MGCS Rheinmetall
Aktuality, Pozemná technika,

Voliteľne ovládateľné bojové vozidlo od Rheinmetall bolo vybrané v programe americkej armády

Americká armáda zadala spoločnosti American Rheinmetall Vehicles so sídlom v Sterling Heights v Michigane zmluvu na vývoj 2. fázy digitálneho návrhu pre program voliteľne ovládateľných bojových vozidiel (Optionally Manned Fighting Vehicle – OMFV). Spolu so svojimi partnermi Raytheon Technologies, L3Harris Technologies, Textron Systems a Allison Transmission, ktorí sú už lídrami v oblasti obranných a bezpečnostných technológií, má spoločnosť American Rheinmetall Vehicles, dcérska spoločnosť nemeckého technologického gigantu Rheinmetall, za úlohu realizovať druhú fázu.


 

Program OMFV americkej armády je významným modernizačným projektom v kategórii pozemnej techniky, ktorý má nahradiť takmer 3 800 bojových vozidiel Bradley nasadených v jednotkách ťažkej mechanizovanej brigády americkej armády.

 

„Je to veľké víťazstvo pre spoločnosť American Rheinmetall Vehicles a celý tím Lynx,“ povedal Matt Warnick, generálny riaditeľ spoločnosti American Rheinmetall Vehicles. „Získaním takejto významnej zákazky sme urobili ďalší dôležitý krok vpred pri poskytovaní technologických riešení novej generácie, partnerstiev a priemyselných schopností, ktoré si americká armáda zaslúži a ktoré je tím Lynx pripravený poskytnúť v rámci programu OMFV.“

 

Tím Lynx bude spolupracovať s americkou armádou na digitálnom inžinierskom návrhu a vývoji konceptu voliteľne ovládateľného vozidla, pričom ako východiskový bod pre návrh použije osvedčené bojové vozidlo pechoty Lynx KF41 od materskej firmy Rheinmetall. Výsledné riešenie poskytne americkej armáde bojové vozidlo pechoty novej generácie, ktoré sa vyznačuje revolučnou platformou s modulárnou otvorenou systémovou architektúrou. To umožní rýchle zavádzanie nových dostupných technológií, vďaka čomu budú tieto vozidlá len ťažko prekonateľné na dnešnom a budúcom bojisku.

 

Varianty bojového vozidla Lynx KF41 si rýchlo získali záujem a uznanie v mnohých krajinách sveta. Maďarská armáda sa stala vôbec prvým zákazníkom, ktorý si objednal ich výrobu v roku 2020. Objednala si celkovo 218 lokálne vyrábaných vozidiel. V Austrálii bola spoločnosť Rheinmetall spolu s jedným ďalším výrobcom bojových vozidiel vybraná do skúšobnej fázy znižovania rizík (RMA) v rámci tretej fázy programu modernizácie pozemných jednotiek Land 400. To zahŕňa rozsiahle testovanie vozidiel v teréne alebo testovanie ich schopností prežitia a mobility. Vozidlo KF41 splnilo v rámci testov vysoký štandard.

 

Prvým krokom programu OMFV, ktorý bude prebiehať do začiatku roka 2023, bude digitálny dizajn. Úlohou bude položiť základy pre budúce vývojové a výrobné fázy. V súčasnosti tím Lynx vyvíja industrializačné plány na dodanie kompletného vozidla novej generácie Made in USA v rámci programu OMFV. Tým sa zvýši výrobná kapacita amerického ministerstva obrany a zavedú sa pokročilé výrobné kapacity. Predpokladá sa, že súťaž na fázu 3 (detailný návrh) sa začne v roku 2023, potom bude nasledovať fáza 4 (konštrukcia a testovanie prototypu), ktorá vyústi do vládneho testovania začiatkom roku 2026.

 

„Všetci v American Rheinmetall sme nesmierne hrdí na záväzok, ktorý týmto vzniká voči americkej armáde, vojakom a pokročilým technológiám v ich službách – a to na poli dizajnu aj výroby,“ povedal Stephen Hedger, generálny riaditeľ American Rheinmetall Defense, materskej spoločnosti Rheinmetall v USA.

Vlado Šinko

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov