Sergej Šojgu
Aktuality, Pozemná technika,

Tajná zbraň ministra Šojgua: Vedecké armádne roty. Pretlak vedcov je väčší ako na najznámejších univerzitách sveta

K dnešnému dňu už bolo vytvorených 18 vedeckých spoločností a konkurencia na získanie miesta v takejto spoločnosti je 25 ľudí na jedno miesto. Ruský minister obrany Sergej Šojgu hovoril v rozhovore pre televíziu Zvezda, ktorý sa konal na maratóne Novoje Znanie, o hodnote vedeckých spoločností a opatreniach ministerstva obrany na vytvorenie skutočne vyškolenej a pripravenej rezervy.


 

„Ak pochopíte, že osobu s neúplným stredným vzdelaním používame rovnako ako osobu s vysokoškolským vzdelaním, je zrejmé, že je to neúčinné. Zavolali sme mu, aby sme ho naučili plaziť sa po dostrele a strieľať zo samopalu? Alebo ešte chceme získať človeka, ktorý bude obsluhovať zložité systémy, berúc do úvahy jeho vysokoškolské vzdelanie? Tak vznikla myšlienka, ktorá sa udomácnila v ozbrojených silách – vytváranie vedeckých rôt, “uviedol Šojgu.

 

Minister dodal, že k dnešnému dňu už bolo vytvorených 18 vedeckých spoločností. A ich činnosť prináša skutočný efekt.

„Dnes sú to tucty využívaných vynálezov s patentmi. To je obrovské množstvo programových produktov, ktoré sa používajú v našom manažmente, “zhodnotil Šojgu výsledok činnosti vedeckých spoločností. Zdôraznil, že záujem o vstup do takejto spoločnosti je 25 ľudí na jedno miesto. To je viac ako na najlepších univerzitách v krajine a, ako poznamenal šéf rezortu obrany, viac ako mimo Ruska.

 

Napríklad vedecká spoločnosť č. 1 (námorníctva) je pravidelným pododdelením Federálnej štátnej pokladnice pre vojenský vzdelávací inštitút vysokoškolského vzdelávania „Vojenské vzdelávacie a vedecké stredisko námorníctva“ Námornej akadémie pomenovanej po admirálovi flotily Sovietskeho zväzu N.G. Kuznecova “a je určený na vykonávanie konkrétnych vedeckých a aplikovaných úloh v záujme námorníctva.

 

2. vedecká spoločnosť VIT “ERA” má hlavné ciele: Vykonávanie technických testov softvérových a hardvérovo-softvérových prostriedkov na ochranu informácií. Vypracovanie návrhov na využitie moderného vývoja a technológií na ochranu obmedzených informácií v ozbrojených silách Ruskej federácie. Modelovanie automatizovaných vojenských systémov s cieľom analyzovať ich zraniteľné miesta a pripraviť návrhy na zvýšenie ich bezpečnosti. Zabezpečenie implementácie inovatívnych projektov. Organizácia a testovanie inovatívnych vedeckých a technických riešení a schvaľovanie prelomových informačných a telekomunikačných technológií s cieľom zvýšiť efektívnosť velenia a riadenia vojsk (síl) a zbraní. Testovanie a podpora prebiehajúcich VaV a inovatívnych projektov aplikovaného charakteru v smere automatizovaných riadiacich systémov a informačných a telekomunikačných systémov. Zvýšenie efektívnosti fungovania automatizovaného systému riadenia jednotkami (silami) a zbraňami na základe vývoja a aplikácie pokrokových metód a prostriedkov matematického, jazykového a softvérového vybavenia.

 

3. vedecká spoločnosť VIT “ERA” ma za cieľ Vývoj biologických senzorov na báze bionanomateriálov pre vojenské robotické systémy.
Uskutočnenie fyzikálno-chemických štúdií zameraných na potvrdenie štruktúry získaných nano- a bionanomateriálov.
Vypracovanie počiatočných údajov na podporu taktických a technických požiadaviek na nanobionanomateriály a technické výrobky na nich založené. Čata 2 „Biotechnické systémy a technológie“ uskutočňuje výskum v záujme Hlavného vojenského lekárskeho riaditeľstva Ministerstva obrany Ruskej federácie. Tvorba softvérových produktov a technológií, ktoré monitorujú ukazovatele kardiovaskulárneho systému a určujú riziko straty vedomia a porúch srdcového rytmu. Výskum, vývoj a tvorba predoperačných umelých analógov ľudských orgánov pre anatomické zobrazovanie, ako aj individuálnych ortéz a dlah pre poškodené oblasti tela, personalizovaných implantátov a protéz, originálnych chirurgických nástrojov. Adaptácia inovatívnych techník na výskum kultivácie buniek v experimentálnych podmienkach, získavanie a skladovanie kmeňových buniek, hľadanie optimálnych podmienok na ich diferenciáciu na chondrocyty, osteoblasty a hepatocyty.

 

4. vedecká spoločnosť VIT “ERA” sa má podieľať na výskume, vývoji a implementácii prelomových technológií a uskutočňovať pokrokový a sľubný výskum a vývoj v oblasti robotiky, energie, technológií, prístrojov a strojov na podporu života. Štúdium metód a algoritmov umelej inteligencie používaných pri riešení praktických problémov palubnými technickými systémami. Zabezpečenie vytvorenia počítačom podporovaného návrhového systému pre robotické systémy na vojenské účely. Zahŕňa technológie, prístroje a stroje na podporu života ”

 

5. vedecká spoločnosť VIT “ERA” vykonáva výskum v záujme Hlavného riaditeľstva pre rakety a delostrelectvo. Zahŕňa : Experimentálne štúdie spôsobov, ako zlepšiť účinnosť detekcie a rozpoznávania UAV, WTO a iných prostriedkov leteckého útoku počas prevádzky radaru. Výskum vývoja viacnásobných raketových systémov. Výskum vývoja protitankových raketových systémov a presnej pozemnej delostreleckej munície. Štúdia vyhliadok na vývoj radarových prieskumných systémov pre pozemné ciele. Vývoj komplexov softvérového modelovania na riešenie problémov výcviku špecialistov pozemných síl.

 

To sú len niektoré zamerania ruských armádnych vedcov. Celkový počet takýchto vedeckých rôt je momentálne 18. Ruské Ministerstvo obrany nenechalo vedecky nepokrytú prakticky žiadnu oblasť svojho pôsobenia.

Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov