Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ak chceš mier, pripravuj sa na vojnu. Vo svete stúpa počet jadrových zbraní

Jadrové mocnosti zvýšili v roku 2020 počet rozmiestnených bojových hlavíc, hovorí sa v novej správe Štokholmského medzinárodného inštitútu pre výskum mieru (SIPRI) o súčasnom stave výzbroje, odzbrojenia a svetovej bezpečnosti.


 

“Podľa odhadu stúpol počet jadrových bojových hlavíc rozmiestnených v súčasnej dobe s pohotovostnými silami na 3 825, pričom minuloročný ukazovateľ predstavoval 3 720,” hovorí sa v správe .

 

Prieskumníci SIPRI poznamenali, že na začiatku roka 2021 došlo k zníženiu celkového počtu jadrových bojových hlavíc, ktorými disponujú jadrové veľmoci.
“Deväť jadrových mocností, USA, Rusko, Veľká Británia, Francúzsko, Čína, India, Pakistan, Izrael a KĽDR, mali na začiatku roka 2021 dohromady 13 080 kusov jadrových zbraní. Je to menej ako ukazovateľ 13 400 kusov, ktoré mali tieto krajiny, podľa odhadu SIPRI, na začiatku roka 2020, “informoval Inštitút.

 

Približne dvetisíc rozmiestnených bojových hlavíc, z ktorých takmer všetky patria Rusku alebo USA, sa nachádzali v stave zvýšenej bojovej pohotovosti. Výskumníci uviedli, že nehľadiac na to, že obe krajiny pokračovali v znížení svojho jadrového arzenálu, mala každá na začiatku roka približne o 56 rozmiestnených bojových hlavíc viac ako pred rokom.

 

Rusko, podľa správy, zvýšilo svoj jadrový arzenál približne o 180 bojových hlavíc, hlavne vďaka rozmiestneniu väčšieho počtu medzikontinentálnych balistických rakiet so základňou na zemi s rozdelenými bojovými hlavicami a balistickými raketami so základňou na mori.

 

Zároveň zostali strategické jadrové sily oboch krajín v rámci stavu definovanom dohodou z roku 2010 o opatreniach pre ďalšie zníženie a obmedzenie strategických útočných zbraní (START 3), aj keď dohoda neobmedzuje celkovú výšku zásob jadrových bojových hlavíc.
“Zdá sa, že súhrnný počet bojových hlavíc vo svetových jadrových zásobách dnes rastie, čo je znepokojujúci príznak toho, že sa spomalil trend zníženia príznačný pre svetové jadrové arzenály po skončení studenej vojny,” vyhlásil starší vedecký pracovník Programu SIPRI pre jadrové odzbrojenie, kontrolu nad zbraňami a ich nešírenie Hans M. Kristensen.

 

Podľa dát SIPRI pripadá na Rusko a USA vyše 90% svetového jadrového arzenálu. Štokholmský medzinárodný inštitút pre výskum mieru bol založený v roku 1966. SIPRI je nezávislé analytické stredisko, ktoré sa venuje výskumu konfliktov, zbraní, kontrole nad zbraňami, a odzbrojeniu.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov