USS New Orleans
Aktuality, Námorníctvo,

Proti Čínskej invázii. Japonsko, USA a Francúzsko uskutočňujú prvé spoločné cvičenia na japonskej pôde

Japonské pozemné jednotky sa pridali k americkým a francúzskym kolegom pri ich prvom trojstrannom cvičení na japonskej pôde, pretože sa snažia posilniť vojenské väzby uprostred rastúcej čínskej asertivity v regióne.


 

Cvičenie „ARC21“ sa začalo v utorok na základni Ainoura pozemných síl v prefektúre Nagasaki. Japonsko sa snaží rozšíriť svoje vojenské väzby nad rámec spojenectva s USA tak, aby zahŕňalo aj „rovnako zmýšľajúce“ krajiny, ako je Francúzsko, povedal novinárom minister obrany Nobuo Kishi.

 

Povedal, že Francúzsko, jediný európsky národ s trvalou vojenskou prítomnosťou v indicko-tichomorskom regióne, je „rovnako zmýšľajúcou krajinou, ktorá zdieľa s Japonskom víziu slobodného a otvoreného indicko-tichomorského regiónu“. Povedal, že Japonsko víta účasť Francúzska v regióne a dúfa v ďalšie rozšírenie partnerstva.

 

Asi 100 japonských vojakov vrátane jednotiek rýchleho obojživelného nasadenia, alebo japonských mariňákov, ku ktorým sa pripojí po 60 vojakov francúzskej armády a americkej námornej pechoty, má viesť cvičenia zamerané na boj v mestských podmienkach, po ktorých budú nasledovať obojživelné operačné cvičenia podľa scenára obrany vzdialeného ostrova pred nepriateľskou inváziou.

 

V utorok jednotky začali tri dni operácie v tábore Ainoura v Nagasaki. Neskôr v týždni odletia na cvičisko v Kirishime na cvičenie mestských bojov v zariadení určenom na simuláciu vzdialeného ostrova. Austrálske jednotky sa tiež pripoja k časti cvičení vo Východočínskom mori.

 

Cvičenie prichádza v čase, keď sa Japonsko snaží posilniť svoje vojenské schopnosti uprostred prehlbujúceho sa územného sporu s Čínou v regionálnych moriach. Japonsko je čoraz viac znepokojené čínskou aktivitou vo vodách okolo ostrovov Senkaku ovládaných Japoncami, ktoré si nárokuje Peking a nazýva ich Diaoyu.

 

Francúzsko, ktoré má územia v Indickom oceáne a južnom Tichomorí, má strategické záujmy v indicko-tichomorskej oblasti.

 

Británia, ktorá nedávno prijala politiku hlbšieho angažovania sa v tomto regióne, vysiela lietadlovú loď Queen Elizabeth a jej útočnú skupinu, ktoré by do regiónu mali doraziť neskôr počas roka. Nemecko by tiež malo do regiónu nasadiť fregatu.

 

Kishi uviedol, že rastúci záujem európskych krajín o indicko-tichomorský región a ich zvýšená prítomnosť „prispievajú k mieru a stabilite v regióne“. Povedal, že slobodný a otvorený indicko-tichomorský koncept sa nezameriava na žiadny konkrétny národ. Čína kritizovala slobodnú a otvorenú indicko-pacifickú víziu ako blok založený na zmýšľaní z doby studenej vojny.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov