Maria Zacharovová
Aktuality, Námorníctvo,

Zacharovová vysvetlila ako to vlastne je s ruskou vojenskou základňou v Sudáne

Rusko, 14.jún 2021 (AM) – Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie sa prvýkrát vyjadrilo k sudánskemu zákazu výstavby ruskej vojenskej základne. Pred niekoľkými týždňami vyšlo najavo, že sudánske úrady vydali zákaz výstavby ruskej vojenskej základne na ich území. Sudán požiadal, aby ruská armáda z krajiny stiahla všetko vojenské vybavenie a zbrane a opustila územie Sudánu. Na pozadí týchto vyhlásení sa ruské ministerstvo zahraničia rozhodlo vzniknutú situáciu komentovať a ako sa ukázalo, v skutočnosti to nie je až také kritické.


 

Ako vyplýva z vyhlásenia oficiálnej predstaviteľky Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie Marie Zacharovovej, v súčasnosti je už schválená dohoda medzi predstaviteľmi Sudánu a Ruska pozastavená, situácia však nie je kritická a očakáva sa len jej ratifikácia. Zacharovová tiež zdôraznila, že Moskva má naďalej záujem o vojenskú spoluprácu s Chartúmom.

 

„Pokiaľ ide o našu stranu, potvrdzujeme záujem o posilnenie partnerstva so Sudánom v rôznych oblastiach, vrátane vojenskej a vojensko-technickej spolupráce. Dokument ešte nebol ratifikovaný, pretože v podmienkach prechodného obdobia v krajine chýba legislatívny orgán s potrebnými právomocami. Preto pred nadobudnutím platnosti tejto dohody môžu byť v jej texte vykonané individuálne zmeny dohodou a na základe uváženia samotných strán,“ upresnila Maria Zacharova. Na aké obdobie bola dohoda pozastavená, však nie je známe.

 

Sudán sa po prevrate prikláňa k USA – reviduje zmluvu o ruskej námornej základni

Sudánske orgány sa rozhodli revidovať dohodu o vytvorení logistického centra pre ruské námorníctvo na sudánskom pobreží Červeného mora. Začiatkom mesiaca to oznámil náčelník generálneho štábu Sudánu, Mohammed Usman al-Hussein. „Nemôžeme podpísať dohody, ktoré poškodzujú Sudán,“ uviedol.

 

Podľa jeho slov bola táto dohoda podpísaná za predchádzajúcich sudánskych orgánov, ale neratifikoval ju legislatívny orgán krajiny, ako to vyžaduje postup pri schvaľovaní medzinárodných dokumentov. Dohoda s Ruskom môže pokračovať, s výhradou výhod pre Chartúm, uviedol Al-Husajn. Ďalej uviedol, že Sudán je otvorený vojenskej spolupráci s USA.

 

Skutočnosť, že Rusko sa chystá otvoriť logistické centrum pre námorníctvo na území Sudánu, na pobreží Červeného mora, bola oznámená v novembri 2020. O projekte sa diskutovalo aj s bývalým sudánskym prezidentom Omarom al-Bašírom, ktorý bol v roku 2019 zosadený. Spojil potrebu budovania ruskej základne s „ochranou pred agresívnymi činmi USA“.

 

Dohoda bola podpísaná v decembri. V dokumente Chartúm bezplatne prevádza časť prístavu Port Sudán a priľahlú vodnú plochu Moskve. Môžu tu kotviť súčasne až štyri lode, vrátane lodí s jadrovou elektrárňou. Maximálny počet vojenského personálu a personálu je 300 osôb. Na oplátku Rusko začne zásobovať Sudán zbraňami a vojenským vybavením. Dohoda bola uzavretá na obdobie 25 rokov.

 

V apríli arabské televízne kanály s odvolaním sa na zdroje uviedli, že Sudán pozastavil výstavbu ruskej námornej základne. Podľa nich Chartúm tiež uviedol, že zablokuje akékoľvek nové nasadenie ruských vojnových lodí. Ruské veľvyslanectvo v Sudáne potom uviedlo, že informácie o pozastavení dohody sú nepravdivé.

 

Vzhľadom na strategický význam, ktorý môže mať africký roh, Rusko už nejaký čas uvažovalo o zriadení námornej základne v Džibuti, ako má Francúzsko, USA, alebo dokonca Čína, a mať tak prístup do Červeného mora. Tento projekt sa však nemohol uskutočniť kvôli odmietnutiu džibutských úradov, takže Rusi museli nájsť záložné riešenie.

O Somálsku sa tiež uvažovalo v súvislosti s otvorením veľkej Tureckej vojenskej základne neďaleko letiska v Mogadišo, na brehu Indického oceánu. Rusi však mierili bližšie k Džibuti, do oblasti Zeïlah, lebo sa nachádzala v Somalilande, čo je štát v rozpore so Somálskou ústrednou mocou. Tento projekt sa však zastavil.

 

.

 

Ruský záujem sa preto presunul do Sudánu, krajiny s ktorou má Kremeľ už dlhoročné vojenské väzby. Väzby, ktoré nespochybnil ani odchod prezidenta Omara al-Bašíra, ktorého dobré vzťahy s Kremľom mu umožnili využívať podporu súkromnej vojenskej spoločnosti Wagner tvárou v tvár protestom, proti ktorým vtedy čelil. V máji 2019, mesiac po odchode al-Bašíra po viac ako 29 rokoch z výkonnej moci, Moskva a Chartúm podpísali dve nové vojenské dohody, ktorých cieľom bolo zdieľanie skúseností týkajúcich sa Mierových operácii OSN a druhé na posilnenie spolupráce v oblasti námorníctva, najmä pri pátraní a záchranných misiách na mori.

Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov