USS Harry S. Truman
Aktuality, Námorníctvo,

Viac nezmôžeme. Čo sa USA rozhodli urobiť so svojimi lietadlovými loďami

Bidenova administratíva sa vrátila k otázke o predčasnom vyradení lietadlovej lode USS Harry S. Truman. Loď mala slúžiť ešte minimálne 25 rokov, ale bude zrejme daná do šrotu oveľa skôr. Ostatne urputná diskusia o americkej lietadlovej flotile sa neobjavila prvýkrát.


 

Za Donalda Trumpa bolo tiež navrhnuté vyradenie USS Harry S. Truman kvôli šetreniu rozpočtových prostriedkov, ale Trump to hneď zamietol. Loď bola spustená na vodu v roku 1998 a mohla by ešte dlho byť v prevádzke. Zato ale tento návrh podporili vysokí úradníci z ministerstva obrany a vojenského námorníctva. Keby bol Truman vyradený o 25 rokov skôr, než je stanovený termín, uvoľnilo by to miliardy dolárov vyčlenených na jeho obsluhu a doplňovanie jadrového paliva. Tieto peniaze by mohli byť vydané na vývoj a nákup perspektívnych druhov zbraní, ponorných a leteckých dronov, vysoko presných útočných zbraní a tiež na výstavbu lietadlových lodí novej triedy Ford.

 

Kongres na to reagoval krajne negatívne. Jeden z argumentov znel: keď Harry Truman bude vyradený v polovici dvadsiatych rokov, potom v roku 2050 bude vojenské loďstvo mať iba deväť lodí tejto triedy, kdežto potrebuje 11. Väčšina členov Kongresu je presvedčená, že “plávajúce letisko” znamená strategickú prevahu USA nad potenciálnymi nepriateľmi a že s ich pomocou sa dá kontrolovať celý svetový oceán.

 

USS George Washington

 

Ešte predtým v roku 2014 za Baracka Obamu bolo navrhnuté vyradenie USS George Washington. Vtedy bol tento návrh takisto hneď zamietnutý. Niektorí vojenskí experti sa však prikláňajú k názoru, že lietadlové lode rýchlo strácajú silu v situácii, kedy potenciálny nepriatelia USA dostávajú do výzbroje čoraz viac vysoko presných raketových systémov, vrátane hypersonických. Američania sú najmä znepokojení tým, že Čína dnes má ďalekonosné protilodné rakety s doletom tisíc námorných míľ.

 

Spory o osude lietadlovej lode Harry Truman pokračovali tiež za novej administratívy. Mnohí sú naďalej proti predčasnému vyradeniu. Do tejto lode boli investované príliš veľké prostriedky, než aby mohla byť vyradená v polovici svojej životnosti, vyhlásili v Kongrese. Poslanci tiež poukázali na to, že je to v rozpore s programom rozvoja vojenskej flotily USA a bodom o zvýšení počtu lodí o niekoľko stoviek. Ide o to, že bývalý minister obrany Mark Esper stihol pred demisiou predložiť obnovený plán do roku 2045, podľa ktorého malo námorníctvo vlastniť v tomto roku minimálne 500 lodí.

 

“Každý pokus o odloženie nákupe lietadlových lodí triedy Ford, alebo termínu technickej obsluhy lietadlových lodí triedy Nimitz je zo strategického a finančného hľadiska nezodpovedný a určite narazí na rovnaký odpor ako v roku 2014,” napísal vo svojom článku člen dolnej komory Rob Wittman. V skutočnosti stratégia Battle Force 2045 predpokladá zvýšenie tempa výstavby predovšetkým nových útočných ponoriek triedy Virginia. Očakávajú, že ich bude 80. Okrem toho má byť kladený dôraz na bezpilotné stroje rôzneho typu, ktoré majú čiastočne nahradiť raketové torpédoborce a prieskumné lode.

Kongresmani dokonca žiadajú zvýšenie počtu lietadlových lodí. Odvolávajú sa pritom na “čínsku hrozbu”. Senátor Roger Wicker napríklad na zasadnutí položil otázku, či 11 lietadlových lodí stačí na zadržiavanie Číny v Tichom oceáne , keď budú súčasne pôsobiť na Blízkom východe a v ďalších oblastiach svetového oceánu. Vojaci poslanca upokojujú. Veliteľ operácií USA v tichomorskej oblasti, admirál John Aquilino uistil, že lietadlové lode to zvládnu, keď samozrejme nevzniknú dodatočné komplikácie.

 

Počet 11 lietadlových lodí bol schválený v rámci vojenskej námornej stratégie v roku 2007. Predpokladali, že tieto lode budú potrebné len na dvoch hlavných bojiskách, v západnej časti Tichého oceánu a v Perzskom zálive. Teraz ale majú USA obavy z veľkého posilnenia ruskej vojenskej flotily v Stredozemnom mori a v severnom Atlantiku.

 

Admiráli zároveň čoraz častejšie informujú o vážnych technických problémoch s lietadlovými loďami a o raste výdavkov na ich obsluhu. Napríklad v roku 2019 zostala na východnom pobreží USA iba jedna bojaschopná lietadlová loď USS Dwight D. Eisenhower. Ostatné sa nachádzali v rôznych etapách modernizácie a generálnych opráv, na Harry Truman sa zase pokazil systém zásobovania elektrinou.

 

USS Gerald R. Ford

Nie je to najlepšie ani s uvedením do prevádzky nových “plávajúcich letísk”. Prvú lietadlovú loď ďalšej generácie USS Gerald R. Ford nedokážu dokončiť už viac ako 15 rokov. Loď začali stavať v roku 2005, spustili na vodu v roku 2013 a plánovali prevádzku začať za rok. Hneď ale boli objavené početné konštrukčné závady. Pričom tak vážne, že sa ich nedarí odstrániť dodnes.

Nikolaj Protopopov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov