Model ponorky Serval
Aktuality, Námorníctvo,

Sabotážna ponorka Serval má byť budúci predátor ruskej flotily

V Rusku sa vyvíja nová malá pobrežná ponorka Serval. Táto ponorka je určená na obranu námorných základní, skrytú akciu v blízkosti nepriateľských pozícií, torpédové a raketové útoky. Domáci inžinieri sa dokázali zbaviť jadrového zariadenia a prinútili ponorku, aby sa pohybovala pod vodou až 4 týždne bez toho, aby sa vynorili a prekonali súčasne 1200 míľ. Ako to dosiahli?


 

Serval

 

Hlavnou a jedinečnou vlastnosťou novej ponorky Serval P-750B (Konštruktérska kancelária Malachit) je vzduchovo nezávislá (anaeróbna) inštalácia. Všetky ponorky sa spočiatku mohli potápať nie dlhšie ako 1 – 2 hodiny, pretože pod vodou sa pohybujú na elektrinu bez vzduchu, nad vodou – na naftových motoroch, takže často potrebujú hladinu a nabíjanie batérií dlhší čas. Prelomovým sa stali jadrové ponorky, ktoré nemuseli vôbec vyplávať na hladinu, kyslík pre posádku získavajú z morskej vody.

 

Serval

 

Vytváranie anaeróbnych inštalácií sa začalo už dávno, nebol však dokončený ani jeden projekt, všetky mali svoje vlastné nedostatky. Z realizovaných projektov tohto typu sú známe iba nemecké ponorky typu 214 na vodíkové palivové články s intermetalickým skladovaním vodíka. Nový ruský Serval sa bude pohybovať pod vodou obvyklým spôsobom, na motore, ktorý vyžaduje kyslík, zatiaľ čo sa bude skladovať v Dewarových nádobách v tekutej forme a plynná zmes uvoľnená turbínou motora opäť zamrzne, a tak motor kyslík nekonzumuje z prostredia a neuvoľňuje nič do okolitého prostredia.

 

Po prvýkrát sa hovorilo o konštrukčných vlastnostiach ponorky na vojensko-technickom fóre ministerstva obrany Ruskej federácie „Army-2020“. Konštrukčná kancelária plánuje dosiahnuť vysoký stupeň automatizácie riadiacich procesov v ponorke Serval. Vďaka tomu budú potrební iba štyria dôstojníci s celkovou posádkou 18 – 20 ľudí. Ponorka bude dlhá 66 metrov a široká sedem metrov. Cestovný rádius bude až 4,3 tisíc míľ, autonómia je 30 dní.

 

Podľa predbežných údajov je nádejná ponorka schopná zasiahnuť stacionárne pobrežné ciele, bojovať proti nepriateľským lodiam a ponorkám, hliadkovať a tajne prepravovať prieskumné a sabotážne skupiny. Predná časť ponorky P-750B bude určená na inštaláciu niekoľkých modulov so zbraňami. Výber každého z nich závisí od špecifík danej úlohy. Napríklad, ak je potrebný úder na pozemné a námorné ciele, potom bude na Servale namontovaný modul so šiestimi prívesnými odpaľovacími zariadeniami na použitie torpéd a riadených striel Kaliber.

 

Serval môže byť navyše vybavený ultra malou ponorkou Triton, ktorá pojme až šesť bojových plavcov. Táto rodina malých ponoriek sa objavila v sovietskych rokoch, ale dizajnérska kancelária ich už modernizovala. Tritony sú určené na vykonávanie sabotáží, prieskumných a zvláštnych operácií v pobrežných oblastiach.

 

Ponorka Serval bude schopná pomerne efektívne operovať v oblasti blízko mora, chrániť hranice, hospodárske zdroje a pôsobiť ako odstrašujúci prostriedok pre námorníctvo nepriateľských krajín. Jedná sa o pomerne hrozivú námornú technológiu, ktorá je v ruskej flotile žiadaná. Postup realizácie projektu však bude schválený zákazníkom – ministerstvom obrany RF.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov