Zetor 4×4 Gerlach
Aktuality, Pozemná technika,

Jedinečná prehliadka obrannej techniky v Inchebe: obrnené vozidlá, vzducholoď aj obľúbené dynamické ukážky

IDEB, ktorý sa uskutoční v dňoch 25. – 27. augusta v bratislavskej Inchebe, prináša komplexnú medzinárodnú prehliadku obrannej techniky. Veľká pozornosť bude venovaná kybernetickej bezpečnosti, ktorá je aj v súvislosti s pandémiou koronavírusu jednou z priorít Európskej únie.


 

Vojenská technika; systémy obranného priemyslu; komunikačné, monitorovacie a anténne systémy; drony; delostrelecká a tanková munícia vrátane teleskopickej munície; obrnené a robotické vozidlá; hasiace technológie; výstroj a výzbroj ozbrojených zložiek a ďalšie policajné a vojenské produkty budú súčasťou medzinárodnej prezentácie obrannej techniky IDEB. V bratislavskej Inchebe sa počas troch dní predstavia výrobcovia a predajcovia obranných technológií zo 17 krajín: z Bulharska, Česka, Dánska, Fínska, Francúzska, Južnej Kórey, Nemecka, Maďarska, Izraela, Nórska, Slovenska, Slovinska, Španielska, Švédska, Turecka, Spojených arabských emirátov a USA.

 

IDEB je jedinečnou platformou nielen na prezentáciu, ale aj nadväzovanie a posilňovanie obchodných kontaktov na domácej i medzinárodnej úrovni. Zástupcovia slovenského obranného priemyslu majú vďaka účasti na veľtrhu šancu zviditeľniť svoju produkciu a zintenzívniť obchodnú činnosť nielen doma, ale aj na zahraničných trhoch. Zahraničné spoločnosti majú pre zmenu jedinečnú príležitosť priblížiť svoju činnosť zástupcom rezortov obrany, ozbrojených síl a ostatných bezpečnostných zložiek na významnom trhu strednej Európy. Odbornými garantmi IDEBu sú Ministerstvo obrany SR a Združenie bezpečnostného a obranného priemyslu SR.

 

IDEB počas troch dní predstaví hneď niekoľko noviniek a zaujímavých exponátov
Spoločnosť Lockheed Martin, ktorá je zároveň partnerom IDEBu, prostredníctvom simulátora a zmenšeniny modelu predstaví najnovšiu a najpokročilejšiu stíhačku F-16 Fighting Falcon.

 

Spoločnosť Zetor Engineering Slovakia do Incheby prináša prvú a druhú generáciu obrnených taktických vozidiel 4×4 Zetor Gerlach, čím zdôrazňuje úspešné ukončenie životnostných testov a zvýšenie teplotného limitu prevádzky vozidla (v tzv. super hot prostredí).

 

Tatra Defence Slovakia predvedie vozidlo 4×4 Patriot II a robotické vozidlo Agema; Tatra Trucks prináša terénne nákladné vozidlo Tatra Tactic 6×6. Z Českej republiky prichádza na IDEB aj spoločnosť Aero Vodochody AEROSPACE, ktorá sa v súčasnosti prezentuje najmä svojou novinkou, ľahkým prúdovým lietadlom L-39NG.

 

Patria Group ukáže obrnené bojové vozidlo AMVXp. Spoločnosť GDELS predstaví pásové obrnené vozidlo ASCOD, ktoré je používané aj v rámci síl NATO.

 

V expozícii Rheinmetall návštevníci uvidia okrem iného aj bojové vozidlo pechoty LYNX KF41 či vojenské nákladné vozidlá HX 8×8 a TGS 56E 6×6.

 

Jednou z noviniek IDEBu je tiež nová verzia bezpilotnej vzducholode SILWA 2.0 od Aliter Technologies. Vzducholoď je ideálnym prostriedkom pri riešení krízových udalostí civilného aj vojenského charakteru.

 

IDEB svojím zameraním reaguje aj na pandémiu koronavírusu. Portfólio zastúpených spoločností obsahuje nielen systémy a technológie obranného priemyslu, ale napríklad aj vysokovýkonné germicídne žiariče, dezinfekčné systémy či dokonca mobilný dezinfekčný pásový robot s prenosom HD video signálu (Grizzly s.r.o.). Na IDEBe je prostredníctvom zúčastnených firiem zastúpené aj portfólio riešení pre kybernetickú a sieťovú bezpečnosť pre vládne agentúry i komerčných zákazníkov.

 

„V súčasnej dobe sa viac ako kedykoľvek predtým ukazuje dôležitosť vzájomnej podpory a spolupráce v bezpečnostnej oblasti. Pandémia je jednou z najväčších výziev, ktorej naša spoločnosť v novodobej histórii čelí, a témy ako kybernetická bezpečnosť, ochrana online priestoru a ochrana osobných údajov, ktoré v súvislosti s pandémiou vystupujú do popredia, budú rezonovať čoraz viac. Verím, že IDEB prispeje aj k zviditeľneniu a riešeniu týchto pálčivých problémov,“ uviedol Alexander Rozin ml., výkonný riaditeľ akciovej spoločnosti Incheba.

 

Okrem prehliadky technológií budú tradične prichystané aj dynamické ukážky, v rámci ktorých sa počas všetkých troch dní v Inchebe predstaví veliteľstvo síl pre špeciálne operácie s novou technikou ako štvorkolky či vrtuľník. Chýbať nebudú ani ukážky zásahu vojenskej polície, ktoré sú tradične obľúbenou súčasťou programu. Dynamické ukážky pre širokú verejnosť sa uskutočnia vo štvrtok a v piatok od 14:00.

 

V prvý deň, 25. augusta, sa v Inchebe zároveň uskutoční Seminár o aktuálnych možnostiach zapojenia obranného priemyslu SR a iných subjektov do iniciatív EDA a NSPA. Organizátorom seminára je Ministerstvo obrany SR a Združenie bezpečnostného a obranného priemyslu SR. IDEB sa bude konať v nasledujúcich časoch:
streda 25.8. 9:00 – 18:00
štvrtok 26.8 10:00 – 18:00
piatok 27.8. 10:00 – 16:00

Vlado Šinko

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov