Sojuz MS-13
Aktuality, História, Letectvo,

Roskosmos odtajnil informácie o úlohe nemeckého vývoja v sovietskom vesmírnom programe

Štátna spoločnosť Roskozmos zverejnila množstvo odtajnených dokumentov popisujúcich úlohu nemeckého vývoja pri formovaní sovietskeho vesmírneho programu. Toto je uvedené v publikácii „Od Kaťuše po Jurija Gagarina“ na webovej stránke spoločnosti.


 

Už pred skončením nepriateľských akcií v Európe vedelo sovietske vedenie o sľubnom vývoji rakiet dlhého doletu Nemeckom a ich úspešnom použití na ostreľovanie Britských ostrovov. Po vojne malo sovietske vojenské velenie za úlohu zhromaždiť v zóne svojej okupácie čo najviac informácií o najnovších modeloch raketovej techniky vyvinutých nacistickými vedcami. Skupiny vedcov a inžinierov boli vyslané do nemeckých vedeckých a výrobných raketových centier vrátane Peenemünde a Nordhausen, medzi ktorými boli aj budúci akademici S.P. Koroľev, B.E. Čertok, N.A. Piljugin, V.P. Mišin a ďalší špecialisti, ktorí čoskoro vytvorili raketový a vesmírny priemysel ZSSR.

 

Ani spojenecké velenie nespalo, k dispozícii im bolo asi sto pripravených rakiet FAU-2 a štáb nemeckých raketových vedcov, ktorí im mali slúžiť. Už na jeseň 1945 uskutočnila britská armáda demonštračné štarty V-2 zo štartovacej rampy neďaleko Cuxhavenu na pobreží Severného mora. Na sledovanie udalosti boli pozvaní zástupcovia sovietskych a amerických velení. Potom S.P. Korolev a ďalší sovietski špecialisti prvýkrát videli štart „skutočnej“ rakety.

 

Američania 16. apríla 1946 vypustili svoju trofejnú raketu na testovacom mieste White Sands v Novom Mexiku. Potom bolo zrejmé, že spolu s atómovou bombou testovanou na živých cieľoch v Hirošime a Nagasaki sa Pentagón stal majiteľom super výkonnej zbrane. Pre globálnu rovnováhu síl a politických záujmov to bol alarmujúci signál.

 

29. apríla 1946 usporiadal J.V. Stalin vo svojej kancelárii v Kremli stretnutie o raketových zbraniach, výsledkom ktorého bolo zverejnenie rezolúcie Rady ministrov ZSSR z 13. mája 1946 č. 1017-419ss „Otázky týkajúce sa prúdovej výzbroje . “ V súlade s týmto dokumentom bol pod Radou ministrov ZSSR vytvorený osobitný výbor pre prúdové technológie, ktorý bol poverený úlohami organizácie výskumu, vývoja a praktických prác v oblasti prúdových systémov. Na vytváraní riadených striel bolo pridelených 63 tovární 16 ministerstiev odborov a 2 hlavné riaditeľstvá Rady ministrov ZSSR.

 

Na fotografii účastníci prvého štartu nemeckej balistickej rakety A-4 (V-2) na testovacom mieste Kapustin Jar 18. októbra 1947, S. I. Vetoškin sa nachádza vľavo od S. Koroleva (druhý rad)

 

Medzi odtajnenými materiálmi je aj poznámka Ľudového komisára leteckého priemyslu ZSSR Alexeja Šachurina o výsledkoch preskúmania Nemeckého výskumného ústavu raketových zbraní v Peenemünde, ako aj informácie o experimentálnych štartoch V-2, premenovaných na A-4 v ZSSR.

 

.

 

Podľa správy z novembra 1947 boli v tom čase sovietski špecialisti schopní obnoviť dokumentáciu pre nemeckú raketu, zhromaždiť ju a otestovať. Bolo navrhnuté začať pracovať na domácich náprotivkoch, berúc do úvahy nedostatky pôvodného prototypu z tretej ríše.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov