SU-30
Aktuality, Letectvo,

Vojenský expert o najnovšom varovaní pre NATO: „Ak nebudú chcieť, pošleme stíhačky.“

Vojenský expert Viktor Murachovskij vysvetlil, prečo sú Rusi nútení vysielať svoje lietadlá smerom k lietadlám NATO. Faktom je, že letectvo aliancie nijako nesúhlasí so vzájomným používaním transpondérov, ktoré umožňujú zistiť účel letu. “No, oni nechcú, takže budeme zakaždým vysielať stíhačky ,” povedal špecialista.


 

Ako vyšlo najavo z tlačovej služby Južného vojenského okruhu, v predvečer ruské lietadlá Su-30 z hranice odprevadili dve francúzske stíhačky Dassault Mirage 2000 a jedno tankovacie lietadlo. Správa hovorí, že ruské radary detekovali tri vzdušné ciele rýchlo sa blížiace k hranici. Su-30 bol vyslaný k francúzskym lietadlám a prinútil ich zmeniť smer.

 

 

Vojenský expert Viktor Murachovskij sa domnieva, že v tejto situácii je výraz „odohnať od hraníc“, striktne povedané, nevhodný. “Médiá sa snažia vidieť senzáciu vo všetkom, takže sa používajú také výrazy, akoby došlo k leteckej bitke o Kurský oblúk,” zažartoval expert v rozhovore pre Konštantínopol. Podľa Murachovského skutočnosť, že ruské eso letelo osamote smerom k trom lietadlám, nie je ničím zvláštnym:

“Jeho úlohou bola identifikácia, pretože leteli s vypnutými transpondérmi, nebolo jasné, aké sú ich ciele. Naše lietadlo preto vyletelo hore, vizuálne ich identifikovalo, ohlásilo sa na veliteľskom stanovišti a to bolo všetko. To znamená, že vo všeobecnosti nikto nikoho neodohnal,” vysvetlil odborník. Podľa neho ide o normálnu situáciu, upravujú ju pravidlá letov v medzinárodnom vzdušnom priestore.

 

Murakhovskij poznamenal, že vojenské letectvo zapína transpondéry iba po vzájomnej dohode.

“Napríklad sme členom NATO ponúkli, že si vzájomne, prirodzene, vzájomne zapneme transpondéry nášho vojenského letectva. Oni nechcú. No, oni nechcú, takže keď nechcú, takže to zakaždým vizuálne identifikujeme vysielaním stíhačiek. To je všetko, – zhrnul.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov