Molnija – to nie sú včeličky
Aktuality, Letectvo,

Nepilotovaný komplex „Molnija“: zachytiť ho je zložité

Rusko, 6.máj 2021 (AM) – V marci sa dostala do médií informácia o univerzálnom nepilotovanom komplexe ruských vojensko-kozmických síl (VKS) „Molnija“ (Blesk), zostavu ktorého budú tvoriť roje dronov. O jeho možnostiach hovoril vojenský komentátor plk. v.v. Alexandr Žilin.


 

Nepilotovaný komplex „Molnija“ konštruuje spoločnosť „Kronštadt“ tak, že aparáty budú z neho štartovať po svorkách.
„Molnija“ môže byť použitá napr. na prerazenie nepriateľskej PVO (protivzdušnej obrany) alebo spolu s pilotovanými letúňmi na vedenie skupinového REB (rádioelektronického boja). Jej drony sa môžu stať aj vysoko presnou muníciou alebo leteckými navádzačmi.
Základom komplexu sú drony v podobe krídlatej rakety s predĺženým trupom, reaktívnym motorom a zásuvným krídlom. Technológia „stealth“ znížuje ich rádiolokačnú a tepelnú viditeľnosť.

 

Nepilotovaný komplex „Molnija“

 

Komplex „Molnija“ sa bude dať použiť z rôznych nosičov, z bojových i dopravných lietadiel VKS. Napríklad stíhač 5. generácie Su-57 ich môže mať v trupe až osem. Nosičom „Molnije“ bude aj bezpilotnik „Ochotnik“ (lovec).

 

Zatiaľ sa hovorí len o predbežných takticko-technických charakteristikách (TTCh) tohto nepilotovaného komplexu, ktoré budú postupne „korigované“. „Uvádza sa, že jeden aparát bude mať dĺžku 1,5 metra a šírku krídla do 1,2 metra. Turbo-reaktívny motor mu dodá rýchlosť 600-700 km/hod., hmotnosť užitočného bojového nákladu bude 5-7 kg. Dosah dronu bude niekoľko stovák kilometrov,“ uvádza Žilin a dodal, že konštrukčné práce na komplexe „Molnija“ sa začnú v najbližšom čase.

 

Nevyhnutnosť skonštruovania tejto zbrane pre súčasné vojenstvo Žilin dôvodil rádiu Sputnik: „Ide o projekt vysoko efektívnej, vysoko presnej zbrane, ktorý má súvis aj s rozširovaním úloh boja s terorizmom.

 

No dnešok nám vnucuje aj iné bojové úlohy. Preto je projekt univerzálny a širokospektrálny. Jeho podstata spočíva v nasledovnom. Systém štartuje v letiacom lietadle, drony v rojoch vyletia k určeným cieľom, čo výrazne komplikuje činnosť PVO protivníka, pretože zastaviť ich, keďže letia v malej výške, je veľmi, veľmi ťažké,“ povedal a spresnil, že už predbežné TTCh aparátov umožňujú hovoriť o širokých možnostiach ich použitia.

 

„Drony môžu byť v podobe rakiet, ktoré dopravia do cieľa výbušninu a zničia objekty. Môžu tiež uskutočňovať prieskum, odovzdávať informácie o cieľoch a korigovať činnosť lietadiel VKS. Aj samé môžu presne útočiť, ak ide o, povedzme, delikátne úlohy. Dokážu však aj mnohé iné. Myslím si, že tento projekt bude zrealizovaný. Pretože konáme tak, aby sme eliminovali ohrozenia, ktoré sa voči nám vyskytujú,“ uviedol A. Žilin. K marcu 2021 ruské ozbrojené sily podobné komplexy ešte nemali.
Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov