Avangard
Aktuality, Letectvo,

V Rusku vytvárajú rad nových hypersonických zbraní

Rusko, 3.apríl 2021 (AM) – Nové nadzvukové systémy, ktoré rozšíria Avangard, Zirkon a Kinžal, vyvíjajú v Rusku. Informoval o tom Alexander Leonov, generálny riaditeľ, generálny konštruktér NPO Mašinostrojenija (súčasť Korporácia Taktičeskoje raketnoje vooruženije, člen Sojuzmašu).


 

“Dnes sa hovorí o Avangardoch, Zirkonoch a Kinžaloch, nasleduje celá rada systémov, ktorá sa bude vyvíjať,” povedal Leonov novinárom v kuloároch Akademických čítaní o kozmonautike.

 

Podľa Leonova dnes nikto na svete nie je schopný vytvoriť rýchlejší Hypersonickú jednotku než Avangard , ale možno ju vylepšiť z hľadiska existujúcich systémov.

 

“Ďalej než hypersonická rýchlosť, po mne známych charakteristikách Avangardu, pokiaľ ide o rýchlosť, už nie je kam ísť. Ďalej možno zlepšiť iba parametre systému prenikania protiraketovej obrany , navádzacieho systému atď. Jedná sa o vnútorné zlepšovanie, “vyhlásil Leonov.

 

Podľa jeho hodnotenia po vytvorení nadzvukových programov je Rusko v týchto technológiách mimo konkurencie.

“Skutočnosť, že sme najlepší na svete, nie je vôbec žiadne tajomstvo,” domnieva sa riaditeľ podniku.

 

V decembri vojenský komentátor časopisu The National Interest Mark Episkopos uviedol, že Spojené štáty, rovnako ako každá iná krajina na svete, nie je schopná zachytiť ruský hypersonický komplex Avangard. K takémuto záveru dospel po tom, čo sa pozrel na video z naloženia ďalšieho Avangardu do odpaľovacej šachty.

Video natočené v blízkosti Orenburgu bolo zverejnené ruským ministerstvom obrany. Na videu je možné podrobne a do detailov preskúmať štartovaciu pozíciu Avangardu.

 

Ide o vysoko účinnú balistickú raketu s nadzvukovým kĺzavým letom, napísal Episkopos. Keď raketa dosiahne požadovanú výšku, blok sa oddelí a vrhá sa k cieľu ohromujúcou rýchlosťou. Tieto zbrane zrýchlia na rýchlosť Mach 27 a sú schopné manévrovať počas letu, čo im umožňuje prekonať najzložitejšiu protiraketovú obranu navrhnutú tak, aby zachytila ciele pohybujúce sa po nemenných trajektóriách.

 

“Nemáme systémy, ktoré môžu ohroziť Čínu a Rusko, a nemáme prostriedky, aby sme sa ochránili pred ich systémami,” poznamenal Michael Griffin, námestník ministra obrany USA pre výskum a vývoj.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov