RB-636 Svet-KU
Aktuality, Pozemná technika,

Republiky na Donbase posilňujú svoju obranu – získali rádioelektronické prieskumné komplexy RB-636 Svet-KU

Monitorovacia misia OBSE informovala, že ruský komplex RB-636 Svet-KU bol spozorovaný na území kontrolovanom silami Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky. Ide minimálne o tretí komplex tohto typu, ktorý bol presunutý z Ruska na Donbas a podľa všetkého práve vďaka tejto zbrani dokážu sily DĽR a LĽR presne zasiahnuť veliteľstvo a opevnenia Ozbrojených síl Ukrajiny.


 

.

 

Ako vyplýva z informácií poskytnutých osobitnou monitorovacou misiou OBSE, neďaleko Novoazovska (Donecká ľudová republika) bol spozorovaný komplex „RB-636 Svet-KU“, ktorý je určený na vykonávanie elektronického a rádiotechnického prieskumu. Tento neletálny typ zbrane dokáže detekovať zdroje rádioelektronického žiarenia a presne určiť ich súradnice, čo umožňuje zasiahnuť takmer akýkoľvek typ zbrane.

 

.

 

S prihliadnutím na skutočnosť, že v poslednej dobe boli silami DĽR a LĽR spôsobené vďaka presným úderom nepriateľom pomerne značné škody, je logické predpokladať, že komplex RB-636 Svet-KU dáva silám DĽR a LĽR oproti ukrajinskej armáde veľké výhody. Komplex „RB-636 Svet-KU“ je relatívne novým typom zbrane, avšak na území samozvaných republík boli tieto komplexy prvýkrát registrované už v roku 2016.

 

Savčenková prekvapivo o blokáde Donbasu

Bývalá poslankyňa Najvyššej rady Nadežda Savčenková považuje blokádu Donbasu za fatálnu chybu Kyjeva.
„Celé to bolo zlé od samého začiatku… a treba si uvedomiť, že to začalo rozhodnutiami Najvyššej rady v rokoch 2014, 2015, 2016, keď sme spustili takýto proces,“ vyhlásila v minulom mesiaci Savčenková pre Kanál 4. Poznamenala tiež, že Kyjev si mal udržať kontrolu nad ekonomickou zónou na juhovýchode krajiny.

 

 

„Donbas mal byť naplnený hrivnami, aby tam nešiel rubeľ. Nebolo treba vytvoriť blokádu, bolo potrebné podporiť ekonomiku tohto územia,” dodala Savčenková. Politička sa domnieva, že za to, že sa obyvatelia LPR a DPR usilujú získať ruské pasy, môžu ukrajinské orgány. Vysvetlila, že človek ráta s ochranou štátu, ktorého je občanom. Predtým mali títo ľudia ukrajinský pas, ale ako sa ukázalo, nemôžu počítať s ochranou Kyjeva. Podľa jej názoru je to pre Kyjev „veľmi veľký problém“.

 

USA budú naďalej dodávať zbrane na Ukrajinu

Hovorca amerického ministerstva obrany John Kirby počas brífingu 16. apríla oznámil, že USA budú naďalej dodávať Ukrajine zbrane.

„Podpora bude pokračovať, aby sme naďalej pomáhali Ukrajine brániť sa,“ vyhlásil Kirby. Hovorca Pentagonu sa pritom vyhol odpovedi na otázku ohľadom dodávok nových zbraňových systémov na Ukrajinu.

„Dnes nemôžem nič oznámiť ani povedať o nových systémoch,“ dodal hovorca.

 

Americký generál je pripravený bojovať do posledného Ukrajinca

Americkú politiku na Ukrajine potvrdil aj americký generál Tod Wolters keď v apríli vyhlásil, že ukrajinské ozbrojené sily sú pripravené bojovať proti Rusku. Podľa portálu „Censor.NET“ s odvolaním sa na Hlas Ameriky, odpovedajúc na otázku senátora Angusa Kinga, či má Ukrajina dostatok zbraní, skúseností a sily na zastavenie „invázie“ zo strany Ruska, veliteľ amerických síl v Európe generál Tod Wolters vyhlásil, že Ozbrojené sily Ukrajiny sú teraz v najlepšej pozícii.

„Prikladáme tomu veľkú dôležitosť. Tak Ukrajina, ako aj jej partneri v regióne robia všetko pre to, aby posilnili svoje  postavenie. Ak dôjde k invázii, sú teraz v najlepšej pozícii. A to hovoríme nielen o jej jednotkách, ale aj o jednotkách ich partnerov v regióne,“ odpovedal generál. King požiadal objasnenie, či by mohli odolávať invázii, „ak sa tak stane budúci týždeň“.

„Myslím, že časom, určite,“ odpovedal Walters.

Americké velenie v Európe predtým zvýšilo úroveň ohrozenia na Ukrajine zo stavu „možnej“ krízy na „potenciálne nevyhnutnú“.

 

Viac zbraní, peňazí a NATO — ukrajinský prezident Zelenskij dal Bidenovi ultimátum

Vladimir Zelenskij požaduje, aby jeho americký kolega Joe Biden preukázal, do akej miery sú USA pre Ukrajinu priateľom. Takáto výzva zaznela v komentári pre novinárov CNN počas prezidentovej návštevy v časti Donbasu, okupovanom ukrajinskými jednotkami.

„USA sú dobrým priateľom Ukrajiny, ale prezident Biden musí urobiť viac pre to, aby zadržal Rusko a pomohol ukončiť tento konflikt. Viac zbraní, viac peňazí na vojnu, a čo je najdôležitejšie, väčšia podpora pre vstup do NATO. Ak USA vidia Ukrajinu v NATO, mali by to povedať na rovinu a urobiť to. Nielen o tom rozprávať,“ povedal Zelenskij.

Vlado Šinko

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov