Iron Spear 2021
Aktuality, Pozemná technika,

Železná kopija: V Lotyšsku začalo cvičenie NATO

V pondelok začalo v Lotyšsku medzinárodné vojenské cvičenie Iron Spear 2021 za účasti vojakov krajín NATO, uvádza tlačová správa ministerstva obrany tejto pobaltskej republiky. Cvičenie potrvá do 9. apríla. Počas manévrov bude nacvičovaná bojová streľba z tankov a obrnených vozidiel.


 

“Cvičenie prebieha na vojenskom polygóne v Adaži za účasti bojových skupín rozšírenej prítomnosti NATO v Lotyšsku, Litve, Estónsku a Poľsku, a tiež vojakov mechanizovanej pechotnej brigády pozemných síl republiky. Účelom cvičenia je zdokonaľovanie spolupráce a súčinnosti lotyšských a spojeneckých ozbrojených síl v bojovej streľbe z tankov a obrnených vozidiel, “uvádza sa v tlačovej správe.

Manévrov sa zúčastňujú prieskumné pásové obrnené vozidlá CVR (T), LAV 6, Coyote, BMP-2M, Marder, CV90, Piranha a tanky PT-91, Leopard a Centauro.

 

Ministerstvo obrany tiež zdôrazňuje, že cvičenie Iron Spear začalo byť vykonávané od roku 2018. V minulom roku sa tohto cvičenia zúčastnili vojaci a vojenská technika bojovej skupiny rozšírenej prítomnosti NATO v Lotyšsku a mechanizovaná pechotné brigáda pozemných síl republiky. V júni 2017 bol v Lotyšsku nasadený mnohonárodnýj prápor NATO vedený Kanadou.

 

O nasadení bojových skupín v pobaltských štátoch a Poľsku sa rozhodlo na samite NATO vo Varšave v júli 2016. Počet síl NATO v Lotyšsku je asi 1,5 tisíc vojakov. Skupinu tvoria vojaci z Albánska, Španielska, Islandu, Talianska, Kanady, Poľska, Slovenska, Slovinska, Čiernej Hory a Českej republiky, ktorí v tejto pobaltskej republike slúžia rotačne.

 

Mnohonárodnostný prápor NATO sa pravidelne zúčastňuje vojenského cvičenia spolu s lotyšskými národnými ozbrojenými silami. Cieľom týchto aktivít je posilniť koordináciu aliancie s jej regionálnymi partnermi za účelom pripravenosti na vznikajúce výzvy. Lotyšsko je členom NATO od roku 2004.

V posledných rokoch Rusko informuje o bezprecedentnej aktivite NATO pozdĺž svojich západných hraníc. NATO rozširuje iniciatívy a nazýva to “brzdením ruskej agresie”. Moskva opakovane vyjadruje znepokojenie nad hromadením aliančných síl v Európe. Tlačový tajomník prezidenta Ruskej federácie Dmitrij Peskov už skôr povedal, že Rusko pre nikoho nepredstavuje žiadnu hrozbu, ale nebude prehliadať akcie, ktoré sú potenciálne nebezpečné pre jeho záujmy.

 

Kedmi: USA sa môžu po Putinových slovách rozhodnúť rozpustiť NATO

Izraelský vojenský expert Jakov Kedmi naznačil, že USA môžu čoskoro NATO rozpustiť. Politický pozorovateľ urobil také závery, opierajúc sa o posledné vyhlásenia ruského prezidenta Vladimira Putina.

 

Podľa Kedmiho boli USA zmätené potom, čo sa dozvedeli o zložitosti ruskej stratégie národnej obrany, ktorú vyjadril Putin. Expert naznačil, že v tejto súvislosti môže Washington vážne myslieť na rozpustenie vojenského bloku, pretože nová prijatá stratégia neutralizuje jeho existenciu.

 

Okrem toho teraz Moskva vlastní najsilnejšie zbrane, ktoré sú schopné uskutočniť presné údery nielen na strategicky dôležité ciele Spojených štátov, ale aj na veliteľské centrá v Európe. Z tohto dôvodu už nie je nevyhnutná existencia Aliancie, pretože organizácia už nedokáže zvládnuť úlohy, ktoré sú jej pridelené.

 

Izraelský analytik dodal, že podľa jeho názoru sa Washington vyhýba vojenským interakciám s Moskvou kvôli tomu, že USA chápu vyhliadky na vojenské straty v prípade konfrontácie. Spolu s Ruskom aj Ukrajina prijala národnú obrannú stratégiu. Podľa odborníkov je takmer totožná s plánmi USA a severoatlantického bloku, nemá však praktický význam.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov