Ilustračné foto
Aktuality, Pozemná technika,

Vedec prehovoril o perspektívach laserových zbraní

Rusko, 3.apríl 2021 (AM) – Technológie laserových zbraní sa budú v dohľadnej budúcnosti rozvíjať dvoma smermi – fyzická likvidácia nepriateľskej techniky a poškodenie jej riadiacich systémov, povedal v rozhovore prezident Laserovej asociácie, doktor fyzikálno-matematických vied Ivan Kovš.


 

V súčasnej dobe prebieha v Moskve 15. medzinárodná výstava Fotonika: svet laserov a optiky.

“Dajme tomu, že dron letí, ale my nepotrebujeme, aby nám tú lietal. Môžeme ho zasiahnuť z dela, ale aj laserovým lúčom. Takže ho buď jednoducho zostreliť, to je ale veľmi drahé, alebo vyradiť z prevádzky jeho riadiaci systém, “povedal Kovš.

 

Vedec podotkol, že druhá varianta – poškodenie riadiacich systémov , kedy laser zasahuje techniku a provokuje mohutný impulz sekundárneho magnetického žiarenia, ktorý spaľuje čipy a riadiace systémy – je dnes efektívnejšia ako bojový laser a už je široko využívaná poprednými vojenskými veľmocami .

 

Prezident Laserovej asociácie zároveň podotkol, že za terajšej úrovne rozvoja vedy sa stáva použitie lasera pre fyzické ničenie cieľov, ktoré sa predtým považovalo za energeticky príliš náročné, prístupnejšie.

 

Kovš pripomenul, že USA už dokázali vyvinúť a zaradiť do výzbroje kompaktný 60kilowattový bojový laser , ktorého použitie bolo ešte pred desiatimi rokmi nepraktickým kvôli “obrovskému” napájaciemu zdroju, ktorý bol potrebný pre jeho fungovanie. Ďalší vzor bojového lasera predložila nedávno Čína – laserovú útočnú pušku, tento projekt pokladá ale Kovš za “exotiku”.

 

“Nie je jasné, aká je tam napájacia jednotka, keď je vo vnútri pušky, dá sa naozaj táto zbraň nosiť a mieriť, ak je ale oddelená, bude ju dosť ťažko za sebou voziť,” vysvetlil vedec.

Vojenský expert Viktor Murachovskij predtým v rozhovore uviedol, že vývoj bojových laserov schopných ničiť rakety a inú vojenskú techniku, ako to robia teraz konvenčné zbrane, nie je možný, pretože odporuje podľa jeho názoru zákonom fyziky.

 

Úspechy vo vývoji lasera schopného ničiť bezpilotné lietadlá ohlásili v USA. V máji roku 2020 velenie Tichomorskej flotily USA zverejnilo videozáznam skúšok takzvaného systému pevnej laserovej zbrane (Solid State Laser Weapons System modelov) umiestnenej na palube výsadkovej transportnej lode USS Portland, na základe tohto videozáznamu sa dá urobiť záver, že sa podarilo dron poškodiť.

 

Ruský prezident Vladimir Putin prvýkrát o najnovších druhoch ruských strategických zbraní, okrem iného o bojovom lasera Peresvet, prehovoril v posolstve Federálnemu zhromaždeniu 1. marca roku 2018. Minister obrany RF Sergej Šojgu neskôr oznámil, že zariadenie komplexu Peresvet bolo od 1. decembra roku 2018 uvedené do skúšobnej bojovej pohotovosti. Ako podotkol náčelník generálneho štábu Ozbrojených síl RF Valerij Gerasimov, tento komplex sa používa od decembra roku 2019 k ochrane ruských mobilných raketových komplexov.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov