPS a telekomunikačné družice. Rusko teraz predviedlo dva typy vesmírnych zbraní: proti družicové rakety s odpálením zo zeme, a vesmírny systém. V minulom roku Pentagon potvrdil, že Čína už má pozemné rakety, ktoré môžu zasiahnuť družice pohybujúce sa na “nízkej obežnej dráhe Zeme” .

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov