Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Minister obrany Izraela Binjamin Ganc: O dva-tri mesiace môže Irán vyrobiť atómovú bombu

Ruská informačná agentúra RIA Novosti včera v noci priniesla správu o vyhlásení ministra obrany Izraela generála Binjamina Ganca (pre časopis Foreign Policy), že o dva alebo tri mesiace môže mať Irán dostatok nevyhnutného materiálu a aj možnosti na výrobu atómovej bomby.


 

„Podľa názoru Ganca Iránu ostalo dva-tri mesiace na to, aby získal materiál a možnosti na výrobu jednej atómovej bomby,“ napísal Foreign Policy a uviedol Gancovo varovanie pred možnosťou vypuknutia regionálnych atómových pretekov v zbrojení, ak sa Iránu podarí prekročiť atómový prah.

 

Izraelský minister tiež vyhlásil, že nedávne vyvedenie vojsk USA z Afganistanu môže v dlhodobej perspektíve umožniť Iránu a jeho spojencom vystupovať omnoho sebavedomejšie. Nemá sa vraj Iránu umožniť urobiť z tejto situácie záver, že „všetko, čo treba urobiť, je ostať silným a rozhodným a Západ sa vzdá“.

 

V roku 2015 si V. Británia, Nemecko, Čína, Rusko, USA, Francúzsko a Irán dohodli Spoločný komplexný akčný plán (známy aj ako iránska jadrová dohoda), predpokladajúci stiahnutie sankcií výmenou za obmedzenie iránskeho atómového programu, čiže za nezískanie Iránom atómovej zbrane.

 

V máji 2018 vtedajší prezident USA Donald Trump prijal rozhodnutie o jednostrannom vystúpení z iránskej dohody a o obnovení tvrdých sankcií voči Teheránu. Irán odvetou vyhlásil o skracovaní svojich dohodnutých záväzkov po etapách a vzdania sa obmedzení pri otázke jadrového výskumu, jadrových centrifúgach a úrovne obohacovania uránu.

 

Analýza: Irán sa vracia do veľkej politiky

 

Vo Viedni prebiehajú rozhovory o obnovení Iránskej jadrovej dohody (Joint Comprehensive Plan of Action) a o stiahnutí sankcií USA z Iránu. 6. kolo bolo ukončené 20. 6. 2021. Ruský predstaviteľ Michail Uľjanov sa nechal počuť, že práca nad obnovením dohody je dokončená na 90 percent a že na riešenie ostali len politické momenty spojené so záväzkami USA a o tom, ako ich má Washington dodržiavať v budúcnosti.

 

Iránske úrady vyhlasujú, že pokračovať v rozhovoroch o obnovení dohody bude už nová vláda, ktorá bola sformovaná po inaugurácii novozvoleného prezidenta Ibráhíma Raísího 5. 8. 2021.
Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov