Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Technológia odhalí zločinca. Umelú inteligenciu už nezabrzdia ani nekvalitné fotky – vie ich dopočítať

Praha, 11. júna 2021 (AM) – Dostať aj z tej najrozmazanejšej fotky rozpoznateľnú podobu páchateľa, to doteraz vedeli len fiktívni experti zo seriálových kriminálok. V reáli sa totiž veľká časť vyšetrovania zasekne práve na nekvalitných záberoch z bezpečnostných kamier, na ktorých tvár nejde rozpoznať. Tomu už čoskoro môže byť koniec vďaka prelomovej technológii českej firmy Cogniware. Tá teraz vyvíja softvér, ktorý s pomocou umelej inteligencie dokáže tváre “dopočítať”, a tým umožní lepšie určenie podoby páchateľov trestných činov. Podľa vývojárov by novinka mohla byť hotová už do konca tohto roka.


 

Hoci sa vyšetrovateľom často podarí podozrivú osobu natočiť alebo odfotiť, na identifikáciu nezriedka ich záznam nestačí. Určenie totožnosti je pritom pre odhaľovanie páchateľov trestných činov alebo teroristov úplne zásadné.

“Najčastejšie problém tkvie v tom, že kamera zachytí tvár zo strany, kde je vidieť iba jej malú časť. V mnohých prípadoch má tiež záznam príliš nízke rozlíšenie a tvár je rozmazaná. To sa podľa našich odhadov deje minimálne v tretine prípadov, čo výrazne ovplyvňuje úspešnosť vyšetrovania, “hovorí Walter Pavliš, obchodný riaditeľ Cogniware.

 

.

 

Systém českých vývojárov by tak znamenal pre svet kriminalistov a zločincov malú revolúciu. S pomocou umelej inteligencie totiž prekračuje hranicu, ktorá platila prakticky od vzniku fotografie, teda že rozmazaný záber či nekvalitný záber sa príliš vylepšiť nedajú.
Podľa Waltera Pavliša bude nová technológia pomáhať najmä silovým zložkám štátov, ako je polícia, alebo armáda.

“Zatiaľ funguje v podobe prototypu, ale očakávam, že do konca roka by sme mali mať hotovú jej prvú verziu, ktorú bude možné nasadiť a testovať v reálnej prevádzke,” vysvetľuje.

 

Podľa Pavliša zvládne umelá inteligencia pri správnom nastavení osobu identifikovať až s 80% pravdepodobnosťou zhody, a to aj za predpokladu, že na východiskovej fotografii sú poznať iba základné rysy tváre.

 

Prevratný systém využíva technológiu tzv. Generatívnych neurónových sietí (GAN)

“V princípe ide o dve umelé inteligencie, ktoré spolu hrajú” hru “. Jedna na základe nekvalitnej fotky navrhuje možné podoby podozrivého a druhá sa snaží odhaliť, ktorá je podvrh a ktorá reálna. Túto “súťaž” absolvujú umelé inteligencie miliónkrát – výsledkom je “dopočítaná” fotka, ktorá sa oveľa viac približuje reálnej podobe podozrivého, “hovorí Dominik Franěk, vedúci výskumu v Cogniware.

 

Systém nielenže vie “vylepšiť” nekvalitnú fotografiu, zvládne aj vypočítať pravdepodobnú podobu osoby len z fotky z profilu. Podľa Fraňka je tak systém ďalším článkom do skladačky v boji proti zločinu. Plánujú ho totiž prepojiť so softvérom na rozpoznávanie tvárí, ktorý Cogniware predstavilo vlani a používa ho napríklad Polícia ČR.

“Za pár sekúnd tak pôjde aj z nekvalitných alebo neostrých fotiek a videozáznamov určiť pravdepodobnú totožnosť podozrivého. A hoci sa aj “dopočítaná” fotografia môže zdať ľudskému oku zle čitateľná, systému mnohokrát vyhovuje oveľa lepšie. Prekážkou navyše nie je ani človek v šatke. Tým sa celé vyšetrovanie zásadne zrýchli, systém môže pomôcť aj pri objasňovaní nevyriešených prípadov, “uzatvára.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov