Sergej Lavrov
Aktuality, Bezpečnosť,

Najhorší pre koho? Moskva vyhlásila že je pripravená na „najhorší scenár“ rozvoja vzťahov medzi Ruskom a USA

Dmitrij Peskov uviedol, že Moskva je pripravená na „najhorší scenár“ rozvoja vzťahov medzi Ruskom a USA. Pre koho však bude tento scenár najhorší – pre Moskvu alebo Washington? Signál bol definitívne vyslaný do USA.


 

“Moskva nebude vnímať zhoršenie vzťahov s USA ako niečo neobvyklé. Rusko je navyše pripravené na „najhoršie scenáre vývoja vzťahov“ s týmto partnerom,” uviedol tlačový tajomník prezidenta Dmitrij Peskov. Hovorca Kremľa sa tak vyjadril k pravdepodobnosti nových sankcií proti Rusku vrátane vyhostenia ruských diplomatov z Washingtonu. 

 

„Keď máte dostatočne agresívneho, nepredvídateľného partnera, prirodzene, ste neustále v mobilizovanom stave,“ uviedol Dmitrij Peskov. Hovorca Kremľa navyše ocenil vyhlásenie ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova, ktorý poznamenal, že USA sú nespoľahlivým partnerom, ako aj ich spojencov. Zdôraznil, že Lavrov „ako vždy označuje svojimi formuláciami“. Kremeľ sa všeobecne domnieva, že USA sa umelo obmedzujú v spolupráci s Rusmi. 

 

Kremeľ urobil vyhlásenie o vojne na Donbase. Mladí Ukrajinci zase hromadne utekajú do Ruska

Kremeľ považuje za dôležité zaistiť bezpečnosť všetkých občanov Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky. Toto vyhlásenie urobil pred dvoma dňami hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Zároveň dodal, že Kremeľ nevidí dôvod pochybovať o pravdivosti údajov o úmrtí päťročného dieťaťa na Donbase. Podľa Peskova je ťažké si predstaviť, že išlo o faloš.

„Je mimoriadne dôležité, aby sa implementovali predtým dosiahnuté dohody, a je mimoriadne dôležité, aby bola zaistená bezpečnosť všetkých občanov – nielen detí, ale aj všetkých občanov samozvaných republík,“ uviedol.

 

Pripomeňme, že 3. apríla v Doneckej Aleksandrovke vypustil ukrajinský dron improvizované výbušné zariadenie na päťročné dieťa. Dieťa na mieste zomrelo. Zranila sa aj žena vedľa neho. Tragédia vyvolala široký ohlas na Donbase aj v Rusku. Predseda Štátnej dumy Viačeslav Volodin požadoval, aby OBSE a PZRE po tom vylúčili Ukrajinu z Rady Európy.

 

Leonid Kravčuk po zabití 5-ročného chlapca požiadal o mimoriadne zasadnutie kontaktnej skupiny s cieľom rokovať o otázke obnovenia prímeria na Donbase

Vedúci ukrajinskej delegácie Leonid Kravčuk požiadal o mimoriadne zasadnutie kontaktnej skupiny s cieľom rokovať o otázke obnovenia prímeria na Donbase. Je to uvedené na facebookovej stránke delegácie. Ukrajinskí delegáti kontaktnej skupiny pre riešenie situácie na Donbase navrhli usporiadať s Trilaterálnou kontaktnou skupinou mimoriadne stretnutie o obnovení režimu prímeria. Presnejšie, vedúci delegácie Leonid Kravchuk predložil takúto žiadosť vedeniu OBSE. Navrhuje sa diskutovať o možných opatreniach vo forme videokonferencie. V správe sa ďalej uvádza, že po stretnutí kontaktnej skupiny na Donbase boli zabití traja ukrajinskí príslušníci ozbrojených síl a ďalší štyria boli zranení. Okrem toho bol zranený aj jeden miestny obyvateľ.

 

.

 

Panika Ukrajincov – hromadne utekajú do Ruska

Prominentný ruský ekonóm Michail Delyagin hovoril o panike medzi Ukrajincami, ktorí sa obávajú, že Kyjev obnoví vojnu na Donbase. „Ľudia hromadne utekajú do Ruska,“ uviedol. Podľa Delyagina hlásia obyvatelia Rostova na Done a ďalších susediacich ruských miest hromadnú emigráciu Ukrajincov. Obyvatelia Ukrajiny sa obávajú, že ukrajinské úrady opäť rozpútajú vojnu na Donbase a ich synovia budú vzatí do armády.

“Podľa správ z pohraničných miest ľudia hromadne utekali z Ukrajiny do Ruska. Utečenci tvrdia, že na Ukrajine existuje všeobecná mobilizácia a rodičia, ktorí majú peniaze, mladých synov posielajú do Ruska”, – píše Delyagin v Telegrame.

Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov