Ilustračný obrázok – Strieľajúci nôž, zdroj: rg.ru
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Čínska štátna televízia predviedla na videozáberoch najnovší čínsky „strieľajúci” nôž

 


Čína, 13. máj 2021 (AM) – V Číne bola verejne odprezentovaná modernizovaná verzia čínskeho „strieľajúceho” noža QSB-11, určeného pre prieskumné a špeciálne jednotky. Na videozáberoch Čínskej štátnej televízie bola zbraň predvedená v akcii počas výcviku špeciálnych síl.

 

Charakteristiky modernizovanej verzie neboli zatiaľ bližšie zverejnené. Doteraz používali špeciálne jednotky ČĽOA strieľajúci nôž, ktorý niesol označenie QSB-91 a do výzbroje bol prijatý ešte v roku 1991. V okrúhlej rukoväti tohto bojového noža s pevnou čepeľou sa nachádzajú štyri hlavne – na každej strane čepele sú dva otvory hlavní pre náboje kalibru 7,62х17 mm. Odskrutkovaním zadnej časti kovovej rukoväte, na jej spodnej časti, sa odkryje záver hlavne, kadiaľ sa ručne nabíja zbraň. Koncová krytka obsahuje rotačný úderník, ktorý sa otáča o 90 stupňov pred úderom na ďalšiu zápalku vždy po stlačení spúšte.

Strieľajúci nôž QSB-91 s demontovanou zadnou časťou a odhalenými, nabitými  komorami hlavní, zdroj: modernfirearms.net

 

Spúšť sa nachádza v prednej časti rukoväte a slúži zároveň ako akási záštita pre nôž. Spúšť je dvojčinného typu s relatívne dlhým ťažkým stlačením. Pevné mieridlá sú umiestnené na rukoväti v polohe približne 11 hodín pri pohľade zozadu. Pred streľbou je potrebné vybrať nôž z púzdra, nabiť komory a zamieriť na cieľ, najprv pomocou čepele. Ak je zamierené, spúšť je možné stlačiť štyrikrát, zakaždým sa vybije jedna hlaveň. Z uvedeného je zrejmé, že s nožom nie je možné strieľať, pokiaľ je ešte v puzdre.

Pištoľová munícia typu 64 je konvenčného typu, založená na náboji kalibru 7,65x17SR Browning / .32ACP, avšak s puzdrom bez obruby, preto, na rozdiel od prakticky bezhlučného ruského strieľajúceho noža NRS, má čínsky strieľajúci nôž QSB-91 ďaleko k tichej zbrani pri použití na streľbu proti nepriateľovi. Maximálna efektívna vzdialenosť pritom neprevyšuje 10 metrov, a zastavovací efekt zbrane je len minimálny. Ako sa bude správať jeho modernizovaná verzia, QSB-11, je zatiaľ veľkou neznámou.

Fero Kysucký

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov