Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

Rusko v Laose vybuduje letisko a vycvičí ozbrojené sily v znamení posilnenia vojenských väzieb

Laos, 7.apríl 2021 (AM) – Rusko postaví v Laose letisko a bude trénovať ozbrojené sily na znak posilňovania vojenských väzieb. Jedna oblasť letiska bude slúžiť na vojenské účely Laosu a Rusku a druhá na civilné použitie.


 

Ruské jednotky podľa predstaviteľov Laoskej aliancie vyčistili oblasť s rozlohou približne 500 hektárov nevybuchnutej munície v provincii Laos Xieng Khouang s plánmi vybudovať nové letisko a vojenské zariadenie ako súčasť rozšírenia vojenskej pomoci zbedačenej krajine juhovýchodnej Ázie. Ruský odmínovací tím pracuje od 5.decembra.

“Rusi sem prišli postaviť vojenské letisko na druhej strane Jarskej planiny,” povedal jeden z predstaviteľov s odkazom na archeologické náleziská na náhornej plošine Xieng Khouang, ktorá bola v roku 2019 zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO.

 

Dôstojník povedal, že ruská armáda má v úmysle poskytnúť Laosu významnú pomoc v budúcnosti, a to aj s výcvikom a rozvojom jeho ozbrojených síl. Okrem letiska majú Rusi v úmysle rozšíriť vojenskú spoluprácu s Laosom, ktorá bude zahŕňať vybudovanie zariadenia na výcvik jednotiek Laosu v používaní ruského vojenského vybavenia.

“Počas sovietskej éry sme mali väčšiu spoluprácu a väčšiu ruskú vojenskú prítomnosť v Laose,” dodal.

 

V roku 2018 si Laos objednal štyri stíhačky Jak-130 a 10 tankov z Ruska po štátnej návšteve Moskvy rok predtým vtedajším premiérom Laosu Thongloun Sisoulithom, počas ktorej tieto dva národy podpísali dohodu o vojenskej spolupráci. Ruská tlačová agentúra TASS v apríli 2019 informovala, že ruské a laoské ministerstvá obrany sa dohodli na oblastiach rozšírenia vojenskej spolupráce medzi svojimi dvoma krajinami počas Moskovskej medzinárodnej konferencie o medzinárodnej bezpečnosti.

 

V júni minulého roka Laos predstavil plány na výstavbu sôch na počesť dvoch nemenovaných sovietskych pilotov, ktorí zahynuli počas služby v krajine juhovýchodnej Ázie, a nahneval občanov, ktorí uviedli, že 775 000 dolárov vyčlenených na projekt by sa mohlo lepšie použiť na zotavenie sa z pandémie koronavírusu. Piloti boli v Laose v rámci vojenskej prítomnosti Moskvy v komunistickej krajine v rokoch 1975 až 1992 a predpokladá sa, že sa podieľali na výcviku pilotov laosských vzdušných síl. Predstaviteľ ministerstva pre informačnú kultúru a cestovný ruch povedal RFA v tom čase, že piloti zahynuli pri havárii nad provinciou Xieng Khouang počas cvičnej misie.

 

Moskva bola hlavným dodávateľom zbraní do Laosu po tom, ako v roku 1975 bola založená komunistická vláda úzko spojená so sovietskou komunistickou vládou vo Vietname. Podľa januárovej správy diplomata nedávna pomoc Laosu zdôrazňuje význam krajiny v túžbe Ruska po širšej obrannej spolupráci v juhovýchodnej Ázii. Rusko poskytlo Laosu v posledných rokoch rôzne formy pomoci. Agentúra TASS v januári citovala ruského veľvyslanca Kalinina, ktorý povedal, že Moskva a Vientiane sa dohodli na dodávkach 2 miliónov dávok ruskej vakcíny Sputnik V, ktorá by sa použila na očkovanie približne 25 % obyvateľov Laosu proti koronavírusu.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov