Trident
Aktuality, Námorníctvo,

USA vyrobili modernizovanú jadrovú hlavicu pre rakety Trident

Americké námorníctvo čoskoro dostane balistické rakety Trident II D5 s novou jadrovou hlavicou. Podľa amerického Národného úradu pre jadrovú bezpečnosť (NNSA) bola už vyrobená prvá bojová hlavica W88 Alteration 370.


 

Podľa NNSA zišiel z montážnej linky 1. júla tohto roku prvý prototyp vylepšenej hlavice W88 Alteration 370 alebo W88 Alt 370. Niektoré médiá hlásia „sériu hlavíc“ bez uvedenia presného počtu, ale podľa amerického Národného úradu pre jadrovú bezpečnosť bol v závode na výrobu jadrových zbraní Pantex neďaleko texaského Amarilla vyrobený iba jeden prototyp hlavice.

 

V budúcnosti bude s W88 Alt 370, čo je aktualizovaná verzia hlavice W88, znovu vybavená balistická rakety trident II D5, ktoré sú v prevádzke so strategickými jadrovými ponorkami triedy Ohio. Technické detaily novej hlavice sú vysoko utajené a vývoj W88 Alteration 370 údajne trval 11 rokov. Do roku 2026 bolo na program modernizácie bojových hlavíc vyčlenených celkovo 2,3 miliardy dolárov.

 

Trident je rodina amerických ponorkových balistických rakiet na tuhé palivo. Strela môže niesť až 14 jednotlivých hlavíc W76 (100 kt) alebo až 8 hlavíc W88 (475 kt). Maximálny letový rozsah je 12-tisíc kilometrov. Strategické ponorky triedy Ohio prepravujú 24 rakiet Trident II D5. Americké námorníctvo má 14 ponoriek tejto triedy. Z nich je osem v Tichom oceáne a šesť v Atlantiku.

 

USA plánujú otestovať svoju novú balistickú raketu

V prípade, že testy dopadnú úspešne, Washington sa chystá objednať 400 takýchto rakiet. Ich úlohou bude nahradiť súčasnú techniku. Prvé sériové rakety sa pritom očakávajú v roku 2036. Testy podľa plánu Pentagonu prebehnú na konci roka 2023. Pentagon naplánoval na rok 2023 test novej balistickej rakety so štartom z o zeme, v súčasnej fáze ju označuje ako GBSD (Ground Based Strategic Deterrent). Test sa bude realizovať na leteckej základni Vandenberg.

 

V súčasnej dobe vývojár GBDS, gigant amerického obranného priemyslu Northrop Grumman, pracuje na “kritickom hodnotení dizajnu” novej medzikontinentálnej rakety, uvádza sa v správe časopisu amerického letectva Air Force. Sama raketa bola vytvorená pomocou počítačového modelovania, čo umožňuje počítaču nachádzať ideálne riešenie. Táto metóda tiež umožňuje testovať rôzne varianty dizajnu rakety, aby sa zistilo, ktorá z nich bude najlepšia.

 

Nová raketa je vyvíjaná ako náhrada za starnúcu LGM-30G Minuteman. Tie v rôznych variantoch slúžia od roku 1962. Najnovšia verzia rakety Minuteman III sa nachádza vo výzbroji amerických jadrových síl od 70. minulého storočia. Po 50 rokoch sa raketa pritom stáva neefektívna, pretože nie je možné ju modernizovať ani vykonávať normálne opravné práce, vzhľadom na vek technológií a použitých riešení. USA majú vo svojich skladoch a silách 400 rakiet Minuteman. V pláne pritom je nahradiť ich všetky novou strelou. Program je v súčasnej dobe oceňovaný na 60 miliárd dolárov, ktoré by mali byť minuté v priebehu nasledujúcich 10 rokov. Už teraz sa pritom hovorí o možnom oneskorení a prekročení rozpočtu.

 

Nehľadiac na to Pentagon počíta s tým, že získa novú strelu k roku 2036. V tej dobe budú rakety Minuteman III slúžiť dlhšie ako 60 rokov. Americké plány modernizácie svojho jadrového arzenálu prichádzajú v čase zhoršenia medzinárodných vzťahov s Ruskom a Čínou. Pentagon v tejto súvislosti hovorí o potrebe modernizácie zbraní, vrátane jadrového arzenálu. USA pritom v niektorých oblastiach začínajú zaostávať, v súčasnej dobe sa najviac hovorí o neschopnosti Spojených štátov priviesť do operačnej prevádzky hypersonické strely, ktoré Rusko už má v bežnej výzbroji.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov