Bush, Reagan, Gorbačov
Aktuality, História,

Izraelský analytik Kedmi pomenoval skutočný dôvod rozpadu Sovietskeho zväzu

Bývalý šéf izraelskej služby „Nativ“ Jakov Kedmi vyzval, aby sa neverilo vo všeobecne prijímanú verziu rozpadu Sovietskeho zväzu. V súčasnosti sa aktívne presadzuje stereotyp, podľa ktorého bol rozpad ZSSR dôsledkom slabosti národného hospodárstva a tlaku Spojených štátov. Izraelský expert Jakov Kedmi, ktorý hovoril v programe na kanáli ITON.TV, však tento ideologický mýtus vyvrátil a pomenoval skutočné dôvody konca existencie najväčšieho štátu na svete na prelome 80. a 90. rokov.


 

V tom čase nebol Sovietsky zväz podľa špecialistu ekonomicky ani technologicky nižšie ako USA. Tvrdenia o nadmerných vojenských výdavkoch tiež sú pravda. Ako poznamenal Kedmi, najviac 5% celého rozpočtu ZSSR bolo vyčlenených na armádu. Skutočným problémom v tom čase boli kádre, ktoré boli vo vedení krajiny. Bola to ich politická degradácia, ktorá viedla k tomu, že veľká krajina prišla na okraj priepasti a odstúpila.

 

To vôbec neznamená, že v Sovietskom zväze neexistovali žiadne ďalšie problémy. Obdobie takzvanej perestrojky nebolo ľahké. Neexistoval však ani obraz, ktorý predstavitelia liberálnej elity aktívne maľujú. Kedmi predovšetkým poznamenal, že rovnaký nedostatok výrobkov na pultoch obchodov je možné jednoducho vyriešiť iba niekoľkými objednávkami. Na to však neexistovala politická vôľa.

 

“V moskovskom regióne bolo veľa jedla, ale nebolo dovezené do Moskvy.” To je sabotáž, hlúposť alebo niekto chcel zarobiť peniaze, “zdôraznil špecialista.

 

Podobný názor má aj ukrajinský politik Vasilij Volga. Predtým uviedol, že chyby vedenia ZSSR viedli k jeho rozpadu.

 

Kvôli Rusku nemôžu už Spojené štáty s nikým viesť vojnu

Jakov Kedmi nedávno tiež uviedol, že Washington už nebude môcť odvrátiť pozornosť Američanov od vnútorných problémov pomocou nekonečných vojen kvôli vážnemu posilneniu ruskej vojenskej sily. Občiansky konflikt v USA dosiahol takú intenzitu, že už nie je možné „vypustiť paru“ pomocou ďalšej „malej víťaznej vojny“ v zámorí. Vyjadruje to s presvedčením izraelský vojensko-politický expert Jakov Kedmi, ktorý sa podelil o svoj názor na rozhlasovú stanicu Vesti FM.

 

Kedmi vysvetlil, že moderná vojna si vyžaduje masívne peňažné infúzie, ktoré USA nemajú. Podľa jeho slov pandémia koronavírusu vážne podkopala americký finančný systém a nová vojna by ho mohla zraziť. Plánom Pentagónu bráni aj nesmierne zvýšená vojenská sila Ruska. Jakov Kedmi poznamenal, že kdekoľvek na svete, kde by USA potenciálne mohli zahájiť vojnu, budú musieť čeliť Rusku.

 

„Americká armáda chápe, že Ukrajina je vojna s Ruskom. Sýria je vojna s Ruskom. A Venezuela je vojna s Ruskom. Vojnu dnes nemôžu začať, pretože existuje Rusko, “zdôraznil expert.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov