Jakov Kedmi
Aktuality, História,

Fascinujúci príbeh izraelského analytika Jakova Kedmiho

Som si istý, že mnohí z vás rešpektujú a jednoducho počúvajú názor Jakova Kedmiho, ktorý sa narodil v Moskve pod menom Kazakov, ale už 50 rokov je izraelským občanom. Keď hovorí, v štúdiu je neuveriteľné ticho. Čaká sa, že práve teraz povie niečo z hlbín najtajnejších spravodajských služieb na svete. Navyše hovorí dosť ostro – bol odvážny už keď mal 19 rokov. Kto by sa odvážil na to čo urobil Jakov Kazakov.


 

Nájazd na Najvyšší soviet ZSSR

19-ročný Jakov Kazakov – ako ho vtedy volali – pracoval v závode ako pracovník betonárky, pretože musel pomáhať rodine s tromi deťmi, prišiel na izraelské veľvyslanectvo v Moskve a povedal: „Chcem emigrovať do Izraela. ““ Pracovník veľvyslanectva mal podozrenie, že Kazakovov čin bol provokáciou KGB, preto na ňu jednoducho neodpovedal.

 

O týždeň neskôr Kazakov opäť prišiel na veľvyslanectvo, kde mu napriek tomu boli dodané materiály a formuláre na emigráciu do Izraela. 11. júna 1967 – v deň, keď ZSSR oznámil prerušenie diplomatických vzťahov s Izraelom v súvislosti so začiatkom šesťdňovej vojny – Jakov sa verejne vzdal sovietskeho občianstva a požadoval, aby dostal príležitosť odísť do Izraela.

 

V ten istý deň nie je jasné ako, podarilo sa mu však dostať na americké veľvyslanectvo v Moskve a s konzulom hovoriť o odchode do Izraela.
O rok neskôr sa odvážil napísať list Najvyššiemu sovietu ZSSR, v ktorom odsúdil politiku antisemitizmu, požadoval prepustenie zo sovietskeho občianstva a vyhlásil sa za občana Izraela. V apele na poslancov Najvyššieho sovietu ZSSR napísal:

„Nechcem byť občanom krajiny, kde sú Židia vystavení nútenej asimilácii, kde sú moji ľudia zbavení svojej národnej identity a svojich kultúrnych hodnôt. … nechcem žiť v krajine, ktorej vláda preliala toľko židovskej krvi … nechcem byť spolu s Vami účastníkom zničenia štátu Izrael … “.

 

Jeho vyhlásenie bolo prvou otvorenou výzvou tohto druhu. Okrem toho mohol svoje požiadavky a slová zverejniť v západnej tlači. Problém bol v tom, že Jakov nemal v Izraeli žiadnych príbuzných a tých pár povolení na odchod bolo vydaných iba na účely „zlúčenia rodiny“.

 

Po odchode z amerického veľvyslanectva, ktoré využila KGB, bol Jakov zadržaný a vypočúvaný, ale nebol zatknutý! .. Dôstojníci KGB chceli zorganizovať Jakovov odvod do sovietskej armády, aby ho izolovali od verejného prostredia, uviedol však že jeho domovinou je Izrael a je pripravený slúžiť iba v jednej armáde – izraelských obranných silách. V dôsledku vstupu sovietskych vojsk do Česko-Slovenska bol jeho odvod do armády odložený. Takže tanky v Prahe zmenili jeho osud. Pretože o niečo neskôr ešte dostal povolenie na emigráciu a príkaz opustiť Sovietsky zväz do dvoch týždňov.

 

.

 

Otec bol pre ten Izrael príliš múdry

Jakov sa ihneď po svojom príchode do Izraela začal venovať otázke repatriácie sovietskych Židov. Jeho tlaku neodolali ani rodičia, ktorí spočiatku o sťahovaní ani len nepomýšľali. Sovietske úrady im navyše nielen zakázali pohyb, ale aj presvedčili jeho matku v príslušných orgánoch, aby presvedčila jej syna, aby sa vrátil do vlasti. V roku 1970 neoblomný Kedmi dokonca držal hladovku v blízkosti budovy OSN, kvôli zákazu emigrácie jeho rodičov. A dosiahol svoj cieľ – v tom istom roku došlo k zlúčeniu rodiny. Zároveň však – ale o niečo neskôr – kvôli tomu zažije osobný smútok.

 

.

 

Tlač potom široko informovala o príchode jeho rodičov, najmä o stretnutí jeho otca so Šimonom Peresom, ktorý bol v tom čase ministrom dopravy a spojov. Peres v srdečnom prejave, poznamenal, že je rád, že ľudia ako Jakovov otec prichádzajú do Izraela, pretože krajina potrebuje vysoko kvalifikovaných odborníkov. Keď však toto nadšenie opadlo a začal sa každodenný život, bolo pre Jakovovho otca nemožné nájsť si prácu. Štandardným argumentom pre odmietnutie bol navyše verdikt, že má „príliš vysokú kvalifikáciu“. Keďže bol Jakovov otec niekoľko rokov bez práce, rozhodol sa skúsiť šťastie v iných krajinách. Keď bol raz v Kanade, náhle zahynul pri autonehode.

 

Keby sa toto stretnutie stalo o dvadsať rokov neskôr, všetko by mohlo byť inak. Pretože Kedmi celý svoj život zasvätil pomoci pri repatriácii do Izraela, predovšetkým sovietskych občanov a ich adaptácii v krajine. V roku 1977 odišiel pracovať do tajnej služby „Nativ“ („Cesta“), ktorá to tajne robila, v 90. rokoch sa stal vedúcim tejto organizácie.

 

Čo by sa stalo s Izraelom bez Rusov

O tom píše vo svojej knihe Beznádejné vojny. O presune bývalých Rusov do Izraela. Percento osôb s vyšším a stredným odborným vzdelaním medzi repatriantmi dosiahlo 55%, zatiaľ čo medzi starými ľuďmi v Izraeli to bolo v roku 1989 – pred začiatkom masovej imigrácie – iba 28%.

 

Podľa názoru kompetentných izraelských špecialistov by Izrael zostal z ekonomického hľadiska zaostalejšou krajinou, nebyť „Rusov“. Bez nich by hospodárstvo krajiny nebolo schopné urobiť ten obrovský skok, ku ktorému došlo v posledných desaťročiach. Podľa niektorých odhadov by nebyť „veľkej aliyah“ (hromadná repatriácia Židov do Izraela), nebol by podiel vysokoškolsky vzdelaných odborníkov 20,4%, ako je tomu teraz, ale iba 10%. Objem izraelského vývozu by nebol rovných 80, ale 50 miliárd dolárov, zatiaľ čo podiel výdavkov na obranu v štátnom rozpočte by nebol 15%, ale 20%.

 

Boli to „Rusi“, kto zabezpečil kolosálny prílev kvalifikovanej pracovnej sily do izraelského priemyslu. Kvalifikovaní a zruční „ruskí“ pracovníci, ktorí sa vyznačujú vysokou kultúrou a disciplínou, zabezpečili prudký nárast produktivity práce, ktorá za 20 rokov stúpla o 30%.

 

Predseda izraelskej vlády Benjamin Netanjahu v roku 2009 na slávnostnom oceňovaní izraelských vedcov-repatriantov celkom rozumne uviedol:

“Masové prisťahovalectvo do Izraela z krajín bývalého ZSSR zachránilo ekonomiku krajiny, pretože mnoho repatriantov sa pripojilo k inštitúciám zaoberajúcim sa špičkovými technológiami, medicínou a rôznymi vedeckými kruhmi.

 

Kedmi osobne osobne veľmi prispel k presídleniu Židov do ich historickej vlasti. Výsledkom jeho úsilia bolo, že bolo možné presmerovať takmer celý tok Židov s izraelskými vízami do Izraela, zatiaľ čo predtým bolo 90% odchádzajúcich poslaných do iných krajín. Kedmi zaviedol nové pravidlá odchodu, ktoré bránili napríklad takmer úplnému pohybu emigrantov do Viedne.

 

Pravda – a iba pravda. Teraz o vojne s Egyptom

Kedmi sa ukázal ako tvrdý a odvážny a čo je najdôležitejšie, čestný, nielen vo svojom boji, ktorému zasvätil svoj život nielen vo svojich verejných prejavoch, ale aj v hlavnom očistci – vo vojne! Po príchode do Izraela sa Jakov stal bojovníkom v izraelských obranných silách. Slúžil v tankových jednotkách, potom vo vojenskej škole a v prieskumnej škole.

 

Keď Jakov študoval na škole dôstojníkov kombinovaných zbraní, dostal okrem svojich osobných zbraní aj 52 mm mínomet ako zbraň čaty. Policajt, ​​ktorý je tiež inštruktorom, však v skutočnosti nevysvetlil, ako sa zbraň používa, a odkázal ju na kadetov oboznámených s touto „trúbou“. Kadeti mu vysvetlili všetko, čo sa týkalo mínometu, bez toho, aby sa dotkli podrobností streleckej techniky. A keď prišlo na záverečné cvičenie so živou paľbou, utŕžil Jakov kvôli zvyku z tanku zdvihnúť hlavu a neohnúť ju k zemi ťažké poranenie oboch uší.

 

Oficiálne ho uznali ako zdravotne postihnutého muža, odmietol však opustiť izraelské obranné sily. Bol preškolený ako dôstojník-prieskumný dôstojník obrnených síl a dosiahol zápis do prieskumnej školy pod špeciálnymi jednotkami. Vo vojne Jom Kippur bojoval v rovnakom tanku s budúcim izraelským predsedom vlády – Ehudom Barakom.

 

Toto sú odhalenia, ktoré zdieľa vo svojej knihe o vojne Jom Kippur z roku 1973, keď na Izrael zaútočili Egypt a Sýria.

… Člen jeho posádky, major Ishai Izhar, zomrel doslova v Jakovovom náručí, kompletne mal svoju kombinézu zaliatu všetkou krvou, ktorá vytiekla z rany. Zároveň bolo potrebné pokračovať v streľbe prerážajúcou hrádzu protitankových rakiet. Smrť bola blízko a mnoho bojovníkov sa zmenilo na mŕtvoly. Nie je možné čítať riadky o Jakovovej účasti na identifikácii tiel spálených tankistov bez toho, aby Vás striaslo. Preto zjavne existuje jeho presvedčenie, že by ste si nemali nechať ujsť príležitosť na mierové riešenie problémov, a nie na bojiskách.

 

Mnoho Kedmiho spomienok je v rozpore so všeobecne prijatými faktami a formuláciami v Izraeli

„Hrdinská bitka“ izraelských výsadkárov na „čínskej farme“ sa teda ukázala byť vôbec nie hrdinská. Táto bitka výsadkového práporu sa skončila neúspechom. Bol vrhnutý proti pozíciám lepšie vyzbrojených a tankom podporovaných Egypťanov. Výsledkom bolo, že prápor bol úplne porazený a rozprášený pripravenejším nepriateľom. A vlastne sa im nepodarilo zastaviť akýkoľvek „egyptský útok“. Z pohľadu Kedmiho bola táto neslávne známa bitka, nazývaná „hrdinská“, typickým prípadom propagandy, ktorej úlohou bolo zvýšiť morálku a skryť zlyhania. Jakov si takúto úlohu nestanovil. A napríklad pravdivo popísal, ako sa štyri izraelské Skyhawky v priebehu dvoch hodín niekoľkokrát pokúsili zničiť delostreleckú batériu, nikdy ju však nezasiahli.

 

Napriek tomu scény vzťahu medzi Egypťanmi a Izraelčanmi vo vzájomnej vojne vyzerajú ako zjavenie. Zdá sa, že vo vojne sa to nemôže stať …

Keď nakŕmili Egypťanov, ktorých zajali, Izraeliti ich poslali spať a poskytli im prikrývky a jedlo. A na druhý deň ráno tu bola skutočná idylka: zajatí Egypťania s izraelskými posádkami tankov a obrnených transportérov pripravovali raňajky, ktoré sa potom zmenili na spoločné jedlo. Egypťania sa zároveň dobrovoľne prihlásili na pomoc pri distribúcii jedla a umývaní riadu …

 

Z vojny Kedmi podľa jeho priznania vyšiel ako iná osoba. Získané krédo formuloval nasledujúcim spôsobom:

„Nie je nič horšie ako sebaklam – to je priama cesta k neúspechu. PRAVDA začína tým, že človek odmieta klamať sám seba, a rozhodol som sa kvôli sebe nikdy neklamať. “

 

Konflikt s Netanjahuom

Kedmi z Nativu odišiel v roku 1999 – kvôli konfliktu s nikým iným ako s premiérom Benjaminom Netanjahuom. V reakcii na Kedmiho zverejnenie obsahu listu o rezignácii Netanjahu odhalil novinárom skryté časti správy štátneho kontrolóra Izraela, z ktorej vyplynulo, že Kedmi údajne podplatil ruského úradníka.

 

Potom nasledovalo dlhé konanie, Kedmi, ktorý nesúhlasil, sa objavil v televízii, čo veľmi pobúrilo úrady, napriek tomu bola jeho rezignácia nevyhnutná – Netanjahu oznámil skutočnú likvidáciu Nativu v starej podobe a preniesol ju pod kontrolu Mossadu.

 

O Rusku nemôže povedať lepšie slová

Na konci svojej knihy Jakov Kedmi pripúšťa, že jeho hlavné kvality, ktoré zabezpečovali úspech v boji a početných vojnách  získal v Sovietskom Rusku. Je vhodné neprerozprávať jeho priznania, ale citovať:

„Moja osobnosť, moje morálne a etické zásady sa formovali v Rusku: úcta k človeku bez ohľadu na jeho pôvod, národná alebo náboženská príslušnosť, zvýšený zmysel pre spravodlivosť v spoločnosti i všeobecne. V Rusku som sa naučil láske k svojej vlasti, láske k svojmu ľudu a pripravenosti na sebaobetovanie v mene ideálov, v ktoré veríte. V Rusku som sa naučil bojovať až do konca a nikdy sa nevzdávať, aj keď ste proti všetkým sami a nemáte šancu.

 

… V Rusku ma naučili vážiť si knihy, kultúru a vzdelávanie, dobrú výchovu a umenie. Od detstva som si zvykol znechutene zaobchádzať s lacnou a primitívnou politickou propagandou, s pokrytectvom, najmä s mocenskými a straníckymi činmi, s obchodovaním s princípmi a spôsobom života. V Rusku som sa naučil správať sa s pohŕdaním k ľuďom, ktorí svoj život zasvätili zisku a peniazom. Napriek krutému režimu, napriek pokrytectvu a klamstvám, ktoré napĺňali sovietsku spoločnosť a nakoniec ju zničili, som v Rusku získal všetky svoje kvality a vôbec to neľutujem. ““

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov