.
Aktuality, Letectvo,

Prvé zabitie človeka umelou inteligenciou v dejinách

Vojenský kvadrokopter Kargu-2 tureckej výroby po prvýkrát v dejinách zabil človeka z vlastného rozhodnutia. Udialo sa to počas ozbrojeného konfliktu v Líbyi v marci 2020.


 

Avšak až o vyše roka v máji 2021 to zverejnil časopis New Scientist s odvolaním sa na vyšetrovanie OSN. Turecký dron vraj fungoval vo „vysoko autonómnom režime“, čiže bol naprogramovaný na útok proti cieľom bez toho, žeby o ňom rozhodol operátor. Obeťou dronu sa stal vojak Líbyjskej národnej armády, ktorá bojuje proti regulárnej armáde vlády Líbye v Tripolise.

 

Kargu-2

 

STM Kargu je malý prenosný kamikadze dron s rotačnými krídlami vyrobený v Turecku, ktorý bol navrhnutý pre asymetrickú vojnu, alebo pre boj proti povstalcom. Môže ho riadiť jeden človek v autonómnom aj manuálnom režime. Kargu sa môže efektívne použiť proti statickým, alebo pohyblivým cieľom prostredníctvom svojich schopností spracovania obrazu v reálnom čase a algoritmov strojového učenia zabudovaných do platformy. Systém sa skladá z útočného dronu s rotačnými krídlami a pozemnej riadiacej jednotky.

 

 

Kargu používali v Sýrii a Líbyi turecké ozbrojené sily. Údajne ho používal aj Azerbajdžan počas vojny v Náhornom Karabachu v roku 2020, azerbajdžanské orgány to však zatiaľ nepotvrdili.

Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov