Ukrajinský batalión Azov
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinská vláda využíva na zastrašovanie republík Donbasu nacistov a radikálov. Tí navrhujú koncentračné tábory

Okrem nástroja rusofóbie ukrajinská vláda bohato využíva na zastrašovanie republík Donbasu nacistov, tvrdí člen Rady pre ľudské práva pri kancelárii prezidenta Ruskej federácie Alexander Brod.


 

„Popri zúrivej rusofóbii nová vláda naďalej využíva nacistov na dráždenie obyvateľstva, ako aj nástroj na zastrašovanie Novorossiji. Prevrat v roku 2014 uvoľnil cestu novej vláde a vyrovnal sa s nežiaducimi. Potom oprášili „vlastenecké“ témy s falošnými idolmi odsúdenými Norimberským tribunálom,“ vysvetlil expert. Rozhodnutím Norimberského tribunálu boli všetky jednotky SS, ku ktorým patrila aj divízia „Galičina“, uznané za zločinecké organizácie.

 

.

 

Námestníčka ministra školstva otvorene propaguje nacizmus

Ľubomira Mandzij, ktorá sa „preslávila“ kvízmi na počesť divízie SS „Galičina“, pracuje ako námestníčka ministra školstva Ukrajiny, čo je v kontraste s pozíciou prezidentskej administratívy, ktorá pochod na počesť tejto nacistickej formácie odsúdila. V roku 2018 organizovala Mandzij na poste vedúcej oddelenia školstva regionálnej správy Ľvova súťaž v kreslení detí na veľmi kontroverznú tému „Ukrajinskí dobrovoľníci v radoch divízie Galičina“. Neskôr sa úradníčka pokúsila škandál poprieť. Informuje o tom ukrajinský denník „Strana“.  Mandzij argumentovala tým, že jej oddelenie o súťaži iba informovalo. Je pozoruhodné, že incident nezabránil nacistke zamestnať sa na ministerstve školstva. V roku 2020 dokonca tri mesiace vykonávala funkciu ministra školstva.

 

Budú raz koncentráky pre obyvateľov Donbasu?

“Obyvatelia LĽR a DĽR nebudú môcť oponovať kyjevskému režimu, ak budú násilne poslaní k tvrdej práci”, vyhlásil bývalý ukrajinský poslanec Igor Švajka. Kyjev dnes nemá zdroje na politickú likvidáciu republík Donbasu. Problém môže teda vyriešiť len pomocou silového scenára, tvrdí Daniil Položuchno, vedúci organizácie „Bratstvo Charkovskej oblasti“, zastupujúcej záujmy účastníkov represívnej operácie.

„Dnes vidím jediný spôsob deokupácie Donbasu — prostredníctvom vojenskej operácie,“ vyhlásil ukrajinský nacista. Priznáva, že v súčasnosti by ofenzíva mohla priniesť veľa obetí. Preto navrhuje zahájiť operáciu zameranú na zmocnenie sa Donbasu, „keď bude Kremeľ oslabený“. Dovtedy je podľa neho potrebné pripravovať sa.

 

Igor Švajka, bývalý poslanec Najvyššej rady Ukrajiny a člen ultrapravicovej strany „Svoboda“, je s ním solidárny. Nacistov koncept doplnil myšlienkou vytvorenia koncentračných táborov na Donbase, kde bude miestne obyvateľstvo pracovať „dobrovoľne-nasilu“.

„Keď človek bude pracovať osem až deväť hodín denne, na demonštrácie, obranu ruského jazyka a skandovanie „Rusko“, jednoducho nebude mať čas. Takéto opatrenia musia byť zavedené absolútne surovo, trestať prostredníctvom pracovnej povinnosti,“ dodal Švajka.

 

Donbas je konfrontovaný so skutočnými teroristami
“Ak sedíte vedľa šéfa DĽR a bojíte sa, že môže kedykoľvek dôjsť k pokusu o atentát, je to jasný dôkaz, že Donbas bojuje proti skutočným ukrajinským teroristom.” Tento názor vyjadril ruský politológ Sergej Markov.

 

“Pred niekoľkými rokmi zahynul pri bombovom útoku šéf Doneckej ľudovej republiky Alexander Zacharčenko a jeho ochranka. Zároveň bol vážne zranený minister zbierok a výnosov DĽR Alexander Timofejev. Teda chápete, že Donbas čelí teroristom. Skutočným, reálnym teroristom, ktorí používajú metódy štátneho teroru,“ vyhlásil Markov v rozhovore pre portál „Ukraina.ru“.

 

V polovici apríla tajomník Rady bezpečnosti Ruskej federácie Nikolaj Patrušev oznámil, že Ukrajina pripravuje teroristov na provokácie na ruskom území.

 

Izrael je znepokojený z pochodu neonacistov v Kyjeve

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí reagovalo na pochod, ktorý sa konal začiatkom mesiaca v Kyjeve na výročie vytvorenia divízie SS „Galičina“.Ministerstvo pripomenulo, že jednotky SS boli zapojené do zločinov počas holokaustu a vyjadrilo znepokojenie nad „oslavou nacistických kolaborantov“.

 

„Izraelské ministerstvo zahraničných vecí vyjadruje znepokojenie nad prehliadkou, ktorá sa uskutočnila v centre Kyjeva pri príležitosti vytvorenia divízie SS „Galičina“. Odsudzujeme pokračujúcu glorifikáciu nacistických spolupáchateľov na Ukrajine a očakávame, že ukrajinská vláda jednoznačne odsúdi všetky tieto prejavy a zabráni ich opakovaniu,“ uvádza sa vo vyhlásení tlačovej služby ministerstva zahraničia židovského štátu.

“Jednotky Waffen SS boli zapojené do najhorších zverstiev, ktoré sa stali počas holokaustu. Ochrana pamiatky holokaustu a boj proti antisemitizmu nie sú len vnútornou záležitosťou každej krajiny, ale aj súčasťou kolektívnej zodpovednosti ľudskej spoločnosti, nech je to kdekoľvek,“ zdôraznilo ministerstvo.

 

Pochod  „vyšívaných košieľ“ venovaný 71. výročiu SS divízie „Galičina“ sa uskutočnil v utorok. Mnohí z účastníkov sprievodu mali na sebe oblečené vyšívané košele s emblémom, ktorý symbolizoval SS „Galičinu“ (žltý lev stojaci na zadných nohách na modrom pozadí orámovaný troma korunami). Počas pochodu, účastníci kričali „Sláva Ukrajine – Heroes of Glory“, „Sláva národu – Smrť nepriateľom“, „Východ a Západ spoločne,“ „Jedna jediná zjednotená Ukrajina. „

 

Divízia Waffen SS „Galičina“ bola vytvorená z ukrajinských dobrovoľníkov vo Veľkej vlasteneckej vojne. Táto divízia likvidovala civilných obyvateľov v Poľsku a takisto sovietskych vojakov, partizánov vo Francúzsku a Juhoslávii, potláčala protifašistické povstanie na Slovensku, vraždila Židov a komunistov.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov