Raketový krížnik Moskva
Aktuality, Námorníctvo,

Ruský raketový krížnik vyskúšal okrídlenú protilodnú strelu Vulkan. Video

Ruský raketový krížnik Moskva prvýkrát vystrelil okrídlenú protilodnú strelu Vulkan, uviedli v tlačovej službe Čiernomorskej flotily. Tento týždeň vyplával krížnik do Čierneho mora, aby vykonal bojové cvičenia, konkrétne nacvičil akcie na použitie hlavného raketového komplexu Bazalt.


 

 

Čiernomorské loďstvo zverejnilo video, na ktorom je štart strely z odpaľovacieho zariadenia vidieť z rôznych uhlov záberu. Trojuholníkové krídlo strely sa rozkladá takmer hneď po štarte z odpaľovacieho zariadenia.

 

Päť najsilnejších vojenských lodí Ruska

Americký časopis The National Interest uviedol päť najsilnejších plavidiel ruskej vojenskej flotily. V dokumente sa uvádza, že Rusko zdedilo po ZSSR “veľkú, dokonca nadmernú” vojenskú flotilu, ktorá začala v 90. Neskôr však Kremeľ schválil veľký program rekonštrukcie flotily vrátane rozsiahlej modernizácie starých plavidiel a výstavby nových.

 

Medzi päť najsilnejších ruských lodí autor zaradil ťažký jadrový raketový krížnik Peter Veľký. Je to vedúca loď Severnej flotily a najväčšia bojová loď. Druhou na zozname je jadrová ponorka triedy Borej Knjaz Vladimir. Je vybavený raketami Bulava. Bola daná do prevádzky v roku 2020 a ďalších šesť z týchto ponoriek má byť v prevádzke do roku 2027. Tretia v rade je jadrová ponorka Kazaň Jasen-M. Autor zdôraznil, že má impozantný arzenál, rakety s plochou dráhou letu Kaliber-M s maximálnym doletom 4500 kilometrov.

 

Ďalším krížnikom na zozname je maršal Ustinov po modernizácii vybavený raketami s plochou dráhou letu P-1000 Vulkan a protiraketovými systémami 9K33 Axis, ako aj systémom S-300.

 

Na piatom mieste umiestnil novinár korvetu triedy Gremjašči, ktorá dokáže odpaľovať hypersonické okrídlené rakety Zirkon a je tiež vybavená osemstupňovým systémom vertikálneho vzletu s raketami Kaliber a Onyx.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov