C-17 GLOBEMASTER III
Aktuality, Letectvo,

Maďarské vojenské lietadlo sa postaralo o poriadny zhon v rakúskom vzdušnom priestore

Rakúsko ostro zareagovalo na manéver lietadla NATO, ktoré začalo neočakávane manévrovať vo vzdušnom priestore krajiny. Neplánovaný manéver maďarského lietadla vyvolal reakcie zo strany rakúskeho letectva.


 

Rakúsko odštartovalo dve svoje stíhačky Eurofighter, aby zachytili maďarské vojenské lietadlo a vyviedli ho zo vzdušného priestoru krajiny. Rakúske ministerstvo obrany tento incident označilo za “masívne ohrozenie bezpečnosti letovej prevádzky”.

 

Nič podobné sa v Rakúsku za posledných 20 rokov nestalo, uviedol hovorca rakúskeho ministerstva obrany Michael Bauer pre rakúske médiá. Kritizoval pritom kapitána lietadla slovami o tom, že sa správal “ako vodič idúci na diaľnici v protismere”.

 

K neplánovanému manévru vo vzdušnom priestore Rakúska došlo pri plánovanom lete maďarského štvormotorového stroja C-17. Lietadlo malo povolenie pre prelet rakúskeho vzdušného priestoru, piloti však znenazdajky začali meniť výšku. Z povolenej letovej hladiny od 10 do 11 tisíc metrov začali klesať a pri lete pri meste Salzburg sa nachádzali vo výške iba 1 tisíc metrov. Nepovolené správanie posádky lietadla zalarmovalo pohotovosť rakúskej armády, ktorá vyslala stíhačky, aby lietadlo zachytili.

 

Dôvody náhleho prudkého klesania maďarského vojenského lietadla zostávajú podľa rakúskych médií stále nejasné. Ani NATO, ani Maďarsko sa k prípadu zatiaľ nevyjadrili. Podľa informácií rakúskeho ministerstva obrany dochádza k narušeniu vzdušného priestoru krajiny tridsaťkrát až päťdesiatkrát ročne. Nehľadiac na to je vyššie popísaný prípad, podľa slov ministerstva, mimoriadny. Bauer pritom varoval, že toto správanie pilotov bude mať pravdepodobne “diplomatické následky “.

 

Rakúsko je krajina, ktorá nie je členkom NATO, hoci je obklopená krajinami NATO. Rakúsko má tiež vo svojom zákonodarstve špeciálne body, ktoré mu znemožňujú, aby na jeho území boli cudzie vojenské základne.

C-17
Lietadlo C-17 je veľkokapacitný štvormotorový stroj americkej výroby. USA a krajiny NATO ho používajú na diaľkovú prepravu ťažkých nákladov. Tento stroj bol tiež použitý pri evakuácii ľudí z kábulského letiska, keď USA v zhone krajinu opúšťali.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov