Ilustračné foto
Aktuality, Námorníctvo,

Je známy termín dokončenia skúšok jadrového nosiča obávaných torpéd Poseidon

Rusko, 6.apríl 2021 (AM) – Experimentálna jadrová ponorka Belgorod (projekt 09852), ktorá bude niesť bezpilotné stroje Poseidon, dokončí svoje testy do septembra tohto roku. V súčasnosti prebiehajú kotevné testy, reaktor bol spustený. V apríli 2019 sa v Sevmaši (Severný strojársky podnik) v Severodvinsku na severe Ruska. konal obrad vypustenia ponorky na vodu.


 

“Reaktor na Belgorode bol spustený, kotviace testy sú v plnom prúde. Po ňom nasledujú závodné a štátne. Do septembra má ponorka podstúpiť celý cyklus testov,” uviedol zdroj z obranného priemyslu.

 

Viacúčelová jadrová ponorka Belgorod je experimentálna loď pre bezpilotné lodné prostriedky. Patrí do projektu 949A Antej (podobne ako Kursk), ktorý bol prepracovaný špeciálne pre systém Poseidon. Je to najdlhšia ponorka vo svete, jej dĺžka je okolo 180 metrov. Prezident RF Vladimir Putin prvýkrát hovoril o vývoji Posejdonu v správe pre Federálne zhromaždenie v roku 2018. Podľa jeho slov môžu byť tieto bezpilotné lietadlá vybavené konvenčnou aj jadrovou muníciou, čo im umožní zasiahnuť širokú škálu cieľov vrátane lietadlových lodí, pobrežných opevnení a infraštruktúry.

 

Forbes: Ruská zbraň, ktorá môže mať pre USA ničivé následky

“Ponorka Poseidon sa stane “poistkou” pre prípad, že by USA mohli zostreliť ruské balistické rakety”. Uviedol začiatkom roka magazín Forbes.

“Rusko to s prijatím do výzbroje tohto podvodného dronu (jeho dĺžka je 25 metrov) s jadrovým pohonom myslí vážne,” uvádza sa v článku časopisu Forbes. Autor uviedol, že Poseidon je schopný vystaviť americké pobrežné mestá a vojenské základne intenzívnemu žiareniu v neskorej fáze jadrovej vojny. K preprave týchto zbraní “súdneho dňa” Rusko dokončuje stavbu štyroch jadrových ponoriek. Cieľom je vypustiť Poseidon z bezpečných ruských pobrežných vôd potom, čo jadrové útoky zničia USA a Rusko. V takom prípade podvodné bezpilotné prístroje prekonajú Atlantický oceán a za niekoľko dní explodujú pri pobreží Ameriky.

 

Expert na jadrové zbrane Kingston Rafe je presvedčený, že Poseidon je reakciou na americké investície do systémov protiraketovej obrany, schopných zachytiť balistické strely s jadrovými hlavicami. Domnieva sa však, že protiraketová obrana v praxi nefunguje príliš dobre. Rusko sa však chce vyhnúť akýmkoľvek rizikám. Poseidon sa stane podvodnou “poistkou” pre prípad, že by sa USA podarilo zachytiť balistické rakety.

“Ich investície do týchto systémov svedčia o skutočných obavách týkajúcich sa obrany,” uzavrel Rafe.

 

Strategický podvodný robotizovaný komplex 2M39 Poseidon je určený pre vyradenie z prevádzky objektov infraštruktúry na veľkej ploche pobrežia krajiny agresora v podmienkach, kedy už boli pozemné, letecké a konvenčné námorné zložky strategických jadrových síl RF zničené. Preto je Poseidon niekedy označovaný za “zbraň Súdneho dňa”.

Ruské námorníctvo oslavuje svoj deň testami torpéd Poseidon a hypersonických rakiet Zirkon. Video

Poseidon je menší a menej hlučný než ponorky. Navyše vydrží vyšší tlak a môže sa nachádzať v hĺbkach pre moderné zachytávacie prostriedky neprístupných. Rusko teraz stavia bojovú ponorku špeciálneho určenia projektu 09851 Chabarovsk , ktorá bude schopná niesť až šesť strategických bezpilotných prístrojov Poseidon. Na vodu by mala byť spustená v polovici roka 2021. Táto informácia však nebola oficiálne potvrdená.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov