Ilustračné foto z filmu Olivera Stonea – Čata
Aktuality, Pozemná technika,

Čata proti čate: Kto vyhrá Američania alebo Rusi?

Vojna číha na prahu. Americký vojenský analytik Kyle Mizokami porovnal palebnú silu peších jednotiek Ruska a Spojených štátov. Podľa jeho názoru vyhrajú Američania. Ale je to tak? Američan pri svojich výpočtoch niečo nezohľadnil …


 

Všeobecne možno povedať, že za starých čias malo po vyhláseniach, ktoré urobil prezident USA o hlave inej mocnosti, nasledovať vyhlásenie vojny. A nič na tom nemení to, že Biden je starý senilný človek, ktorý už nie je zodpovedný nielen za svoje slová, ale aj za svoj močový mechúr. Otázka, ktorá sa ho týkala, bola navyše pripravená vopred, účelne a presne na mieste, kde rozhodujú o tom, čo povie „ospalý Joe“.

 

Ako napísal jeden múdry autor, dnes Amerika nie je ďaleko od stupňa zúfalstva. „A v takomto stave si budú musieť obliecť zvieraciu kazajku, aby nezničili svet.“

 

Kto bude nosiť túto zvieraciu kazajku? No, neexistujú dve možnosti – ako vždy v histórii bude musieť Rusko uzdiť nasledujúceho nezviazaného západného „hegemóna“. Všetko sa spája: prenasledovanie disidentov, šialená militarizácia, nároky na ovládnutie sveta a horúčkovitá nenávisť k Rusku.

 

Preto je nevyhnutný pohľad na armádu, na ozbrojené sily. Ako sú pripravení, nedovolia nový rok 1941? Ako sa stretneme s ďalšou agresiou barbarského Západu? Čím a kým?

 

„To, s čím sa stretneme“, je pomerne pochopiteľné. Pokiaľ ide o celú škálu druhov zbraní, Rusko predstihuje Spojené štáty – niekedy o roky, niekedy o desaťročia. Ich jadrové ponorky Trident sú impozantnou zbraňou, ale naše Jarsy a Avangardy sú tiež schopné nenechať v Amerike kameň na kameni. Navyše toho veľa nepotrebujú. Prax ukazuje, že na to, aby americké barbarstvo preukázalo svoj prirodzený úsmev, stačí výpadok prúdu.

 

 

Je zhruba jasné, čo sa stane s vojenskými operáciami na takpovediac priemernej úrovni. „Iskander“ rýchlo rozbije veliteľstvo a sklady NATO v dosahu (čo je dôvod, prečo západní stratégovia tak trpia „premilitarizáciou“ Kaliningradskej oblasti). Pomôžu im „Kinžaly “ a „Kalibre“. Flotily a letectvo kvôli svojmu malému počtu budú musieť dodržiavať zdanie partizánskej taktiky – čo najviac na mori a vo vzduchu, ale sú tiež schopné pomerne slušne preriediť sily nepriateľa dostupnými zbraňami. Najmä v typoch masívneho využívania systémov protivzdušnej obrany / protiraketovej obrany a vynikajúcich ruských systémov elektronického boja.

 

Američania tu navyše veľa nepotrebujú: rovnaké skúsenosti ukazujú, že už pri 10% stratách personálu sú ich jednotky nestabilné a pri 25% utekajú alebo sa vzdávajú.

 

Čo sa ale stane na relatívne nižšej úrovni? Na úrovni čata – rota – jednotka? Je zrejmé, že priemerný ruský vojak je nadradený priemernému Američanovi – aspoň v duchu. Ale možno sa to len zdá? Nakoniec má americká armáda výlučne vojakov na dohodu a bez ohľadu na to, ako zbabelí sú vo všeobecnosti, troj – päť – alebo desaťročný výcvik stále prevyšuje ročný odvod. A motivácia, teda duch vojaka, v rozhodujúcej miere závisí od jeho osobného pocitu jeho osobnej nadradenosti nad nepriateľom. V roku 1941 sa dva a pol milióna ruských vojakov vzdalo zo zbabelosti, alebo zlej pripravenosti – nezabúdajme, že stále išlo o pravidelnú armádu – a preto že s ohromnou palebnou silou a organizačnou prevahou Nemcov jednoducho rýchlo vyčerpali možnosti odporu. Vrátane morálnych.

 

V skutočnosti prichádzame k hlavnému bodu. Konfrontácia vojaka proti vojakovi je bezcenná. Vojna nie je box. Vojna je stretom organizovaných síl. A práve nadradenosť organizácie má rozhodujúci vplyv na jej výsledok. A tu je otázka: koho organizácia – v najširšom slova zmysle vrátane vojenských a štrukturálnych prostriedkov – je silnejšia? Na úplne najnižšej úrovni úseku vojakov. Pre americké vydanie je odpoveď samozrejme zrejmá:

„Pechota americkej armády má rozhodujúcu výhodu oproti svojim ruským kolegom.“ Pokiaľ je to zrejmé, rozhodnúť môže, samozrejme, iba zrážka, ale autor – Kyle Mizokami – končí svoju analýzu iba s úprimnou nádejou, že „sa tieto dve strany nikdy nestretnú. Zaujímavé sú však argumenty amerického pozorovateľa.

 

Na úvod hovorí, že „USA a Rusko majú dve najsilnejšie armády na svete“. A teraz, keď rastie napätie medzi NATO a Ruskom, „vyvstáva otázka: ktorá strana pri vzájomnej konfrontácii zvíťazí?“

 

Chrbtovou kosťou pešej armády USA je pešia jednotka.

 

U ľahkej pechoty – vrátane útočných, výsadkových a horských – sa jednotka skladá z deviatich vojakov rozdelených do dvoch útočných skupín. Každá skupina sa skladá zo štyroch vojakov: veliteľ, strelec, granátnik a guľomet. V prevádzke: 2 karabíny M4, 1 karabína M4 s granátometom M320, ako aj ľahký guľomet M249 SAW 5,56 mm a jednorazový 84 mm neriadený granátomet AT4.

 

V mechanizovanej pechote – obdobe našich motorizovaných strelcov – je v skupine do 9 ľudí, ktorí sa pohybujú na bojovom vozidle Stryker alebo M2 Bradley. Ide teda o 2-3-člennú posádku obrneného vozidla a šesť vojakov. Výzbroj, s výnimkou rovnakého rozsahu zbraní vojakov: 25 mm kanón Bradley M242 Bushmaster, protitankové strely a 7,62 mm koaxiálny guľomet. Ako protitankovú zbraň má takýto oddiel raketový systém Javelin, „schopný zasiahnuť najťažšie ruské brnenie na vzdialenosť až 2 187 metrov“. Americká motorizovaná pešia čata sa skladá z troch mechanizovaných oddielov, ale so štyrmi Strykermi a ďalším protitankovým systémom Javelin.

 

A akú palebnú silu môže poskytnúť ruská jednotka proti Američanom? Typická ruská motostrelecká jednotka, píše publicista NI, bude pozostávať z bojového vozidla pechoty BMP-2/3 alebo obrneného transportéra na kolesách BTR-82A, trojčlennej posádky a sedemčlennej obojživelnej útočnej skupiny vyzbrojenej samopalmi AK -74M, dvoma guľometmi PKM a protitankovou zbraňou krátkeho dosahu RPG-16. Na niektorých AK-74M je nainštalovaný granátomet GP-30, ruský analóg modelu M320. PKP „Pečeneg“ nakoniec nahradí PKM, ale ruská armáda má zatiaľ dostatok starých zbraní.

 

Takže uzatvára Kyle Mizokami, Ruská motorizovaná jednotka je takmer identická s mechanizovanou pechotnou jednotkou americkej armády, ibaže nemá protitankový riadený raketový systém stredného doletu v rovnakej kategórii ako Javelin. Je pravda, že rovnako ako v amerických jednotkách sa podľa potreby používajú jednorazové ľahké protitankové granátomety RPG-18.

 

Pokiaľ ide o „ľahkú“ pechotu, „ruské výsadkové jednotky sú oveľa mobilnejšie ako ich americké náprotivky“. Navyše BMD-3 s 30 mm automatickým kanónom a BMD-4 s 30 mm automatickým kanónom a 100 mm kanónom sú vyzbrojené protitankovým raketovým systémom Konkurs.

 

Aký je konečný výsledok? “Ruská pechota má oproti svojim americkým náprotivkom určité výhody. Tri automobilové čaty znamenajú, že ruské pozemné sily môžu nasadiť o dvadsaťpäť percent viac ako americké armády. Teoreticky to dáva veliteľovi viac taktických možností na bojisku. Ich mechanizácia má oveľa taktickejšiu mobilitu ako peší americkí parašutisti. Moskovskí výsadkári môžu tiež pristávať ďalej od svojich cieľov a vo svojich vozidlách sa k nim dostanú rýchlejšie, čo im pomôže udržať zraniteľné letecké transporty naložené vojakmi mimo smrtiacej nepriateľskej protivzdušnej obrany. “

 

Ale? Samozrejme, „ale“! “Pechota americkej armády má napriek tomu oproti svojim ruským náprotivkom rozhodujúcu výhodu. Jedným z dôvodov je organizačná stabilita: ak ruská čata stratí auto, stratí tretinu svojej bojovej sily. Ak americká čata stratí auto, stratí iba štvrtinu svojej palebnej sily. “

Ale aj v demontovanej podobe americký oddiel palebnou silou výrazne prevyšuje ruský:

Proti obrneným hrozbám môže americká čata použiť tri strely Javelin, bezzáklzovú pušku M3 a početné protitankové rakety krátkeho dosahu AT4, ktoré zasiahnu nepriateľské pancierovanie do vzdialenosti až 2 000 metrov.

 

A ruskí protivníci môžu zasiahnuť nepriateľa iba pomocou neriadených rakiet RPG-16 a RPG-18 s maximálnym dosahom asi 300 metrov. Proti pechote americké sily používajú šesť ľahkých a dva stredné guľomety a bezzáklzovú pušku M3 proti trom stredným guľometom a ruskej puške SVD. ““

 

A teda hlavný záver, ktorý bol urobený na začiatku článku: „Čo si musíte pamätať: napriek tomu má pechota americkej armády rozhodujúcu výhodu oproti svojim ruským kolegom.“

 

Ale je to tak? Čo si o tom myslí ruská armáda. V prvom rade je toho na bojisku veľa, ale nie všetko závisí od zbrane. Tu hrá úlohu oveľa viac faktorov – od individuálneho výcviku vojakov a ich psychologickej stability po výcvik a intelektuálne vlastnosti veliteľov a rozumné plány boja.

 

Existujú však aj konkrétnejšie pripomienky. Takže v súčasnej ruskej armáde bol oddiel rozdelený na strelecké a manévrovacie skupiny, čo malo zvyšovať bojové schopnosti. Strata jedného BMP-3 so 100 mm kanónom 2A70 skutočne znížila palebnú silu čaty o tretinu, ale zvyšné dve zbrane sú viac než dostatočné na to, aby zmenili na šrot to čo ostane po strate jedného vozidla v americkej čate. To znamená, aritmetika: 2 x 100 viac je ako 3 x 25. Okrem toho je v súprave 8 protitankových rakiet 9K116-3, ktoré americký autor „zabudol“ spomenúť. A vzdialenosť je 5,5 km, nie 300 metrov.

 

Áno, Američania majú výhodu vo veľmi kvalitnom systéme riadenia paľby (FCS) na prístroji Bradley M3 – infračervené zameriavače, elektrooptické kamery, externé snímače, ktoré posádke umožňujú veľmi dobre vidieť na bojisko, a dosah detekcie má aj pechota viac ako 10 km. Tu majú Američania skutočne veľkú výhodu oproti ruskému BMP-3M s päťnásobným kombinovaným pozorovacím zariadením TKN-AI. Ale iba dočasne: dnes sa intenzívne vyvíjajú nové zameriavače a na tankoch T-14 už pracuje jedinečný komplex kruhovej detekcie cieľov. Otázkou je čas – doplniť obrnené vozidlá pre pechotu na túto úroveň, ak to však bude možné z bojového a ekonomického hľadiska. Možno na tieto účely postačuje panoramatický zameriavač PKP-K s termovíznym a televíznym kanálom, ktorým už sú postupne zásobované jednotky.

 

Ale to sú samozrejme všetko detaily. V skutočnosti majú dnes ruská a americká armáda paritu, pokiaľ ide o ich palebnú silu. Môžeme povedať paritu zaručeného vzájomného ničenia. Preto ruské a americké jednotky a čaty nemajú šancu navzájom si demonštrovať svoju palebnú silu, ak nepríde k skutočnej vojne medzi Ruskom a USA. Ak s ňou americké vedenie nepríde. Niekto schovajte „červené tlačidlo“ pred Bidenovými trasúcimi sa prstami!

Alexander Ciganov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov