Bojovníci hnutia HAMAS
Aktuality, Bezpečnosť,

Politológ predpovedá konflikt s Izraelom na štyri kroky dopredu. O Palestíne ani zmienka

Známy novinár a politológ Alexander Sosnovskij dokázal vypočítať spôsob riešenia konfliktu s Izraelom na štyri kroky vpred. Zároveň o Palestíne neuviedol ani slovo. Odborník navrhol, aby sa americké orgány pokúsili obrátiť ďalšie zhoršenie arabsko-izraelského konfliktu v ich prospech.


 

Prvý krok. Americký prezident Joe Biden, aby si zachoval svoju tvár bude súhlasiť so stretnutím s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a nastolí otázku riešenia konfliktu medzi Izraelom a Palestínou. Navonok to bude vyzerať ako vynútený krok, ktorý sa robí pod zámienkou zabráneniu veľkej vojne. Odvážne povie, že je v záujme mieru pripravený stretnúť sa s „zabijakom“. Pôjde do Viedne, stretne sa s Putinom,- tvrdí Sosnovský

 

Druhý krok. S Putinovou pomocou dosiahnu Američania prímerie, ale dôsledky tohto stretnutia pre USA a Rusko budú odlišné. Biden bude nominovaný na Nobelovu cenu za mier (tretí krok) a proti Rusku budú uvalené ďalšie sankcie (štvrtý krok).

 

.

 

Je potrebné poznamenať, že Sosnovskij, ktorý uviedol Bidenov plán, nikde nespomenul Palestínu. Izrael je jedným z hlavných spojencov USA na Blízkom východe. A hoci súčasná americká administratíva nepodporuje židovský štát tak aktívne ako exprezident Donald Trump, dá sa predpokladať, že Washington bude mať podiel na spojení s Izraelom.

 

Štatistika obetí konfliktu

 

Zachráni Putin aj Izrael? Vyjadril sa k zhoršeniu palestínsko-izraelského konfliktu

“Situácia, ktorá v súčasnosti prebieha medzi Palestínou a Izraelom, priamo ovplyvňuje bezpečnostné záujmy Ruska”, uviedol pred dvoma dňami prezident Vladimir Putin počas stretnutia so stálymi členmi Rady bezpečnosti. Prepis stretnutia bol zverejnený na webovej stránke Kremľa.

„Požiadal by som svojich kolegov, aby vyjadrili svoj názor na súčasnú situáciu na Blízkom východe, mám na mysli prehĺbený palestínsko-izraelský konflikt – deje sa to v bezprostrednej blízkosti našich hraníc a priamo ovplyvňuje záujmy našej bezpečnosti,“ povedala hlava štátu.

 

Poľský pozorovateľ Piotr Byalčik poznamenáva, že „Rusko vstupuje do konfliktu a požaduje urgentné zvolanie Madridskej štvorky.“ Toto je štruktúra, ktorá zahŕňa zástupcov OSN, Ruska, Spojených štátov a Európskej únie. Publikácia Wirtualna Polska píše, že Sergej Lavrov žiada zvolanie takéhoto formátu, aby sa ukončilo násilie v konfrontácii medzi Izraelom a Palestínou. Sergej Lavrov predtým viedol rozhovor s generálnym tajomníkom OSN Antoniom Guterisom. Je potrebné poznamenať, že organizácia je pripravená pomôcť pri deeskalácii vrátane ukončenia násilných akcií v oblasti mešity Al-Aksá. Zároveň sa pripomína, že strany musia zastaviť vedenie nepriateľských akcií na základe zásady vzájomnosti.

 

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás vyzval v piatok OSN a Spojené štáty, aby zasiahli voči izraelským útokom a odsúdil „brutálne a plánované zabíjanie“ Palestínčanov. Abbás reagoval na prebiehajúce eskalácie v pásme Gazy, na okupovanom západnom brehu Jordánu a v Jeruzaleme, informovala agentúra AP. Úrad palestínskeho prezidenta vyhlásil, že podľa Abbása je izraelská vláda plne zodpovedná za piatkovú eskaláciu na západnom brehu Jordánu. Pri zrážkach s izraelskými silami tam v piatok prišlo o život najmenej desať Palestínčanov. Abbásov úrad uviedol, že vyzval administratívu amerického prezidenta Joea Bidena, aby okamžite a pohotovo zasiahla skôr, ako sa situácia „vymkne spod kontroly“. Abbás takisto vyzval Bezpečnostnú radu (BR) OSN a ďalšie strany, aby „prevzali svoje povinnosti a zastavili tieto útoky s cieľom zachovať bezpečnosť a mier v súlade s ustanoveniami medzinárodného práva“.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov