.
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Ukrajina predstavila nový guľomet veľkého kalibru. Video

Na vojenskej výstave „ Arms and Security 2021“, ktorá sa konala v Kyjeve , predstavila ukrajinská spoločnosť „XADO-Holding“ nový guľomet veľkého kalibru Snipex Laska K-2.


 

]

 

Guľomet komorovaný pre rozmer náboj 12,7 x 108 mm „spôsobil rozruch“. Guľomet sa ponúka ukrajinskej armáde ako jediný na použitie ako v pešej verzii, tak aj s inštaláciou na obrnené vozidlá a vrtuľníky. Dĺžka guľometu 1840 mm, hmotnosť 29 kg, rýchlosť streľby je 500-600 rán za minútu, dostrel pre pozemné ciele je 2000 m, pre vzdušné ciele – 1 500 metrov. Automatizácia funguje na princípe krátkeho zdvihu hlavne s pákovými akcelerátormi. Hlaveň je rýchlo odnímateľná, počet drážok je 8. Vďaka lište Picatinny je možné inštalovať rôzne mieridlá.

 

 

Guľomet je plnený nábojovým pásom, podľa konfigurácie je možné dodávať náboje z pravej aj ľavej strany. Plastová schránka pojme 80 nábojov. Guľomet je možné rýchlo zmeniť na streľbu štandardných nábojov NATO, najmä – 0,50 BMG (12,7 × 99). Guľomet už prešiel predbežnými testami a pripravuje sa na štátne testy, na základe výsledkov ktorých sa rozhodne o jeho prijatí ozbrojenými silami Ukrajiny.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov