foto: MOSR
Aktuality, Pozemná technika,

Combined Effort 2021: Slovenskí a poľskí protilietadlovci preverujú svoje spôsobilosti na spoločnom cvičení

V priestoroch Centra výcviku Lešť si slovenskí a poľskí protilietadlovci preverujú svoje spôsobilosti na spoločnom bilaterálnom cvičení Combined Effort 2021. Priamo v priestoroch centra cvičí takmer 800 vojakov a vojačiek, pričom na oboch stranách slovensko-poľskej hranice sa na cvičení podieľa viac ako 1000 príslušníkov oboch ozbrojených síl s takmer 200 kusmi pozemnej a leteckej techniky.


 

Idea cvičenia vznikla počas rokovania náčelníkov generálnych štábov oboch krajín v roku 2019. „Cieľom, ktorý sme si vytýčili je preveriť interoperabilitu našej protivzdušnej obrany v čo najreálnejšom prostredí, blížiacom sa podmienkam súčasného bojiska. Z tohto dôvodu sme do cvičenia zapojili nielen jednotky protivzdušnej obrany a vzdušných síl, ale aj komponent pozemných síl a síl pre špeciálne operácie,“ uviedol k cvičeniu generál Daniel Zmeko, náčelník Generálneho štábu OS SR. Cvičenie Combined Effort bolo pôvodne plánované na leto minulého roka. Z dôvodu prijatých protipandemických opatrení a nasadenia síl a prostriedkov oboch armád na boj s ochorením COVID-19, sa podarilo túto výcvikovú príležitosť zorganizovať až v týchto dňoch.

 

 

 

Cvičenie má za cieľ vybudovanie interoperabilného bilaterálneho zoskupenia protivzdušnej obrany, ktoré sa skladá z rôznych palebných prvkov, ako aj prvkov prehľadu o situácii vo vzduchu či na zemi. Na vytvorenie čo najrealistickejšej vzdušnej situácie sú nasadené letecké prostriedky poľskej armády vrátane ich najmodernejších taktických lietadiel, ako aj rôzne letecké prostriedky slovenských vzdušných síl, vrátane vrtuľníkov UH-60 Blackhawk. Pozemnú situáciu dotvárajú prvky pozemných síl z 12. mechanizovaného práporu v roli ochrany a obrany zoskupenia, ale aj prvky špeciálnych síl a jednotiek vojskového prieskumu, pôsobiace v úlohe protivníka. Práve týmto komplexným scenárom sa jedná o jedinečné cvičenie, ktoré dôkladne preverí nie len samotnú činnosť proti vzdušným cieľom, ale preverí aj ich pripravenosť na plnenie úloh v takmer reálnej bojovej situácii. Zároveň ide o prvé spoločné cvičenie tohto druhu, ktoré bolo pripravené, naplánované a riadené na najvyššej úrovni velenia oboch armád.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov