SU-30
Aktuality, Letectvo,

Pašinjan tvrdí, že jeho vyhlásenia o Su-30 si navzájom neodporujú

Počas hodiny vlády sa arménsky premiér Nikol Pašinjan vyjadril k dvom svojim vyhláseniam o stíhačkách zakúpených z Ruska. “Moje vyjadrenia nie sú v rozpore,” uviedol.


 

Pašinjan predtým uviedol, že Jerevan získal ruské stíhačky v máji minulého roku a nestihol si kúpiť rakety pre stíhačky pred začiatkom 44-dňovej vojny v Karabachu. Medzitým v decembri 2019 tlačová služba predsedu vlády a ministerstva obrany oficiálne oznámila doplnenie arménskych ozbrojených síl o stíhačky Su-30SM a v júli minulého roka Pašinjan na svojej facebookovej stránke napísal, že Su-30SM úspešne otestovali rakety. Otázku rozporuplných vyhlásení Pašinjana si prečítal člen jeho tímu, píše Radio Azatutyun podpredseda NA NA Alen Simonyan.

 

„Lietadlá sú ultramoderné silné zbrane, ale tieto zbrane obsahujú aj rakety a vybavenie. A myslím si, že je zrejmé, že výrobcovia lietadiel a výrobcovia rakiet rôznych modifikácií nie sú rovnaké subjekty, to znamená, že sa nevyrábajú na jednom mieste, a preto sa kupujú nie na jednom mieste, ale od rôznych subjektov. . Lietadlo Su-30SM priletelo do Arménska v máji 2020, áno, uskutočnili sa výcvikové lety a použili sa rakety, ktoré sa už nachádzali vo výzbroji arménskych ozbrojených síl. V konkrétnej vojenskej situácii sa rozhodovalo o ich použití alebo nepoužívaní v súlade s rozsahom, v akom dostupné strelivo umožňuje týmto lietadlám plniť bojové misie, ktoré im boli pridelené. A čo som povedal v dedine Ohanavan a čo som povedal už skôr, tieto vyhlásenia si navzájom neodporujú. Bohužiaľ,, – poznamenal Pashinyan.

 

Ani Samsonjanová, členka opozičnej frakcie osvietených Arménov, sa predsedu vlády opýtala aj na lietadlá:

„Dokedy úrady prestanú klamať, manipulovať a vytvárať pre spoločnosť takú situáciu, že ľudia budú z tejto lži zmätení?“

Ale na otázku Samsonjanovej adresovanú Pašinjanovi odpovedal vicepremiér Tigran Avinyan:

„Úplná odpoveď k lietadlám Su-30SM už odznela a v tejto časti jednoducho nemám čo dodať,“ uviedol Avinyan.

 

Arménsky premiér Nikol Pašinjan sa pred pár dňami priznal, že Arménsko nakúpilo od Ruska stíhačky Su-30SM bez rakiet. Povedal to na stretnutí s obyvateľmi oblasti Aragac. Video uverejnil na Facebooku. 

 

“Hovoria nám: prečo ste kúpili lietadlo. Áno, kúpili sme lietadlo, bolo dopravené v máji, a áno, nestihli sme kúpiť rakety pred vojnou, “povedal Pašinjan. Zodpovednosť za to uvalil na predchádzajúcu vládu.

“Keby ste kúpili lietadlá, stihli by sme kúpiť rakety. Prečo nemal 26-ročný štát  stíhacie letectvo? “Položil otázku premiér.

Rusko nepredáva, podľa jeho slov, iným krajinám rakety vzduch-vzduch s doletom 130 km. Arménska vláda toto vyhlásenie nepotvrdila.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov