Ilustračné foto: Holandské kráľovské letectvo, stíhačky F-16 , foto: Edwin Schimmel
Aktuality, Letectvo,

Slovenskí vývojári uviedli do prevádzky systém pre plánovanie letov v Holandsku

Slovenská spoločnosť R-SYS s.r.o., dcérska firma ERA a.s., pripravila a spustila do prevádzky komplexný informačný systém predletovej prípravy a plánovania letov pre holandské Letové prevádzkové služby (LVNL). Systém je pod názvom HomeBriefing (HBS) prevádzkovaný formou SaaS kontraktu (Softvér ako Služba) ako cloudové riešenie. Technologické prostredie tejto služby je plne v zodpovednosti R-SYS s.r.o. HBS poskytuje registrovaným pilotom všetky potrebné letecké informácie integrované a prezentované nad mapovými podkladmi prostredníctvom moderného používateľského rozhrania. Súčasťou riešenia sú aj nástroje na plánovanie letov a validáciu letových plánov, ako i kompletné riešenie pracoviska ARO s funkciami manažmentu letových plánov.


 

 

Základnou úlohou systému bolo priniesť online webovú aplikáciu, ktorá ponúkne pilotom (nielen) všeobecného letectva dostupnejšiu, rýchlejšiu a jednoduchšiu prípravu letov. HBS umožňuje pilotom zasielať letové plány elektronicky online priamo do letového informačného centra (FSC) LVNL bez potreby telefonickej, faxovej alebo emailovej komunikácie a poskytuje najdôležitejšie pravidelne aktualizované letecké informácie. V systéme HBS je po mesiaci od spustenia do prevádzky zaregistrovaných už viac ako 1900 holandských pilotov.

 

“Zavedenie HomeBriefing systému ako cloudového riešenia do štruktúry a procesov LVNL bolo inovačnou výzvou. Obzvlášť fáza implementácie bola komplikovanejšia ako je zvykom z dôvodu pretrvávajúcej pandémie COVID-19. Napriek tomu, vďaka flexibilite a zodpovednosti nášho partnera, spoločnosti R-SYS, sa nám podarilo uspieť. Keďže hlavným cieľom bolo dať pilotom SW riešenie, ktoré poskytuje komplexný súbor spoľahlivých leteckých informácií v prehľadnej grafickej podobe, integrácia HBS predstavuje krok vpred v poskytovaní služieb nielen pilotom a operátorom ANSP, ale aj celej leteckej komunite v Holandsku,” povedal Colin van Esch, projektový manažér, LVNL.

 

 

Čo je Homebriefing?
Homebriefing je webová aplikácia určená pre pilotov (VFR/IFR) a poskytovateľov letových navigačných služieb. LVNL, ktorá ju prevádzkuje, si od jej zavedenia sľubuje zmodernizovanie plánovania letových operácií a skvalitnenie distribúcie i manažmentu letových plánov. Spoločnosť R-SYS využila pri vývoji aplikácie svoje viac ako 20-ročné skúsenosti s programovaním systémov pre riadenie letovej prevádzky.

 

Samotný HBS je navonok prezentovaný webovou stránkou www.homebriefing.nl, z ktorej je možné dostať sa do webovej aplikácie určenej pilotom, leteckým školám či letiskám. Uvedeným používateľom po bezplatnej registrácii poskytuje prostredníctvom štandardného internetového pripojenia a webového prehliadača nástroje pre vytváranie, validáciu a zasielanie letových plánov. Ďalšia aplikácia HBS je určená pre operátorov ARO (ohlasovňa letových prevádzkových služieb), ktorí sú zodpovední za spracovanie a manažment letových plánov. HBS poskytuje kompletný reťazec pre spracovanie a distribúciu letových plánov od ich vytvárania až po kontrolu, schvaľovanie a prípadné zmeny.

 

Kvalita poskytovaných služieb HBS je postavená na informáciách z viacerých zdrojov:
• AFTN – dáta z LVNL uzla (NOTAM, METAR, TAF, atď.),
• Európska centrálna databáza leteckých informácií (EAD) – SDO dáta, AIP, NOTAM, PIB
• Holandský meteorologický ústav KNMI (Koninklijk Nederlands Meteologisch Institute) – dáta z meteo-radaru, SYNOP.

 

“Sme radi, že práve spoločnosť R-SYS sa mohla podieľať na takto významnom projekte, ktorý zvyšuje kvalitu a komfort plánovania letov v Holandsku. Aplikácia HomeBriefing v sebe integruje všetky relevantné dáta, ktoré potrebujú piloti a prevádzkovatelia leteckých spoločností pre plánovanie, manažment a vykonávanie letov. Aplikácia je vyvinutá a prisôsobená potrebám LVNL, zohľadňujúc špecifické podmienky holandského vzdušného priestoru v kombinácii s bezpečnostnými a prevádzkovými požiadavkami Európskej Únie a EASA. Uvedením systému HomeBriefing do prevádzky sa tak Holandsko stáva už piatou krajinou EÚ, ktorá ako hlavný systém pre plánovanie letov používa riešenie od našej spoločnosti,” povedal Marek Náhlik, konateľ R-SYS s.r.o.

 

O LVNL
Air Traffic Control the Netherlands (LVNL) je od roku 1993 nezávislý štátny orgán, ktorý má v agende správu vzdušného priestoru Holandska. Vzhľadom na celosvetový trend zvyšovania nárokov na bezpečnosť, ekológiu a rozširujúce sa požiadavky leteckého priemyslu, LVNL prináša spolu so svojimi partnermi strategické riešenia a technologické inovácie pre efektívnejšie riadenie letovej prevádzky.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov