Fregata maršal Šapošnikov
Aktuality, Námorníctvo,

Prvé vypustenie rakety Kaliber z fregaty Maršal Šapošnikov na pozemné ciele. Video

Maršal Šapošnikov bol pôvodne postavený ako veľká protiponorková loď (projekt 1155), ktorá bola spustená na vodu v roku 1985. Po dôkladnej modernizácii sa z nej stala fregata, teda univerzálna loď pre boj s ponorkami a loďami.


 

.
.
.
.

 

Fregata tichomorskej flotily po prvý raz uskutočnila štart strely Kaliber z vôd Japonského mora na pozemný cieľ. V odhadovanom čase raketa dorazila na testovacie miesto v oblasti mysu Surkum a zasiahla pobrežnú cieľovú pozíciu vo vzdialenosti viac ako 1 kilometer. Bezpečnosť navigácie počas štartu skúšky bola zaistená loďami, ako aj lietadlami a vrtuľníkmi námorného letectva tichomorskej flotily.

 

 

Ruská fregata Maršal Šapošnikov v minulom roku začala po modernizácii skúšky v Japonskom mori. Loď získala miesto delostreleckých zariadení AK-100 dokonalejšie A-190 Universal kalibru 100 mm s vežou s technológiou stealth. Dokáže odpáliť 80 striel za minútu pri maximálnom dolete 21 kilometrov. Protiletecký delostrelecký systém AK-630 , aj keď to nie je nová zbraň, nestratil na aktuálnosti. Šesťhlavňové zariadenie kalibru 30 mm dokáže vystreliť päťtisíc výstrelov za minútu. Môže to doslova rozrezať tup letiacej rakety, lietadla alebo člna. V minulom roku posádka testovala tiež streľbu radarovými strelami, ktoré vytvárajú falošné ciele v navádzacích systémoch eventuálneho nepriateľa, čo umožňuje uchrániť loď pred paľbou.

 

 

Čím sú vyzbrojené nové ruské lode

Výkonné, ďalekonosné, rýchle a kompaktné. Petrohradský závod Arsenal začal výrobu série 130 mm delostreleckej techniky A-192M Armat. Táto zbraň je určená pre viacúčelové fregaty prvej etapy projektov 22350 a 22350M. Relatívne malé lode dostanú rovnaké zbrane ako krížniky. Arsenal doteraz vyrobil tri delostrelecké zariadenia a podpísal ďalšie tri. Systém bol vyvinutý pre plavidlá s výtlakom viac ako 2 000 ton. Armat už získali fregaty admirál Gorškov a admirál Kasatonov. A-192M je dnes najpokročilejšia, univerzálna automatická zbraň veľkého kalibru ruskej vojenskej flotily.

A-192M, Fregata admirál Kasatonov

Predtým, pokiaľ ide o kaliber 130 mm, mali vo výzbroji len masívne AK-130 s dvoma kanónmi raketové krížniky projektu 1164 a 1144, protiponorkové lode projektu 1155,1 a torpédoborce projektu 956. Tieto zariadenia neboli vhodné pre menšie lode, pretože zaberú príliš veľa miesta na palube a vážia takmer 90 ton.

 

A-192M

A-192M bol vyvinutý na základe sovietskeho systému. Hlavný rozdiel je v tom, že má jedno delo namiesto dvoch. Rýchlosť paľby klesla, ale znížila sa aj hmotnosť, len 25 ton bez munície. To umožní inštaláciu A-192M na relatívne malé lode s menším výtlákom. Ešte jedna zvláštnosť spočíva v plne automatizovanom systéme streľby, ktorý dokáže dodať všetkých 478 striel bojovej súpravy do veže bez ľudského zapojenia, čo výrazne zjednodušuje operácie a zvyšuje účinnosť boja.

 

A-192 je všestranná zbraň, ktorá dokáže strieľať na námorné aj pozemné ciele, ako aj na letecké ciele. Munícia je rovnaká ako má bojový systém AK-130: fugasy F-44, protilietadlové AA ZS-44 a ZS-44R. Proti lodná strela bude zostrelená vo vzdialenosti 8 metrov od miesta výbuchu, lietajúce stroje vo vzdialenosti 15 metrov. Plánuje sa vývoj nových druhov munície vrátane kontrolovanej a aktívne reaktívnej munície, čo výrazne zvýši bojové kapacity. Efektívny dostrel k morským cieľom je až 23 km, pre vzdušné ciele až 18 km. Rýchlosť paľby je 30 výstrelov za minútu.

Vežička A-192M bola vyrobená pomocou stealth technológie na zníženie celkovej rádiolokácie a zostavená z mnohouholníkových panelov pripojených pod tupým uhlom. Zbraň je umiestnená horizontálne do 180 stupňov na oboch stranách a od mínus 15 do plus 80 stupňov vertikálne. Posádka je päťčlenná, ale navádzanie je automatické.

 

Za presnosť streľby je zodpovedný moderný lodný rádiolokačný systém pre riadenie streľby a rakety Puma vyvinuté konštrukčnou kanceláriou Ametist. Skladá sa z radaru, televízneho hľadáčika a plošiny stabilizovanej gyroskopom, na ktorom je nainštalovaný optoelektronický modul. Puma registruje nepriateľské objekty vo vzdialenosti až 60 kilometrov, zároveň dokáže sledovať až 4 ciele. Komunikácia medzi nimi trvá menej ako sekundu.

 

Delostrelecká výbava A-190 100mm má tiež obdobný systém. Námorníctvo má dosť lodí s výtlákom menším ako 2000 ton. Napríklad korvety projektu 20380 a malé raketové lode projektu 21631. A-192M je pre nich príliš ťažký a výkonný. Najmä pre ruskú “flotilu komárov” sa vývoj kompaktnejšieho delostreleckého vybavenia začal v 90. Z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov bol projekt niekoľkokrát odložený a prvé sériové upravené zariadenie A-190-01 bolo zákazníkovi odovzdané až v decembri 2012. Bol inštalovaný na malej raketovej lodi Grad Svijažsk.

 

Z taktického hľadiska nie je lodné delostrelectvo hlavné v dnešných námorných bojoch. Už v polovici minulého storočia bolo jasné, že radové bojové lode vyzbrojené silnými zbraňami úplne prehrávajú s palubnými lietadlami nových oceánskych kráľov, lietadlových lodí.

 

V dnešnej dobe hypersonických zbraní a protilodných rakiet dlhého doletu považujú mnohí odborníci veľkorážne delostrelectvo za relikviu a daň tradíciám. Koniec koncov, vzdialenosť dnešného boja na mori sú nie desiatky, ale stovky kilometrov. Okrem toho dnes existujú oveľa presnejšie rakety. Je tu však aj iný názor.

 

“Nesúhlasím s tým, že delostrelectvo veľkého kalibru je relikviou,” povedal vojenský expert Alexej Leonov v rozhovore pre Sputnik: “Áno, hlavnou zbraňou moderných lodí sú rakety. Ale majú obmedzený počet striel, a nie je jasné, či budú stačiť v dlhom boji. Predpokladajme, že loď vystrelila všetky rakety na nepriateľskú letku a čo bude ďalej? Zdvihnú bielu zástavu?”

Delostrelectvo veľkého kalibru pravdepodobne zostane posledným argumentom v boji na mori ešte dlho. Okrem toho môže zohrávať úlohu protileteckej obrany a palebnej podpory pozemných jednotiek. Vojenskí námorní módni zákonodarcovia, Američania, aktívne pracujú na lodných zbraniach. Zdá sa, že cieľom ďalšieho rozvoja je zvýšiť rýchlosť paľby a rýchlosť rakety s cieľom lepšie zasiahnuť nadzvukové a dokonca hypersonické ciele.

 

Americké torpédoborce a krížniky sú vyzbrojené zariadeniami 127mm Mark 45, ktoré boli prijaté v roku 1971. Tieto zbrane sa stále modernizujú, posledný variant Mod-4 bol dodaný zákazníkovi v roku 2000. Môžu zasiahnuť cieľ vo vzdialenosti až 40 km a tiež vystreliť rakety. Okrem toho torpédoborec Dewey úspešne strieľal z Mark 45 Mod.4. na cvičení v roku 2018 najmodernejšie strelivo HVP (Hyper-velocity Projectile). Tieto rakety môžu vyvinúť rýchlosť Mach 3 a zasiahnuť nepriateľské lode v dosahu až 56 kilometrov.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov