Raketové nálety na predmestie Damasku
Aktuality, Bezpečnosť,

Izrael útočil na územie Sýrie. Využil libanonský vzdušný priestor. Rusi bombardujú ISIS

Sýrska protivzdušná obrana odrazila izraelský útok na oblohe nad Damaskom, informovali médiá. Vojenský zdroj z kanála Al-Ikhbariya uvádza, že Izrael zaútočil z libanonského vzdušného priestoru. Útoky boli vykonané na ciele v okolí Damasku, uvádza agentúra TASS .


 

Video – Izraelské vojenské letectvo podniklo ďalší letecký útok proti cieľom IRGC a Hizballáhu v Damašku. Izraelské F-16I opäť použili libanonský vzdušný priestor na odpálenie svojich riadených striel:

https://twitter.com/i/status/1433576943291715590

 

Agentúra SANA uvádza, že „Izrael zahájil letecké útoky z juhovýchodu Bejrútu na niekoľko cieľov na predmestí Damasku“, protivzdušná obrana odpudzovala nepriateľské rakety, väčšina bola zostrelená, spôsobili len materiálne škody, uvádza agentúra RIA Novosti .

 

 

Pripomenieme, Izrael pravidelne odpaľuje raketové nálety na Sýriu, hlavne na predmestie Damasku. Izraelské obavy súvisia s tým, že Teherán v Sýrii inštaluje svoje rakety, ktoré sú schopné dostať sa do izraelských miest z územia SAR. Takmer každý letový alebo pozemný konvoj z Iránu do Sýrie sprevádza raketový útok z Izraela.

 

Ruské vzdušné sily intenzívne bombardujú zvyšky Islamského štátu v Sýrii
V predvečer 2. septembra ruské letectvo obnovilo útoky v sýrskej púšti, pričom sa zameralo na ciele teroristickej skupiny Islamský štát (ISIS) na administratívnej hranici medzi provinciami Deir ez-Zor a Rakka. Londýnska mimovládna organizácia „Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva“ (SOHR) informovala o 65 leteckých útokoch za posledných 24 hodín. Náletom predchádzal prelet troch prieskumných dronov.

 

Letecké útoky sa časovo zhodovali s prípravou sýrskej armády a provládnych milícií na spustenie novej pozemnej operácie vedúcej k odstráneniu zostávajúcich buniek ISIS v sýrskej púšti. Minulú stredu sedem ruských stíhacích bombardérov postupne zaútočilo na pozície islamistických teroristov v trojuholníku provincií Hama-Aleppo-Raqqa, dodáva SOHR.

 

Pripomeňme, že v stredných a východných oblastiach arabskej republiky bola v posledných mesiacoch uskutočnené vojenská operácia na zničenie zvyškov teroristov. Rozsiahla pozemná operácia vládnych síl, ktorá sa začala v apríli, prebieha súbežne s intenzívnymi ruskými leteckými útokmi, ktorých hlavným cieľom sú podzemné komunikácie a bunkre ISIS. V dôsledku aktívnych akcií ruských leteckých síl zahynuli stovky členov Islamského štátu. Napríklad ruské ministerstvo obrany oznámilo 19. apríla likvidáciu až 200 militantov po leteckých útokoch na teroristické ciele severovýchodne od mesta Tadmor (Palmýra) v provincii Homs.

Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov