S-500
Aktuality, Pozemná technika,

Michejev uviedol, že tento rok bude podpísaná nová zmluva na systémy S-400 pre Turecko

KUBINKA (Moskovská oblasť), 28. augusta (AM) – Druhá zmluva na dodávku protilietadlových raketových systémov S-400 Triumf v Turecku bude podpísaná tento rok, povedal generálny riaditeľ Rosoboronexportu Alexander Michejev. Rusko a Turecko podpísali v roku 2017 zmluvu na plukovnú sadu protilietadlových raketových systémov S-400, dodávky na tureckú stranu sa uskutočnili v lete a na jeseň roku 2019.


 

V USA označili ruský protivzdušný systém S-500 za veľmi vážnu hrozbu pre NATO

“Najmodernejší protivzdušný systém na svete S-500 je veľkou výzvou pre NATO.” Napísal Caleb Larson pre portál 19FortyFive. Nový ruský protivzdušný systém môže zneškodňovať celé spektrum súčasných aj perspektívnych leteckých prostriedkov útoku nepriateľa v akejkoľvek výške a rýchlosti. Rovnako ako S-400 je nový systém schopný ničiť lietadlá aj balistické strely.S-500 používa rôzne typy rakiet, čo umožňuje rôzne reagovať na hrozby a ciele. Okrem toho je systém chránený pred prostriedkami rádioelektronického boja, viac než ostatní predchodcovia, stojí v článku amerického portálu.

 

“V každom prípade je S-500 omnoho výkonnejší prostriedok protivzdušnej obrany v porovnaní s S-400. Ak je to pravda, tak schopnosť tejto zbrane zasahovať hypersonické rakety sa stane novou veľkou výzvou pre NATO, “zdôraznil Larson s tým, že S-500” nemá vo svete žiadne analógie “.

Nový ruský protivzdušný systém S-500 bol vyvinutý spoločnosťou Almaz-Antej. Jeho hlavným cieľom je likvidovať balistické rakety a ďalšie aerodynamické ciele. Podľa slov Vladimíra Putina sa skúšky nového systému blížia ku koncu .

 

Začiatkom týždňa ruské ministerstvo obrany prvýkrát zverejnilo záznamy z testov najnovšieho domáceho systému leteckej a raketovej obrany S-500 „Prometheus“. Podľa posledných informácií sa testy uskutočnili na testovacom mieste Kapustin Jar v Astrachane. Systém S-500 vykonal skúšobnú bojovú streľbu. V tomto prípade bolo účelom testov vysokorýchlostný balistický cieľ. Objektívne kontrolné údaje, ako sú uvedené v správe, potvrdili úspešné zničenie cieľa. Neuvádza sa, aké boli výškové ukazovatele tohto cieľa. Ruské ministerstvo obrany zdôrazňuje, že dnes nemá systém protivzdušnej obrany S-500 Prometeus obdoby. Umožňuje ničiť ciele v podobe lietadiel, rakiet a je schopný pracovať na objektoch v blízkom vesmíre. Po ukončení celého skúšobného cyklu sa plánuje dodať prvý systém protivzdušnej obrany S-500 jednej z formácií protivzdušnej obrany a protiraketovej obrany moskovského regiónu.

 

Video z testov systému protivzdušnej obrany S-500 v astrachanskej oblasti:

 

Na záberoch prezentovaných ministerstvom je vidieť vypúšťač systému zložený z dvoch nosičov, čo sa navonok odlišuje od mnohých systémov protivzdušnej obrany a protiraketovej obrany predchádzajúcich generácií. Plošina vozidla je vybavená anténou, ktorá je schopná prenášať signál na konzolu operátora. Pri štarte je implementovaná takzvaná mínometná verzia – keď raketa najskôr vyjde niekoľko metrov od vypúšťača a následne je zapnutý jej hlavný motor.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov