Americký vojaci na Kábulskom letisku
Aktuality, Bezpečnosť,

Vyšetrovanie nasvedčuje že sa američania pomýlili pri bombardovaní údajného atentátnika neďaleko Kábulského letiska

Koncom augusta americký dron zasiahol auto údajného samovražedného atentátnika v Kábule. Ako informovali médiá, pri útoku zahynulo 10 členov jednej rodiny vrátane šiestich detí. Reportéri denníka New York Times skúmali zábery z kamerového systému a hovorili aj s príbuznými a kolegami zosnulého vodiča auta – autori vyšetrovania spochybňujú verziu americkej armády o vzťahu zavraždených s Islamským štátom (IS) a prítomnosti bomby v jeho aute.


 

Publikácia uvádza, že 43-ročný Zemari Ahmadi bol vodičom auta zasiahnutého americkou armádou. Od roku 2006 pracoval ako elektrotechnik v americkej neziskovej organizácii Nutrition & Education International.

 

MQ-9 Reaper

 

Armáda vysvetlila, že v ten deň považovali vodiča auta za podozrivého – predpokladalo sa, že navštívil úkryt IS a naložil do auta výbušniny. Reportéri NYT zistili, že v deň útoku Zemari Ahmadi viezol kolegov do práce a z práce – podľa jeho kolegov to bol Ahmadiho bežný pracovný deň. A na záberoch z CCTV kamier autori vyšetrovania videli, ako Ahmadi a kolega nakladali do auta plechovky vody, aby ich priviezli domov. Podľa kolegu zosnulého boli dodávky vody v jeho oblasti zastavené po prevzatí moci Talibanom a tak si Ahmadi priniesol vodu domov zo svojej kancelárie. V to ráno tiež viezol niekoľkých svojich kolegov na policajnú stanicu Talibanu, aby požiadali o povolenie na distribúciu jedla utečencom v neďalekom parku.

 

Podľa armády Ahmadi a ďalší traja ľudia naložili do auta ťažké vrecia, ktoré mohli obsahovať výbušniny. Cestujúci v aute tvrdia, že okrem vodných kanistrov boli v aute iba dva notebooky. Všetci traja cestujúci popierajú, že by mali pri sebe výbušniny.

 

Potom, čo Ahmadi vysadil svojich kolegov, zamieril domov – jeho dom nie je ďaleko od letiska. Americká armáda uviedla, že auto predstavovalo hrozbu pre jednotky na letisku – takže keď Ahmadi vošiel na jeho nádvorie, jeho auto bolo zasiahnuté. Podľa NYT bolo v tom momente v aute niekoľko Ahmadiho detí a detí jeho bratov, ktorí mali z jeho návratu veľkú radosť a vošli dovnútra.

 

Americká armáda uviedla, že po náraze do auta došlo k druhému výbuchu, pravdepodobne kvôli prítomnosti výbušnín v aute. Novinári a nimi opýtaní experti nenašli stopy po druhom výbuchu. Ahmadiho príbuzní tiež novinárom povedali, že pred svojou smrťou požiadal ako utečenec o presídlenie do USA.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov