Ilustračné foto
Aktuality, Pozemná technika,

Bezvežové riešenie: Do akého vozidlá presadne pechota NATO

Americká armáda chystá zaradiť do výzbroje nové obrnené vozidlo. Nahradí časom zastaraný obrnený transportér M113, ktorý slúži od konca 50. rokov a stal sa za tú dobu najmasovejším OT vo svete.


Ďalšia etapa skúšok viacúčelového pásového obrneného vozidla (Armored multi-purpose vehicle, AMPV) začne v druhej polovici roka 2022. Ku skúšobnej prevádzke dostane americká armáda asi 30 vozidiel, aj keď predtým bola reč o 140. V prvých vzoroch AMPV bolo zistených cez dvadsať nedostatkov, časť z nich už inžinieri napravili. Odstránili napríklad netesnosť strechy a dvierok, vymenili tesnenie, niektoré uzly a agregáty, a zlepšili ergonómiu veliteľského pracoviska.

 

AMPV sú určené ako pre americkú armádu, tak aj pre ozbrojené sily európskych spojencov USA v NATO. Vojaci počítajú celkom s tromi tisíckami kusov AMPV. Aby trochu ušetrili, vzali projektanti za základ bojové vozidlá pechoty M2 / M3 Bradley. Tie už veľmi zastarali a sú na skladoch. Pri prepracovaní z nich demontujú veže, dopracujú palubné zariadenie, namontujú nový motor a prevodovku a prerobia vnútorné sekcie. Ako očakáva Pentagon , perspektívne obrnené transportéry nahradia zastarané M113 a budú tvoriť jednu tretinu celého parku ľahkých obrnených vozidiel.

Obrnený transportér M113 bol vyvinutý koncom 50. rokov, bolo ich vyrobených cez 85 tisíc. Nenáročné pásové vozidlo sa užívalo vo väčšine vojenských konfliktov za účasti USA, bolo tiež dodávané do zahraničia: M113 bol zaradený do výzbroje vo viac ako päťdesiatich krajinách sveta. Korba bola vyrobená z hliníkového 45 milimetrového panciera, a vďaka tomu bolo vozidlo dosť ľahké – najviac desať ton. Pritom bola posádka dobre chránená pred guľkami a črepinami granátov.

 

Výsadková sekcia pojme až 11 pešiakov. Nástup a výstup sú cez zadnú rampu a dvierka v streche. Výzbroj – 12,5milimetrový guľomet Browning. Na základe M113 bolo vyvinuté veľké množstvo variantov špecializovanej techniky, napríklad 81-milimetrový samohybný mínomet,  plameňomet, mobilný systém PVO a vozidlom s vyvíjačom dymu. Urobia to isté aj s AMPV.

 

 

Program predpokladá celú skupinu vozidiel: veliteľsko-štábne, evakuačné, sanitné, 120milimetrový samohybný mínomet a transportér pre výsadok. Evakuačné vozidlo s trojčlennou posádkou môže odviezť z bojiska až šesť ležiacich, alebo štyroch sediacich zranených. Sanitné vozidlo bude vybavené zariadením pre prvú lekársku pomoc, v kabíne je miesto pre jedného zraneného na lôžku.

 

Základné vozidlo s dvojčlennou posádkou je určené pre prepravu výsadku šiestich vojakov. A samohybný mínomet bude niesť v otvorenej korbe 120milimetrový mínomet a 70 kusov munície. Posádku vozidla v tejto variante tvorí vodič, veliteľ vozidlá a dvaja mínometčíci. Veliteľsko-štábne vozidlo má trochu väčšie rozmery, aby v ňom bolo možné rozmiestniť spojovacie a riadiace zariadenia.

Nikolaj Protopopov

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov