Kolaboratívne bomby s malým priemerom sú vypúšťané z krídla stíhačky F-16 , 96. testovacej letky amerických vzdušných síl
Aktuality, Letectvo,

Zlatá Horda: Americké letectvo uskutočnilo ďalšiu fázu testovania bojového riadiaceho systému

USA, 31.máj 2021 (AM) – Americký program Golden Horde vstúpil do ďalšej fázy testovania, americké letectvo zhodilo letecké bomby GBU-39 / B SDB s novým riadiacim systémom.


V druhej etape testovania, ktorá sa uskutočnila vo februári tohto roku, štyri bomby SDB GBU-39 / B vystrelené z jednej stíhačky, si počas letu rozdelili medzi sebou ciele, upravili ich let, po čom súčasne zasiahli cieľ.

 

V tretej etape testov ich zhodili z dvoch lietadiel. Počas testov bolo z dvoch stíhačiek vystrelených šesť bômb SDU GBU-39 / B. Za letu si vymieňali údaje a určovali ciele s prihliadnutím na dané parametre, ale už vo vzduchu dostali od pozemnej stanice novú úlohu. Berúc do úvahy nové údaje, si bomby nezávisle medzi sebou rozdelili nové ciele a úspešne ich zasiahli.

 

Ilustračné foto: F14 so 6 raketami Phoenix

 

Projekt Golden Horde počíta s vytvorením systému kontroly boja, ktorý je schopný kombinovať rôzne letecké zbrane na účely výmeny údajov a určitých rozhodnutí. Predtým bol takýto systém vyvíjaný v rámci programu Grey Wolf, v roku 2020 ho však nahradil nový projekt Golden Horde. Program je zase súčasťou rozsiahleho projektu Vanguard zameraného na vytvorenie „mysliacej“ zbrane, ktorá je schopná pracovať s minimálnym zapojením človeka.

 

Prvé informácie o projekte Golden Horde sa objavili okolo roku 2019. Výskumné laboratórium vzdušných síl (ARFL) v spolupráci s kalifornskou organizáciou Scientific Applications Research Associates plánovalo vytvorenie univerzálneho kontrolného systému schopného zhromaždiť niekoľko rakiet alebo bômb v „stáde“ pre spoločnú prácu. Medzi potenciálne strelivo patrili bomby GBB-39 / B SDB, rakety AGM-158 JASSM a rakety AGM-160 MALD.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov