GX4
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Spoločnosť Taurus predstavuje novú malú kompaktnú pištoľ GX4 v kalibri 9 mm

Taurus predstavuje svoju novú, malú kompaktnú pištoľ v kalibri 9 mm Luger s vystuženým polymérovým rámom GX4. GX4 je malá pištoľ spoločnosti Taurus s minimalistickým dizajnom. Napriek svojej veľkosti a hmotnosti ponúka kapacitu 11 nábojov.


 

 

Nová samonabíjacia pištoľ Taurus GX4 v kalibri 9 mm bola oficiálne predstavená len nedávno. Debut bol preplnenom trhu s pištoľami v USA, kde dopyt po tomto druhu produktu v posledných rokoch neustále rastie. V skutočnosti už viacero štátov v USA nebude vyžadovať, aby občania, ktorí môžu legálne vlastniť strelnú zbraň, aby získali preukaz na nosenie zbrane na vlastnú obranu / či už dlhú alebo krátku zbraň a podľa lokálnych predpisov otvorene alebo skryto / ak dosiahnu vek od 21 rokov.

 

 

Taurus GX4 sa dostáva na trh len necelý rok od vydania najnovšej malej pištole Taurus G3c, ktorá bola prvýkrát predstavená začiatkom leta 2020  a je ponúkaná ako cenovo dostupná alternatíva k najväčším a najznámejším typom za prijateľnú cenu. GX4 je prvá malá kompaktná pištoľ spoločnosti Taurus s celkovou dĺžkou (max.) 15,3 cm / 6,05 “, šírkou 2,74 cm / 1,08” a výškou 11 cm / 4,4 “. Prázdna GX4 váži sotva 524 gramov (18,5 oz). Je ešte menšia a ľahšia ako priemer subkompaktných pištolí. Taurus GX4 je ponúkaná ako pištoľ „plnej veľkosti“, ktorá má kapacitu 11 nábojov 9 mm Luger v zásobníku.

 

 

Taurus GX4 je postavená na polymérovom ráme vystuženom vnútornou zostavou z nehrdzavejúcej ocele, ktorá drží všetky kľúčové komponenty a ponúka vysokú úroveň odolnosti bez potreby nadmerného množstva polyméru, čo by spôsobilo, že by pištoľ bola masívnejšia.

 

Na kryte spúšte nie je k dispozícii žiadna taktická lišta alebo predné vrúbkovanie a všetky ovládacie prvky ako záchyt záveru a uvoľňovacie tlačidlo zásobníka sú umiestnené iba na ľavej strane rámu. Úchop je agresívne textúrovaný na všetkých kontaktných povrchoch, aby bolo zaistené dobré držanie vo všetkých situáciách.

 

 

Set obsahuje dve sady vymeniteľných zadných chrbtov rukoväte , ktoré sa prispôsobia akejkoľvek veľkosti ruky. Ďalšie textúrované povrchy sú umiestnené na oboch stranách rámu a poskytujú tak dobrý úchop. Záver zbrane je vyrobený z nehrdzavejúcej ocele a potiahnutý čiernym plynným nitridom. Má predné aj zadné vrúbkovanie, pevnú mušku s bielym bodom a vrúbkované nastaviteľné mieridlá. Hlaveň je chránená povrchovou úpravou saténovým čiernením.

 

Taurus GX4 bol koncipovaný ako rozhranie „namier a strieľaj“ bez ďalších funkcií, s ktorými by strelec mohol zápasiť v kritických podmienkach. GX4 prichádza bez akejkoľvek manuálnej bezpečnosti a s jednočinnou spúšťou, s poistkou spúšte v štýle „Glock“ a blokáciou úderníka.  Malý otvor v hornej zadnej časti vyhadzovacieho okna je vizuálnym indikátorom nabitej komory. Ďalší bezpečnostný prvok je na pravej strane rámu, tesne nad spúšťou. Je to malý otvor, ktorým môže užívateľ zaistiť zbraň plochým skrutkovačom tak, aby bola pištoľ v nefunkčnom stave pre dlhodobé bezpečné uloženie.

 

 

Taurus GX4 bol predstavený súčasne v Spojených štátoch kde sa predáva za maloobchodnú cenu odporúčanú výrobcom vo výške 392,42 USD a v Brazílii. Vzorky prvej šarže predávanej v USA pochádzajú z továrne so špeciálnym puzdrom Kydex IWB a nástrojom, ktorý je možné použiť na demontáž pištole a jej zaistenie v nefunkčnom stave, ako už bolo spomenuté vyššie.

Ondrej Antolík

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov