Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

USA zverejnili zábery použitia revolučného systému rozšírenej reality pri výcviku pilotov vo vzdušných súbojoch

V USA predviedli zábery, ktoré demonštrujú, čo vidí pilot bojového lietadla prostredníctvom systému rozšírenej reality na jeho prilbe. Jedná sa o systém Red 6, ktorý umožňuje výcvik vo vzdušných súbojoch. V americkej tlači sa používanie systémov rozšírenej reality na výcvik vojenských pilotov označilo za „revolúciu vo vzdelávacom procese“.


 

 

Red 6 je vzdušný taktický systém rozšírenej reality (ATARS), ktorý umožňuje „výrazne znížiť náklady na výcvik pilotov v oblasti vzdušných bojových schopností“. Zároveň komplex rozšírenej reality poskytuje študentovi príležitosť „úplne sa ponoriť do procesu vzdušných bojov s nepriateľom“. Systém umožňuje školenie bez nákladov za niekoľko miliónov dolárov.

 

 

Systém je možné použiť na priame riadenie bojových lietadiel a poskytovať tak ďalšie spektrum informácií. Systém rozšírenej reality buduje schopnosti simulovaných bitiek s rôznymi typmi lietadiel konvenčného nepriateľa pomocou umelej inteligencie, ktorá formuje správanie takéhoto nepriateľa vo vzduchu. ATARS umožňuje použitie virtuálnych a štrukturálnych objektov v reálnom svete, čo umožňuje pilotom a pozemným operátorom vidieť hrozby v reálnom čase vo vzdušnom priestore a čo je najdôležitejšie, vo vysokorýchlostnom lete. Kombináciou rozšírenej reality a umelej inteligencie a využitím vnútorného aj vonkajšieho priestoru ako primárneho prostredia redefinuje Red 6 hranice spôsobu zdieľania informácií a rozhodnutí na nich založených.

 

 

V počiatočnej fáze bolo z rozpočtu USA vyčlenených 30 miliónov dolárov na vývoj tohto systému rozšírenej reality. Podľa predbežných informácií Red 6 bude čoskoro nasadený na palubu výcvikových lietadiel 586. eskadry T-38 Talon na leteckej základni Holloman v Novom Mexiku a ďalším krokom bude použitie systému rozšírenej reality pilotmi stíhačiek F-16.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov