Ilustračné foto
Aktuality, Námorníctvo,

Erdogan dal pozatvárať tureckých admirálov vo výslužbe, ktorí podporili Montreuxský dohovor

Turecká polícia zadržala 10 admirálov vo výslužbe, ktorí podpísali kolektívny list na ochranu Montreuxského dohovoru, uvádza agentúra Anadolu. Štyria ďalší admiráli, ktorí tiež podpísali list, boli predvolaní na výsluch na prokuratúru.


 

V nedeľu zverejnilo list 103 tureckých admirálov vo výslužbe, ktorí nazvali Montreuxský dohovor diplomatickým víťazstvom Turecka vrátením jeho zvrchovaných práv do Bosporského a Dardanelského prielivu a tiež napísali o neprijateľnej diskusii o revízii dohody v súvislosti s projektom Istanbulského prieplavu o prepojení Marmarského mora s Čiernym morom paralelne s Bosporským prielivom.

 

V liste sa tiež vyjadrili k potrebe zachovať súčasnú tureckú ústavu na pozadí výziev tureckého vodcu Tayyipa Erdogana na nový zákon o hlavnom zákone krajiny, ako aj odsúdili “pokusy ukázať, že turecké ozbrojené sily sa sťahujú z odkazu zakladateľa republiky Mustafa Kemala Atatürka.

Výzvu admirálov vo výslužbe predtým odsúdili predseda tureckého parlamentu Mustafa Şentop, viceprezident Fuat Oktay, šéf komunikačného úradu prezidentskej administratívy Fahrettin Altun, prezidentov hovorca Ibrahim Kalyn a viacerí tureckí ministri. Turecké ministerstvo obrany v písomnom vyhlásení uviedlo, že autori výzvy “sú zaslepení závisťou a nechcú vidieť úspechy ozbrojených síl krajiny” a že samotná výzva “má za cieľ poškodiť armádu a demokraciu”. Ankarská prokuratúra uviedla, že začala skúmanie v súvislosti so zverejneným listom admirálov vo výslužbe.

 

Erdogan predtým povedal, že Montreuxský dohovor o pravidlách pre plavbu lodí cez Bosporský prieliv sa nebude vzťahovať na navrhnutý Istanbulský kanál. Cieľom projektu kanála tureckého ministra zahraničných vecí Mevlüta Çavuşoğlua zároveň nie je stiahnuť Turecko z Dohovoru z Montreux.

 

Alexej Jerchov, veľvyslanec Ruskej Federácie v Turecku, uviedol, že existencia, alebo neprítomnosť ďalšej vodnej tepny vo forme Istanbulského kanála medzi Čiernym morom a Marmarským morom nezmení medzinárodné právne predpisy dohovoru.

 

Montreuxský dohovor prijatý v roku 1936 poskytuje obchodným lodiam všetkých krajín voľnú plavbu cez prielivy v mierových aj vojnových časoch. Pravidlá plavby vojenských lodí sa však líšia pre čiernomorské a nie čiernomorské štáty. Pre vojnové lode krajín mimo Čierneho mora boli zavedené podstatné obmedzenia podľa tried a termínov pobytu.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov