Ilustračné foto: člen britských jednotiek SBS
Aktuality, Námorníctvo,

Veľká Británia po útoku na tanker na Blízky východ presunula elitnú špeciálnu jednotku

Veľká Británia po útoku na izraelský ropný tanker Mercer Street, počas ktorého zomreli rumunskí a britskí občania, na Ďaleký východ vyslala členov elitných jednotiek SBS (Special Boat Squadron) a SAS (Special Air Service). Informuje o tom The Mirror.


 

Podľa zdrojov portálu veľká skupina britských špeciálnych jednotiek dorazila do regiónu minulý víkend , aby posilnila skupinu špecialistov. Ich hlavnou úlohou bude dolapenie, alebo likvidácia osôb zodpovedných za útok na tanker. Naviac sa zúčastnia cvičenia miestnych vojsk.
Spresňuje sa, že celkovo je do misie zapojených niekoľko desiatok členov elitných jednotiek špeciálnych služieb. Na miesto boli tiež presunutí špecialisti na rádioelektronický boj a skupina dronov. Je známe, že britskí vojaci spoja svoje úsilie s členmi zvláštnych jednotiek z USA .
Ďalšie podrobnosti misie nie sú zverejnené. Ako uvádza The Mirror, misia sa má stať jasným signálom pre Irán, ktorý je podľa Veľkej Británie zapojený do útoku na tanker. Signál má znieť, že Veľká Británia nebude trpieť útoky na lode v medzinárodných vodách .

 

Útok na tanker
Prevádzkovateľ Zodiac Maritime v piatok oznámil, že tanker Mercer Street bol v Indickom oceáne vystavený údajnému pirátskemu útoku . Dvaja členovia posádky, britský a rumunský štátny príslušník, zomreli. Posádka následne získala kontrolu nad plavidlom a začala plávať s doprovodom amerického námorníctva. Agentúra Associated Press zdôrazňuje , že plavidlo plávajúce pod libérijskou vlajkou je spojené s izraelským miliardárom Eyal Ofer, ktorý vlastní spoločnosť Zodiac Group. Americké veliteľstvo (CENTCOM) sa domnieva, že útok na plavidlo bol podľa predbežných správ vykonaný bezpilotnom lietadlom.

 

“Predbežné dôkazy jasne ukazujú na útok dronu,” uviedol CENTCOM v správe zverejnenej na oficiálnych internetových stránkach veliteľstva.

Podľa vyhlásenia loď sprevádza lietadlová loď USS Ronald Reagan a torpédoborec USS Mitscher. Na palube Mercer Street sa nachádzajú experti amerického námorníctva na výbušniny , ktorí sú pripravení pomôcť pri vyšetrovaní útoku.

 

Izrael má dôkazy, že útok na tanker pri pobreží Ománu spáchal Irán
Izrael má dôkazy o tom, že za štvrtkovým útokom na ropný tanker pri pobreží Ománu bol Irán. V nedeľu to uviedol izraelský premiér Naftali Bennett, informovala agentúra AFP.

„Existujú k tomu spravodajské dôkazy a očakávame od medzinárodného spoločenstva, že dá Iránu jasne najavo, že urobil chybu… V každom prípade vieme Iránu aj sami poslať odkaz,“ uviedol Bennett. Izrael obvinil Irán z útoku na tanker ešte v piatok. Bennett označil popieranie viny zo strany Iránu za „zbabelé“ a uviedol, že môže „s absolútnou istotou určiť, že útok vykonal Irán“.

 

Irán odmieta obvinenia z útoku na tanker pri pobreží Ománu

Irán odmietol v nedeľu „nepodložené obvinenia“ Izraela, podľa ktorého islamská republika podnikla vo štvrtok pri pobreží Ománu útok na ropný tanker. Pri útoku zahynuli dvaja členovia posádky. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie iránskeho ministerstva zahraničných vecí

„Sionistický režim… musí zastaviť takéto nepodložené obvinenia – a nie je to prvýkrát, čo takto priamo obvinil Irán,“ povedal hovorca rezortu diplomacie Saíd Chátibzádeh.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov