Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Čína sa dohodla s Talibanom

Čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi rokoval s delegáciou Talibanu, informoval, 28. júla, South China Morning Post. Stretnutie sa uskutočnilo v meste Tchien -ťin na severe Číny. Talibov zastupoval vedúci politickej kancelárie Mullah Abdullah Ghani Baradar.


 

Počas rozhovorov Wang Yi vyhlásil, že Čína rešpektuje zvrchovanosť a územnú celistvosť Afganistanu a dodržiava zásady nezasahovania. Politik sa dotkol aj otázky stiahnutia vojsk USA a NATO z krajiny.

„Unáhlené stiahnutie vojakov USA a NATO z Afganistanu je dôkazom zlyhania americkej stratégie v tejto krajine,“ uviedol čínsky diplomat.

 

Čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi a vedúci politickej kancelárie Talibanu – Mullah Abdullah Ghani Baradar

 

Wang Yi tiež vyjadril názor, že Taliban hrá v Afganistane rozhodujúcu úlohu ako vojenská a politická sila a tiež vyjadril nádej, že môže krajine priniesť mier a stabilitu. Čínsky minister vyzval všetky politické sily, aby sa spojili, vychádzali zo záujmov afganského ľudu a podporovali čo najskoršie dosiahnutie konkrétnych výsledkov v procese vnútroafganského zmierenia. Wang Yi poznamenal, že pre Čínu je veľmi dôležité, aby sa Afganistan nestal základňou ujgurských separatistov z „Islamského hnutia Východného Turkestanu, ktoré OSN uznáva ako teroristické a zamerané proti Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang v Číne s cieľom vytvoriť štát Východný Turkestán.

 

Predstaviteľ Talibanu zasa ubezpečil Čínu, že nedovolí využívať územie Afganistanu na úkor bezpečnosti ktorejkoľvek krajiny. V reakcii na to Peking sľúbil, že nebude zasahovať do vnútorných záležitostí Afganistanu. Abdullah Ghani Baradar jasne uviedol, že Taliban sa bude spoliehať na to, že Čína obnoví ekonomiku krajiny.

 

Čína a Pakistan

Pripomeňme, že situácia v Afganistane sa po začatí sťahovania vojenského kontingentu USA a NATO z krajiny prudko zhoršila. Čínsky minister zahraničia Wang Yi sa v sobotu Čcheng-tu stretol aj so svojím pakistanským náprotivkom Shahom Mahmúdom Qureshim. Podľa informácií bola jednou z hlavných tém rozhovoru situácia v Afganistane. Peking a Islamabad sú znepokojené nárastom násilia v susednej krajine, ku ktorému dochádza v dôsledku stiahnutia amerických jednotiek.

„Americká vojenská operácia nedosiahla cieľ potlačenia terorizmu v Afganistane a nepriniesla mier v regióne. Zo susedných štátov môže situácia v Afganistane najviac priamo zasiahnuť Čínu a Pakistan. V praxi musíme navrhnúť mier a zmierovací proces v Afganistane. Prímerie musí byť dosiahnuté čo najskôr,“ vyhlásil Wang Yi.

 

Ministri rokovali o otázkach protiepidemickej spolupráce, dodávkach čínskych vakcín do Pakistanu, ako aj o výstavbe čínsko-pakistanského hospodárskeho koridoru. Projekt v hodnote 65 miliárd dolárov spájajúci západnú Čínu s juho-pakistanským prístavom Gwadar pritiahol pozornosť globálnych médií v súvislosti s rastúcimi teroristickými hrozbami v regióne. V tomto rámci čínski stavitelia vodných elektrární stavajú vodnú elektráreň Dasu v provincii Chajber Paštunsko na severozápade Pakistanu.

 

14. júla vyletel do povetria autobus s čínskymi špecialistami pri výbuchu míny cestou na stavenisko. Zahynulo deväť čínskych občanov a štyria Pakistanci, ktorí ich sprevádzali. Strany sa okamžite dohodli na spoločnom vyšetrovaní. Čínski vyšetrovatelia pôsobia v Pakistane od 17. júla.

„Čína aj Pakistan sú obeťami tohto teroristického útoku. Musíme okamžite rozvinúť úzku spoluprácu a prijať potrebné opatrenia proti votrelcom,“ uviedol v tejto súvislosti Wang Yi.

 

Lavrov označil moskovský formát za najúčinnejší pre diskusiu o situácii v Afganistane

Ako ruský minister zahraničia poznamenal, tento formát je „reprezentatívny, ale na druhej strane priestranný a efektívny“. Minister poznamenal, že „moskovský formát“, ktorý sa už stretol viackrát a ktorý predstavuje všetky krajiny Strednej Ázie bez ohľadu na ich hranicu s Afganistanom je najefektívnejší.

 

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov označil moskovský formát za najúčinnejší pre rokovania o mieri v Afganistane. Uviedol to na webinári „Zahraničná politika Ruska: úspech, výzvy, úlohy a vyhliadky“. Podľa šéfa ministerstva zahraničia Ruská federácia využíva všetky právne možnosti na nadviazanie dialógu medzi ozbrojenými skupinami a vládou Afganistanu.

 

„Stredoázijská komunita nás v tom podporuje a práve týmto smerom spolupracujeme s Američanmi a Číňanmi v rámci takzvanej„ trojky “, kam sme pozvali Pakistan a Irán. Pakistan už začal interakciu, Iránci si stále myslia, že myslenie USA je ovplyvnené vzťahom k nim, “uviedol Lavrov.

 

Lavrov označil predstaviteľov teroristického hnutia Taliban za “vnímavých ľudí“

Sergej Lavrov je presvedčený, že predstavitelia teroristického hnutia Taliban sú „príčetní ľudia“.
„Nedávno bolo vedenie Talibanu v Moskve, náš zástupca sa s nimi stretol. Veľmi jasne vyhlásili, že neplánujú robiť problémy stredoázijským susedom s Afganistanom, že budú nekompromisne pokračovať v boji proti ISIS, a že sú pripravení diskutovať s ostatnými Afgancami o politickej štruktúre štátu, pretože boli predtým obvinení z toho, že chcú vytvoriť islamský emirát na základe práva šaría. Vyhlásenie, o ktorom hovorím, vysiela veľmi dôležitý signál – sú to príčetní ľudia, “uviedol Lavrov. Podľa jeho názoru by orgány v Kábule mali „začať rokovania s Talibanom čo najskôr“.

 

Na začiatku júla zverejnila webová stránka ruského ministerstva zahraničia informácie o tom, že osobitný vyslanec ruského prezidenta pre Afganistan Zamir Kabulov konzultoval „s delegáciou politickej kancelárie hnutia Taliban“. To vyvolalo príval kritiky proti ruskému ministerstvu zahraničia, pretože táto organizácia v súčasnosti vedie vojenské operácie v Afganistane: militanti zabíjajú ľudí, zmocňujú sa osád a určitých častí hraníc s Tadžikistanom. Ministerstvo zahraničia vysvetlilo, že počas diplomatického stretnutia sa diskutovalo o vyhliadkach na začatie medzi afganských rokovaní.

 

Maria Zacharovová: Máme dôkazy o spolupráci USA s „Islamským štátom“
Rusko už skôr signalizovalo, že disponuje dôkazmi o spolupráci USA s militantmi z teroristickej skupiny Islamský štát v Afganistane. Oficiálna zástupkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová to včera opäť pripomenula.

 

„Ak ide o dôkazy, uviedli sme ich viackrát. Robíme to však nie podľa anglosaskej tradície, keď v Rade bezpečnosti OSN ukazujú skúmavky a potom sa ukáže, že boli falošné, robíme to na základe faktov,“ povedala Zacharovová.

„Veríme, že tieto informácie postačujú na vyvodenie primeraných záverov o spolupráci medzi USA a bojovníkmi ISIS.“

Zacharovová poznamenala, že Ruská federácia už poskytla informácie, ktoré má a je možné ich použiť v medzinárodných štruktúrach vrátane OSN. Okrem iného Rusko upozornilo na lety vrtuľníkov bez identifikačných značiek v oblasti aktivít militantov z ISIS, hlavne na severe Afganistanu. Teroristom boli takýmto spôsobom privážané posily a odvážali sa mŕtvi a zranení.

„Bez vedomia USA, síl NATO, ktoré úplne ovládali vzdušný priestor Afganistanu, by sa takéto činnosti jednoducho nemohli uskutočniť,“ vysvetlila Zacharovová.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov