Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

Ruské ministerstvo zverejnilo zábery použitia Iskander-M v Sýrii

Ministerstvo obrany Ruskej federácie zverejnilo video, ktoré potvrdzuje použitie operatívno-taktického raketového komplexu Iskander-M v Sýrii. Podľa záberov Iskander-M zaútočil na objekty teroristov v Sýrii. Podľa všetkého bol útok vykonaný raketami s plochou dráhou letu 9M729. Operačno-taktický raketový systém Iskander-M je určený k likvidácii protivzdušných a protiraketových systémov nepriateľa, vrátane malých cieľov, ako sú raketové systémy, ďalekonosné delostrelectvo a lietadlá a vrtuľníky umiestnené na zemi. Systém bol v roku 2006 uvedený do výzbroje ruskej armády. Unikátny raketový systém nasadený ako súčasť takmer 20 raketových brigád skutočne môže zasahovať ciele vo vzdialenosti až 500 km. Dokáže teda zasiahnuť aj útočnú skupinu lietadlových lodí . Boj proti útoku tohto raketového systému pomocou moderných prostriedkov obrany je veľmi náročnou úlohou.


 

 

 

Ruský útok na cisterny teroristov v Idlibe:

 

 

Červené bodky označujú oblasti provincie Idlib, ktoré boli vystavené vzdušným a raketovým útokom na pozície teroristov

 

Sýrska armáda pripravuje ofenzívu v Idlibe spoločne s ruskou armádou: 

 

Turecko obvinilo Sýriu z útoku na civilné objekty v Idlibe

Turecké ministerstvo obrany obvinilo sýrsku armádu z útoku na obývanú oblasť a parkovisko nákladných vozidiel v deeskalačnej zóne Idlib. Následkom útoku bolo údajne zranených sedem civilistov. Turecké ministerstvo obrany ešte predtým v nedeľu obvinilo Damask z ostreľovania nemocnice v Ataribskom okresu deeskalačnej zóny Idlib , pričom údajne zahynulo päť civilistov a desať bolo zranených.

“Režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorý predtým zaútočil na nemocnicu v Ataribe, teraz začal raketový útok na obývaný rajón Kah v deeskalačnej zóne Idlib a parkovisko nákladných vozidiel a prívesov v oblasti Sarmada. V Kahu zahynulo mnoho hospodárskych zvierat a sedem civilistov bolo zranených na parkovisku nákladných vozidiel a prívesov, “uviedlo turecké ministerstvo obrany.

Uvádza sa, že ruská strana bola informovaná “o okamžitom zastavení útokov” a turecké vojská v regióne bola upozornené. Pripomeňme, že v piatok ruské ministerstvo obrany varovalo , že radikáli z teroristickej organizácie Tahrír al-Sam * pripravujú provokácie s použitím jedovatých látok na severovýchode sýrskej provincie Idlib. Podľa jeho slov teroristi plánujú prevedenie chemického útoku v oblasti obce Kitian s cieľom obviniť sýrske vládne sily z použitia chemických zbraní proti civilistom. Ruská strana o možných provokáciách s chemickými zbraňami upozorňuje opakovane.

 

Občianska vojna v Sýrii v krajine vypukla v roku 2011. Rusko naopak na pozvanie sýrskeho prezidenta od roku 2015 vykonáva svoju operáciu v koordinácii s vládnou armádou. V roku 2017 Moskva ohlásila likvidáciu ISIS a začala sťahovanie svojich jednotiek zo Sýrie. Avšak na niektorých miestach naďalej operujú radikáli.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov