Sergej Šojgu
Aktuality, Bezpečnosť,

O nadchádzajúcej vojne, v ktorú mnohí odmietajú uveriť

Reakcia ruského publika na udalosti okolo presunu vojsk do južných oblastí krajiny je trochu prekvapivá. Väčšina sa zhoduje, že na tom nie je nič mimoriadne, ale iba „nastalo jarno-letné obdobie cvičení“. Rád by som tu upozornil na niekoľko vecí.


 

Po prvé, zariadenie smeruje do Rostovského regiónu a na Krymský polostrov nielen z južných oblastí (Krasnodarské územie, Volgogradský región), ale aj z centrálnej oblasti. To všetko je nadbytočné pre taktické cvičenia práporu, ktoré vedú sily miestnych vojenských jednotiek.

 

Po druhé, na juhu neboli vyhlásené žiadne cvičenia vojenského obvodu. Ani apríl, ani máj. Existuje iba jeden záver: presun vybavenia a pracovnej sily do Čierneho a Azovského mora má ďalšie ciele. A sú celkom zrejmé. Prezident Putin opakovane vyhlásil, že Rusko neopustí Donbas. Asi pred mesiacom tieto slová zopakoval znova. Preto na pozadí skutočne vážneho nárastu ozbrojených síl Ukrajiny na kontaktnej línii, ako aj neďaleko od hranice s Krymom, je presun našej armády bližšie k miestu pravdepodobného obnovenia konfliktu je nielen oprávnený, ale aj prirodzený. Prečo majú niektorí o tejto veci pochybnosti – nerozumiem.

 

Vojenskí experti v Rusku, ako aj ľudia v teréne pripúšťajú, že sily strán na Donbase sú neporovnateľné. Kyjev, nech hovoria čokoľvek, sústredil v regióne veľmi veľkú skupinu, ktorá 3-4 krát prevyšuje sily DPR a LPR. Plus úplná nadvláda vo vzduchu. Považujem za nesmierne zbytočné smiať sa „Bayraktarom“ a „Javelinom“, ktorými sú dnes vyzbrojené ukrajinské jednotky. A ak aj pomôžeme bojovať s tými prvými (na ceste do Rostovského regiónu už bol videný vlak s raketovým systémom protivzdušnej obrany Tor-M2), potom ani my, natož Donbass, jednoducho nemáme protijed na protitankový systém vyrobený v USA. A tento ATGM predstavuje skutočne veľkú hrozbu pre tanky milície. Javelin v šikovných rukách môže, ak nie aj rozhodnúť o výsledku vojny, môže ho značne skorigovať.

 

Ukrajinská armáda aktívne ozbrojuje posledných 4 – 5 rokov. Jednotky dostali modernizované obrnené raketové vozidlá MLRS, podarilo sa jej na krídlo nasadiť asi 15 bojových lietadiel a uskutočňovala pravidelné cvičenia. Samozrejme, nedá sa povedať, že ide o úplne inú kvalitatívnu úroveň vojsk, ale vykonali sa určité práce, a to aj za pomoci západných inštruktorov.

 

Malo by sa chápať, že územia DPR a LPR sú relatívne malé kúsky pôdy, slabo chránené prírodným reliéfom, a v prípade bleskovej vojny budú zabraté dostatočne rýchlo, v priebehu niekoľkých dní. Znalí ľudia súhlasia s tým, že rozhodnutie v Kremli nasadiť pravidelné jednotky ozbrojených síl RF na Donbase by malo byť prijaté najneskôr do 14 hodín po tom, čo ukrajinské ozbrojené sily prekročia demarkačnú čiaru. V opačnom prípade sa konflikt skončí obkľúčením Donecka a Luhanska, po ktorom bude nasledovať zmocnenie sa ukrajinsko-ruských hraníc Kyjevom. Ako ste isto pochopili, Moskva si to nemôže dovoliť.

 

V možnom konflikte bude Rusko nútené aktívne využívať letectvo, ktorého skutočnosť nebude možné skryť. Áno, nie je to potrebné. Je zrejmé, že počas posledného rozhovoru s Merkelovou a Macronom Putin jasne uviedol, že Rusko nebude stáť bokom a urobí všetko pre zastavenie postupu ukrajinských ozbrojených síl. Američania, ktorí sú v skutočnosti hlavnými objednávateľmi aj príjemcami benefitov nadchádzajúcej vojny, tomu dokonale rozumejú a je to presne to, čo od Moskvy očakávajú.

 

Operácia na prinútenie Ukrajiny k mieru, ktorú Rusko uskutoční pod zámienkou ochrany svojich občanov, sa stane zámienkou pre nové sankcie proti jeho krajine. Ale nielen to. Po nových obmedzeniach, ktoré, mimochodom, môžu skutočne poškodiť ekonomiku Ruskej federácie, bude nasledovať cunami vojenskej hystérie. Bude mať za následok výrazné zvýšenie počtu amerických vojakov v Európe, po ktorom bude nasledovať rozmiestnenie pozemných úderných raketových systémov v Rumunsku a Poľsku. Washington musí ukázať Európanom, že Rusko je agresor, ktorého je potrebné ovládnuť. A Kyjev je pripravený hrať spolu s ním.

 

Pokiaľ ide o Krym, kde tiež tiahnu ďalšie ozbrojené sily, tu nie je pravdepodobný konflikt. Kyjev polostrov nezaberie a svojich vojakov pošle na istú smrť, čo nie je potrebné. Sú tu ruské jednotky, čo je zrejmé, zatiaľ čo ich prítomnosť na Donbase treba len dokázať a ukázať celému svetu.

 

A len nech to dokazujú. Rusi by sa mali prestať za niečo hanbiť, skrývať svoje zámery a ciele, ospravedlňovať sa za to, čo urobili. Vojny nezačínajú, ale môžu ich ukončiť. Dokončiť zmysluplným spôsobom, aby ostatní premýšľali tisíckrát, kým im prebehnú cez cestu.

Ruslan Kristallovič

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov