Achmat Kadyrov a Vladimír Putin
Aktuality, História,

Ruský prezident Vladimír Putin pomenoval letisko Groznyj po Achmatovi Kadyrovovi

Prezident Vladimir Putin svojim dekrétom pomenoval medzinárodné letisko Groznyj po Achmatovi Kadyrovovi, bývalom prezidentovi Čečenska a otcovi súčasného prezidenta Čečenska Ramzana Kadyrova. Vyhláška bola zverejnená na oficiálnom internetovom portáli právnych informácií.


 

Čečenská štátna univerzita pomenovaná po Achmatovi Kadyrovovi, uviedla, že skupina študentov a učiteľov prišla s takýmto nápadom na jar. Štátne médiá predtým napísali, že sa obyvatelia obce Gikalo pri Groznom obrátili na Kadyrova a osobne ho požiadali, aby postavil mešitu pomenovanú po Abdul-Kadyrovi, synovi Ilyasa Benoevského, pradedka Ramzana Kadyrova. Predtým boli dve najväčšie mešity v republike – „Srdce Čečenska“ a „Srdce matky“ pomenované na počesť otca a matky Ramzana Kadyrova.

 

Podľa Kadyrova staršieho je pomenovaný aj futbalový klub z Grozného (pôvodne Terek), Kadyrovov osobný fond a mnoho ďalších zariadení v republike, od škôl po elektrárne. BBC vypočítala, že na počesť súčasného šéfa regiónu Ramzana Kadyrova a jeho príbuzných v Čečensku bolo pomenovaných 346 ulíc.

 

Achmat Abdulchamidovič Kadyrov bol bývalý čečenský prezident a hlavný mufti. V prezidentských voľbách, ktoré sa konali 5. októbra roku 2003 , zvíťazil ako doterajší ” šéf čečenskej správy, menovaný do funkcie Kremľom v roku 2000 “, avšak podľa vtedajšieho čečenského (povstaleckého) vodca, Aslana Maschadova , zvoleného už v roku 1997 , boli tieto voľby neplatné. Na Achmata Kadyrova bol spáchaný v lete roku 2004 pri príležitosti osláv výročia konca druhej svetovej vojny na futbalovom štadióne Sultan Bilimkhanov v hlavnom meste Čečenska bombový útok, ktorému podľahol.

 

Druhá Čečenská vojna a hrdinský boj ruských výsadkárov na strategickej kóte 776

 

Nakoľko v prvej Čečenskej vojne bojoval po boku separatistov, mal spočiatku proti-ruskú povesť. Putinova snaha o vyriešenie situácie a jeho pretrvávajúci dialóg s nepriateľom dosiahli, že Achmat Kadyrov neskôr prešiel na pro-ruskú stranu. Kadyrov svoju lojalitu potvrdil, keď sa po Dagestánskej invázií odmietol zapojiť do proti-ruského odboja. Tým bol extrémistami prehlásený za nepriateľa čečenského národa a jeho boj proti wahhábitom pokračoval. V Čečensku sa za kolaboráciu s RF ocitol pod ich hrozbou krvnej pomsty, ktorá mu zamedzovala návrat k separatistom. Mohol sa teda postaviť na stranu Moskvy a posilniť svoju moc, alebo ostať v opozícií, no ohrozený ostatnými separatistami.

 

Nariadenie „O organizácií dočasného systému výkonnej moci v Čečenskej republike“ de facto zaviedlo prezidentskú vládu. Achmat Kadyrov sa stal v júli 2000 šéfom proruskej civilnej správy. Na začiatku roku 2001 výnos s názvom „O systéme orgánov výkonnej moci Čečenskej republiky“ transformoval dočasnú administráciu v čečenskú vládu. Referendum z roku 2003 prejavilo vôľu občanov pretrvať v či skôr navrátiť sa do RF a legitimovalo prezidentské a parlamentné voľby i novú ústavu. Toho roku sa Achmat Kadyrov stal prezidentom. Jeho snaha sa zamerala predovšetkým na urýchlené rozloženie separatistických hnutí a tak aj stabilizáciu Čečenskej republiky.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov