Jackal
Aktuality, Pozemná technika,

Bojové vozidlo Jackal chce ohromiť Českú armádu

Praha, 19. marca 2021 – Renomovaný britský výrobca bojových vozidiel Supacat prejavil vysoký záujem o predpokladanú verejnú zákazku týkajúcu sa nákupu ľahkých útočných vozidiel pre ozbrojené sily Českej republiky. Jedným z kľúčových produktov firmy je vozidlo HMT400 4×4, prezývané britskými ozbrojenými silami “Jackal”. Platforma HMT400 je extrémne flexibilná pre operácie v teréne a dokáže sa prispôsobiť širokej škále bojových podmienok.


 

Jackal

“Jackal” sa osvedčil počas operácií v Afganistane a predstavitelia britských ozbrojených síl si vozidlo nemôžu vynachváliť. Má jedinečný systém vzduchového odpruženia, ktorý umožňuje upraviť svetlú výšku vozidla podľa terénu, a vyznačuje sa tak optimálnym výkonom v akomkoľvek prostredí. Keďže flexibilita hrá na modernom bojisku čím ďalej tým dôležitejšiu úlohu, stal sa HMT400 špičkou v oblasti inovácií bojových vozidiel a zároveň odpoveďou na nové aj stále sa vyvíjajúce hrozby.

 

Jackal

HMT400 má celkovú hmotnosť 7 600 kg, vrátane užitočnej hmotnosti až 2 100 kg. Na bojisku vyniká vysokou manévrovateľnosťou a mimoriadnou odolnosťou. Maximálna rýchlosť vozidla je 120 km / h s maximálnym dojazdom až 800 km, čím je HMT400 vhodný pre nasadenie výsadkových a špeciálnych jednotiek. Vysoká úroveň dynamickosti a pohotovosti v kombinácii s maximálnou brodivosťou do jedného metra, 60% stúpavosťou, 35 ° bočným náklonom a priemerom otáčania 13,5 m mu umožňujú účinne manévrovať a pohybovať sa aj v náročnom teréne.

 

 

Voliteľnou výbavou vozidla HMT 400 je balistická a protimínová ochrana. V ponuke je k dispozícii tiež široká škála ďalších vylepšení určených pre špecifické bojisko, napr. sada dojazdových pneumatík, uzamykateľný diferenciál, samovyprošťovací navijak, úchyty na zbrane, diaľkovo ovládané zbraňové stanice, vrhač dymových granátov alebo infračervené spúšťače. Vozidlo existuje vo variante s riadením vpravo i vľavo.

 

“Vozidlo HMT400 sa vďaka svojej vysokej bojovej účinnosti a pohotovosti mimoriadne osvedčilo v ťažkom afganskom teréne,” hovorí Phil Applegarth, riaditeľ Supacat. “Pre Českú republiku, ktorá uvažuje o omladenie flotily svojich ľahkých ozbrojených vozidiel, potom Jackal predstavuje bezkonkurenčné možnosti terénneho nasadenia a prevádzkovej flexibility. Taktiež náš zámer lokalizovať výrobu zabezpečí českému priemyslu úžitok zo spolupráce Supacat s tuzemskými ozbrojenými silami, “dodáva Applegarth.

 

Nedávno podpísaná dohoda o spolupráci medzi Supacat a českým systémovým integrátorom LPP by mohla byť signálom pre ďalšie potenciálne partnerstvo so zástupcami domáceho obranného priemyslu. Veľký dôraz, ktorý Supacat kladie na spoluúčasť lokálneho priemyslu, z neho robí silného hráča v tendroch s vysokými nárokmi na podiel domácej produkcie. LPP v rámci svojej role v partnerstve zaistí diagnostické prístroje, ktoré budú z vozidiel, ich najrôznejších čidiel, zbraňových systémov a celkového prostredia boja zbierať dáta, vyhodnocovať ich a potom ich spájať do súhrnného situačného obrazca.

 

Spoločnosť Supacat už dodala viac ako 1 000 bojových vozidiel zákazníkom z celého sveta. Svojich odberateľov má v Austrálii, USA, Nórsku, Dánsku, Veľkej Británii a Estónsku. V pobočkách v Anglicku a Austrálii sa spoločnosť zaoberá všetkými aspektmi dizajnovania a produkcie vozidiel, vrátane inžinierstva, testovania, výroby prototypov, certifikáciou, počiatočné výroby a podpory flotíl.

Maroš Šolc

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov